logo

niedziela, 3 czerwca 2012

Zabawne naleśniki

Nie wiem dlaczego taka nazwa, ale grzecznie ją podaję, bo pod taką widnieją w "Kolekcji dobrej kuchni" w dziale "Potrawy z mąki i mleka".





Skladniki na 6 porcji:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 25 g otrąb pszennych
  • 1 szklanka piwa
  • 1 jajko
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 6 parówek
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju



Przygotowanie:
  • mąkę przesiać, dodać otręby, piwo, jajka, sól i zmiksować, odstawić ciasto na godzinę, aby odpoczęło
  • patelnię rozgrzać, natłuścić i smażyć naleśniki
  • każdy naleśnik posmarować ketchupem, posypac startym serem, na wierzch położyć parówkę i zwinąć w rulon
  • zwinięte naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu albo na blaszce i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 220 stopni
  • gotowe podawać z ulubionym sosem albo dodatkowym ketchupem


Smacznego;)



p.s. piwo można zastąpić mlekiem, naleśniki wówczas będą delikatniejsze

Wielkie blogowe Pudliszkowanie

3 komentarze:

  1. Najbardziej się zdziwiłam, jak moj synek się nimi zajadał, oczywiście w wersji mlecznej;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...