logo

niedziela, 22 lipca 2012

Kurczę pieczone z soczewicą w tle

Są takie dni, że nie wiem, co wykombinować na obiad i wtedy najczęściej lądują składniki w jednym naczyniu i niech się dzieje co chce, co wyjdzie, to będzie;)


Nasmarowałam kurczaka ulubionym miksem przypraw i odstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby przyprawy nabrały mocy i przeniknęły do środka.
Ziemniaków miałam za mało, ryż mi nie pasował, kasza też i wybór padł na soczewicę brązową. Strzał w 10-tkę!!! Jadłam, jedliśmy pierwszy raz to ziarno, bo czerwona jest w mojej kuchni na stałe, zielona mi nie zasmakowała, a o brązowej wcześniej nie słyszałam, a jest taka pyszna, napewno dołączy do czerwonej w mojej szafce i będę z nią eksperymentować.


Teraz już zapraszam na obiad, który robi sie sam i bardzo dobrze smakuje!



Składniki:
  • kurczak o wadze około 1,4 kg
  • ulubione przyprawy, u mnie po 0,5 łyżeczki papryk słodkiej i ostrej, pieprzu cytrynowego, soli, pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duże jabłko
  • 4 cebule
  • kilka liści laurowych
  • 250 g ziaren soczewicy brązowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml wody

Przygotowanie:
  • kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin do lodówki
  • po tym czasie ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym
  • do środku, czyli przez kuper włożyć umyte jabłko - w całości - ono nada słodkości i soczystości
  • cebulę obrać, pokroić na cztery i porozkładać obok kurczaka
  • soczewicę rozsypać z każdej jego strony, zalać 200 ml bulionu i 200 ml wody
  • z wierzchu polać oliwą - i kurczaka i soczewicę, dodać liście laurowe


  • wstawić przykryte naczynie do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i piec tak około 40 minut
  • po tym czasie zdjąć pokrywę dolać resztę wody, przykryć i piec kolejne 40-50 minut


Smacznego;)

19 komentarzy:

  1. Super pomysł z tą soczewicą. A kurczaczek wygląda pysznie :)

    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to kurczę jest obłędne! całe danie w jednym naczyniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiad, pyszny i tani i tak naprawdę an 2 dni dla całej mojej rodzinki;)

      Usuń
  3. Lubię takie proste i smaczne dania:) Pyszka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja lubię: szybko się robi, samo się robi, pysznie wychodzi;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. uwielbiam soczewicę, ale zawsze robiłam z niej tylko zupę, bo nie miałam innych pomysłów... ale teraz... genialny pomysł! Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i zupę i pasztet i kotleciki ale tylko czerwoną, a teraz i brązowa dołączy do duetu;)

      Usuń
  5. Fantastyczny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło, kiedy nowości w kuchni okazują się strzałem w dziesiątkę i pozostają u nas na dłużej

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaki taki obiad to uwielbiam. Fajnie, że przetestowałaś brązową bo mam żółtą i zieloną, czerwoną też a brązowej jeszcze nie i już wiem, że zakupię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, to ta bio soczewica, co wygrałam w konkursie- pycha! Wspominamy do dziś;)

      Usuń
  8. bardzo lubię takie połączenie-podobno pochodzi z kuchni francuskiej:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam pojęcia;) to mój kurczkowo-soczewicowy spontan;)

      Usuń
  9. fajnie wymyśliłaś, też lubię takie eksperymenty :) a to danie z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulala...:] Kurczaczek wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był bardzo soczysty przez to niepozorne jabłko w...kuprze;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...