Zawsze w tej samej proporcji, zawsze z soli kamiennej - mam duży zapas od Mamy, zresztą przepis też od Mamy;)
Teraz zajadać się będziemy małosolnymi, a za chwilę będą z tą samą zalewą z tymi samymi dodatkami pakowane do słoików, żeby się ukisiły;) Ja uwielbiam już na drugi dzień, są wtedy takie jakby "perfumowane", innego określenia nie umiem znaleźć, cudne, chrupiące i piękne;)
Składniki:
- 1/2 kg ogórków
- 1 l wody
- 1 łyżka soli kamiennej
- liście chrzanu
- korzeń chrzanu
- koper
- ząbki czosnku
Przygotowanie:
- zagotować wodę z solą, dokładnie wymieszać, żeby sól się rozpuściła
- umyć ogórki i wszystkie dodatki: chrzan, koper, liście chrzanu, czosnek obrać
- na dnia naczynia, ja zazwyczaj używam takiej szklanej donicy - ułożyć liście chrzanu i cały koper
- na to poukładać umyte ogórki, pomiędzy które powkładać czosnek i korzen chrzanu
- zalać ogórki - ja zalewam taką gorącą zalewą, czymś docisnąć, żeby były zanurzone w zalewie (nie pokazałam tego na zdjęciu, bo szukałam mojego talerzyka do zadań specjalnych)
Smacznego;)
A u mnie dziś też ogórki były robione, właśnie takie + liście dębu i porzeczki. :) Buziaki! :)
OdpowiedzUsuńWidzisz Kochana, jak nadajemy na tych samych falach;) ściskam Pracusiu!
UsuńMoje już zjedzone, jutro nastawię drugie. Robię tak samo,ale używam sól morską:)i zalewą ciepłą zalewą w tych samych proporcjach soli:) Mój przepis według teściowej:)
OdpowiedzUsuńJa kamienną jak Mama kazała;) taa brudną, wiesz;) Nasze Mamusie wiedzą co dobre;) Pozdrawiam Kasiu, ogórkowo;)
UsuńZielono mi, uwielbiam takie ogórki!:) Piękny masz ten pojemnik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I nam zielono, choć wszystko biało-czerwone;))
UsuńTapenda
OdpowiedzUsuńŚlicznie i apetycznie!!!
Pozdrawiamy:):)
Najlepsze bez dwóch zdań
OdpowiedzUsuńJeju jak ja je uwielbiam :) Prezentuja się ślicznie :)
OdpowiedzUsuńmmm... pycha uwielbiam ogórki małosolne ;)
OdpowiedzUsuńOgórki mało-słone - ubóstwiam :-) Też muszę zakisić :-)
OdpowiedzUsuńEla D., kulinarne-smaki, flusso, Karina, manoria - dziękuję bardzo za komentarze i zachęcam do zrobienia, o tej porze roku smakują wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuń"produkcją" ogórków latem to się zawsze mój tata zajmuje, ale jego się kiszą w starym wiadrze, nie to co u Ciebie ;) Takie ogórki to dla mnie jeden ze smaków lata :D
OdpowiedzUsuńJak na małosolne to zawsze robię w takim szkle, zjadane są w 2-3 dni i następne! Jak kiszę to w weckach;)
OdpowiedzUsuńOgórki małosolne kocham miłością bezgraniczną :) Ale sama jeszcze nie odważyłam się podjąć ich produkcji :) Twoje wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie namawiam, robi się je szykcko i bardzo prosto, a jak smakują jak się samemu zrobi;)
Usuńwłasnie nastawilam kolejny słój 3-litrowy małosolnycvh ogóreczków. Robię je wg przepisu mojej Mamy, czyli tak jak Ty z brudną solą:)
OdpowiedzUsuńczy chodzi o sól kamienną z Kłodawy ? jaką masz? jodowaną/niejodowaną ?
OdpowiedzUsuńDokładnie taką;) Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo;(
Usuń