W ten sposób powstała bardzo smaczna pasta z kurczakiem na chleb, którą się zajadamy.
Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszne smarowidło.
Składniki:
- obrane mięso z ugotowanych 4 udek z kurczaka
- 1 cytryna
- kilka listków kolendry
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- obrane mięso rozgnieść dokładnie widelcem
- cytrynę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok - dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać
- kolendrę drobno pokroić, dodać do masy
- następnie dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku
- wszystko ze sobą dokladnie wymieszać, odstawić do lodówki na 20-30 miut, żeby smaki się "przegryzły"
Smacznego;)
Robię podobną, pycha:) Dzięki za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy;)
Usuńoo, z kurczaczka nigdy nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńzawsze tylko makrela albo jajko. jajko albo makrela. :D o, albo ew. tuńczyk. :D
hehe, podoba mi się Twój sposób na doglądanie mego bloga - cieszę się w ogóle, że lubisz go odwiedzać! :)
Bardzo lubię Twojego bloga i Ciebie;) A pasta fajniutka, polecam!
Usuńrobię różne pasty, ale z taką się jeszcze nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńNo widzisz;) Jak masz nadmiar mięska, to polecam;)
UsuńUwielbiam takie smarowidla :) Tez zwykle cos robie, jak zostanie, choc ostatnio zostalo z pieczonego kurczaka i przemyslaam ze jednak zrobie z tego potrawke...
OdpowiedzUsuńMy też;) Ostatnio jest to nasz numer jeden!
Usuńzapamiętam, bo rzeczywiście czasem nie mam pomysłu na takie mięso
OdpowiedzUsuńPolecam! Pozdrawiam!
UsuńCzyli też nie lubisz wyrzucać jedzenia:) Ja często tak robię z niedojedzonym pstrągiem, a potem nadziewam tą pastą wrapy:)
OdpowiedzUsuńKasiu, wyrzucając jedzenie, to tak jakbym wyrzucała do śmieci pieniądze - nie ma takiej opcji Kasiu, za ciężko na nie pracuję;)
UsuńŚwietny przepis na resztki z niedzielnego obiadu. Nigdy bym nie pomyślałam by zrobić pastę, prędzej pierogi z mięsem lub pasztet. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńJa najczęściej mroziłam takie m^ęsko i potem do bigosu używałam albo na krokiety, ale ile można;( A ta pasta głównie za sprawą cytryny i kolendy jest pyszna, zjada się do odrazu, do samego końca;)
UsuńPychota, zjadłabym kanapeczkę z taką pastą :D
OdpowiedzUsuńja zawsze zamrażam obrane resztki, a później są pyzy ...ale chyba kolejnym razem spożytkuję inaczej to mieso:) zwłaszcza, ze lubimy takie smarowidełka:)
OdpowiedzUsuńPolecam, można kombinować i dodawać co tylko chcemy;)
Usuń