logo

niedziela, 8 lipca 2012

Orkiszowe ciasto z owocową bezą i mój powrót z mini wakacji

Minął prawie tydzień czasu od mojego ostatniego wpisu, byliśmy na mini urlopie w moim domu rodzinnym, gdzie spokój i stojący w miejscu czas pozwala odpocząć i naładować się wszystkim co widać, co słychać, co można poczuć....
Pogoda w kratkę, ale My razem, sami, bez telefonów, komputera, cali dla siebie;)


Na mój powrót z urlopu witam Was na słodko i zdrowo, bo ciastem z mąki orkiszowej z bezą i owocami z Maminego ogrodu;) 



Były długie leniwe poranki i śniadanie o 10-11-tej, potem łowienie ryb, sięganie za każdym przejściem po czereśnie, które potrzebują jeszcze tygodnia, żeby całe drzewo uginało się od dojrzalych owoców. Idąc wywiesić mokre ręczniki po kąpieli ginęłam w malinach i wracałam z różowymi plamami na koszulce....


Mama gotowała to co lubimy najbardziej, niektórych smakołyków nie zdążyłam sfotografować, tak byliśmy głodni po całym dniu na dworzu.


Wieczorne spacery po plaży i kąpiel w morzu dopełniła szczęścia wakacji u Mamy, stąd nasz pobyt wydłużył się o 2 dni i dlatego dopiero teraz do Was piszę;)


Tęskniłam, brakowało mi tego mojego kawałka świata w internecie, ale zdążyłam się rozleniwić;)
Pociesza mnie fakt podobnych wolnych dni w sierpniu, chyba na dłużej, bo Mama wyjeżdża prawie na 2 tygodnie;)




Składniki na blaszkę 23x23 cm:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek mleka
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • 3 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 szklanki owoców - dałam czerwoną i czarną porzeczkę
  • 3 łyżki płatków migdalowych


Przygotowanie:
  • masło utrzeć  cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, ubijać każde po 0,5 minuty
  • dodać mleko, zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
  • ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, wyłożyć nim formę wyłożoną papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 180 stopni
  • wstawić ciasto i podpiec około 15 minut
  • w tym czasie ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę, dodac wiórki i owoce, delikatnie wymieszać łyżką
  • wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać płatkami migdałowymi, piec jeszcze około 25-30 minut w 170-180 stopniach


Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. po takich cudnie leniwych dniach trudno się wraca do codzienności, ale i tak przyjemnie jest mieć te słodkie dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo trudno, chociaż miałam dziś-wczoraj bardzo pracowity dzień;)

      Usuń
  2. To super, że odpoczęłaś i pewnie jesteś naładowana energią :) Ciasto wygląda ślicznie i bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem, wczoraj tak zaszalałam w kuchni, że nie pytaj: 6 chlebów, obiad z dwóch dań, jagodowy dżem, jagody z cukrem w słoikach,... oczywiście w asyście moich chłopaków;)

      Usuń
  3. to ciasto wygląda przesmakowicie! ale pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie letnie, takie zdrowe, zjedzone jeszcze na ciepło;)

      Usuń
  4. wspaniałe powitanie, cudowne ciasto! cieszę się, że już Jesteś. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Fajnie jest wiedzieć, że Komuś mnie brakowało;) Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  5. cudownie spędzony, wolny czas z takimi smakołykami, jak to letnio - owocowe ciacho, idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas wspaniałego lenistwa - najbardziej odpoczęłam psychicznie od miasta, placu zabaw, tych samych twarzy...;)

      Usuń
  6. Wykorzystam ten przepis na 100% bo zalega mi woreczek mąki orkiszowej, a ciacho wygląda baaaaaardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...