logo

czwartek, 7 czerwca 2012

Pełnoziarniste bagietki

Kilka dni temu nie miałam ani kromki chleba na kolację, a zaczyn dopiero nastawiony.
Chłopaków wysłałam na długi spacer, żeby na spokojnie przygotować kilka rzeczy i upiec jakieś pieczywo. Wymieszałam mąkę, drożdze, wodę, sól i powstały takie oto bagietko-chlebki.
Niezwykle delikatne, z cieniutką, miękką skórką, starczyły na kolację i śniadanie następnego dnia.


Ja dałam mąkę pełnoziarnistą, bo innej oprócz graham i żytniej nie posiadam w tej chwili w domu, dlatego następnym razem spróbuję z innymi mąkami i może nadam im ładniejszy kształt.




Synek, jak tylko wrócił to spytał, co tak ładnie pachnie i zjadł pół na poczekaniu, my dokończyliśmy drugie pół z pastą z pieczonego bakłażana i łososia, pomidorami i ogórkami małosolnymi;)





Składniki na 2 bagietki:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 12 g suszonych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • mąkę wymieszać z drożdzami w dużej misce
  • zrobić wgłębienie w mące, wlać do środka wodę i zacząć wyrabiać ciasto, kiedy wodą i mąka z drożdzami połączą się dodać sól, dokładnie wymieszać, zostawić pod przykryciem na około 2 godziny - ciasto powinno podwoić swoją objętość
  • przygotować blachę, którą wyłożyć papierem do pieczenia albo oprószyć mąką
  • wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, ułożyć na blasze i zostawić na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia
  • naciąć bagietki ukośnie, posmarować letnią wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 30-35 minut


Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji "Domowe Pieczywo dla Alergika"

Domowe Pieczywo dla Alergika

18 komentarzy:

  1. No proszę, ale te chłopaki mają z Tobą dobrze :-) Wracają, a tu takie pyszne, zdrowe jedzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, mina i zachyt ukochanych - bezcenna a świadomość zjedzenia przez synka zdrowej bułeczki, cudowna;)

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie jak Twoje chłopaki się zajadały takimi pysznościami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Synek na sucho, kromeczka za kromeczką, my drugie pół;) Reszta na śniadanie została;)

      Usuń
  3. oo, ja chcę takie bagietki! *__* i takie mini kanapeczki z nimi w roli głównej, to wspaniała przekąska! :) spróbuj może z mąką razową pszenną - ostatnio to moja ulubiona, uwielbiam z niej robić wszelakie placki i omlety <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest Rocksanka właśnie z mąki pszennej pełnoziarnistej czyli razowej;) Pyszne były;)

      Usuń
  4. Ewo a ja poproszę Cię o adres korespondencyjny, prześlij na mój email. Taka ilość pieczywa jaką Ty wzbogacasz moją akcję musi zostać nagrodzona! Wybieraj: Książka z przepisami o pieczywie czy koszyk do pieczenia chleba, a może coś mi podpowiesz, co by Ci się przydało? (tylko musi być związane z chlebem)
    Bagietki super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję!!!! Nawet nie wiesz jak mi miło! Nie będę nic wymyślać, poproszę o koszyk jeśli to nie jset problem;) książkę muszę kupić sobie sama, bo jak wiesz, nie każda do mnie przemawia;) Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję - a przepisami najróżniejszymi zasypię akcję po następnym weekendzie, bo jadę do młyna na zakupy, więc będę tworzyć i piec;)

      Usuń
  5. takie bagietki musza smakować fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie smakowite bagietki! Moje ostatnio pieczone razowe bułeczki spiekły się na węgiel:( :( A te Twoje wyglądają ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają bardzo smakowicie :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewcia chcę upiec te bagietki,ale mam tylko świeże drożdze.Nie bardzo wiem ile ich dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja świeżych bym dała 20 g na 0,5 kg mąki;), wtedy we wgłębieniu w misce z mąką robisz rozczyn: trzeba wkruszyć drożdże, wlać wodę, zamieszać, z wierzchu posypać troszkę mąką i odstawić na 15 minut, aż na powierzchni rozczynu pojawią się rysy, wtedy wyrośnięty rozczyn posypać solą i wyrabiać już z resztą mąki.

      Smacznego;)

      Usuń
  9. Tak myślałam.Dzięki.No to idę zaraz piec.:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam i dodaję komentarz, tym razem się podpisując (brak podpisu wynikał z braku umiejętności, mam nadzieję, że tym razem się udało):) Kolejny przepis z Twojego Bloga, który mnie zachwyca. Dzięki Twoim przepisom wiem, że to co zrobię z całą pewnością musi być pyszne :) Zdjęcia zachwycają i namawiają do pieczenia, a tych co nie pieką czy gotują namawiają do podjęcia wyzwania jakim jest kucharzenie :) Wielki ukłon i czekam na więcej i więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. 12g suszonych drożdży ile to będzie drożdży świeżych? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam pieczemy gora-doł?
    Moje pieczone w 240stp a pozniej w 230stp bardzo bardzo sie spiekly, w srodku pyszne ale z wierzchu i spodu mocno chrupiące. Zjemy oczywiscie ale na drugi raz chcialabym wiedziec w jakiej kombinacji piec?:) pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie ;) Pieczywo piekę góra-dół, na najniższej półce. Cieszę się, że smakowały, ale szkoda, że się spiekły. Podane temperatury są idelane na mój piekarnik, pieczywo lubi takie wysokie temperatury, tymbardziej, że czas pieczenia jest krótki, proszę następnym razem piec krócej, może nawet nie obniżając temperatury. Pozdrawiam, Ewa

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...