logo

poniedziałek, 23 lipca 2012

Śniadanie do łóżka

Wczorajsze śniadanie, to Mistrzostwo Świata!!!
Mruczeliśmy jak zachwycone koty przy każdym kęsie, zachwalaliśmy, że wszystko ze sobą tak pysznie smakuje, że ten tymianek i kurki przyniesione w piątek z lasu to cudne połączenie, że ta szynka wiejska z nowego sklepu obok kurkowego lasu jest wspaniała, że mozzarella dopełnia smaku, a sam omlet z wiejskich jaj.... wiem, skromna dziś nie jestem:)


Pisząc tego posta myślami i kubkami smakowymi jestem ciągle przy nim.
Zbierając wczoraj kolejne kurki wiedziałam, że w tygodniu znowu go popełnię;)


Składniki dla 2 osób:
  • 4 wiejskie jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 2 garście kurek
  • świeży tymianek z 5-6 gałązek
  • 4 plasty wiejskiej szynki
  • opakowanie mozzarelli w formie kuleczek - około 10 sztuk
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:
  • kurki oczyścić, podsmażyć na 2 łyżkach masła około 4-5 minut, na sam koniec posypać tymiankiem, zdjąć z patelni do miseczki
  • jaja wybić do miski, dodać mleko, sól, pieprz i dokładnie ze sobą wymieszać, rozmącić
  • na tej samej patelni co były podsmażane kurki rozpuścić pozostałe masło i wylać masę jajeczną, zostawić do ścięcia się około 2-3 minut na średnim palniku
  • szynkę zwinąć w rulon, włożyć do każdego po 1 kulce mozzarelli
  • teraz układamy na omlecie ruloniki szynki z mozzarellą, kurki, pozostałe kulki mozzarelli
  • smażymy omlet do całkowietgo ścięcia się i delikatnego rozpuszczenia mozzarelli 
  • posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem
  • zsuwamy na talerz




  •  podajemy z pieczywem i pomidorami


Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji

                                                    Embed_mcjc54laohvq57syxpx3v2adgjbs4qzz Embed_8drepksp8826ljbamihlpyfy6yctwwzz

18 komentarzy:

  1. Mniam! Prawdziwa śniadaniowa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale się nie dziwię, że tak zachwalaliście, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwie królewskie śniadanko! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle zachwycasz śniadaniami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię, że byliście zachwyceni takim śniadaniem. Nie znam nikogo, komu by ono nie posmakowało :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. nastepna z kurkami!!! czy wy chcecie zeby jezyk mi uciekl - no wiadomo gdzie!!!
    ale sniadanie cudo!! a te pomidory soczyste mniam:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. to śniadanie jest rzeczywiście królewskie!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. jak pysznie :) z chęcią zjadłabym takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. że tak powiem: PEŁEN WYPAS :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic tylko pozazdrościć takiego śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwieeelbiam omlety, a jeszcze nigdy nie jadłam omletu z grzybami. Może spróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No nie powiem, żebym nie była zazdrosna o tak pyszne śniadanko!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudne! i danie i sposób podania... fantastycznie zaczęty dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak super takie śniadanko zjeść:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. śniadanie idealne dla mojego A.

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacja!! To ja mruczę razem z Wami. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze i zachęcam do zrobienia takiego omleta... jak dobrze, że mam dostęp do kurek, bo reszta składników zawsze się znajdzie w lodówce;) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  18. Odkąd pierwszy raz zrobiłam ten omlet, robię go co tydzień w niedzielne, leniwe poranki. Mój Mąż zjada w wersji z szynką szwardzwaldzką, ja z wiejską. Naprawdę Mistrzostwo Świata:))Kurki są na bieżąco mrożone, żeby odtworzyć ten smak zimą:) Dziękuje!

    Patrycja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...