logo

środa, 18 lipca 2012

Placek czekoladowy z czereśniami

Dawno już nic nie piekłam i w niedzielę tuż po śniadaniu M. spytał, czy bym coś nie wykombinowała, że jedziemy do lasu na pół dnia i może coś z owocami od Mamy.
Ogólnie miałam ochotę na muffinki, ale pomimo, że szybko się je robi, to wybór padł na ciasto z książki "Czekolada" z wydawnictwa PaRRagon, oczywiście z moimi zmianami, ale małymi.


Podam przepis dokładnie jak jest napisany w książce, na różowo napiszę co pominęłam, co dołożyłam, zniknęło w całości w niedzielę, kawałek, taki na 3 ciasteczka zaniosłam sąsiadce, resztę pożerliśmy my, bo inaczej nie mogę tego nazwać;) Pycha - POLECAM!!!



Składniki na dużą blachę:

  • 225 g masła ( dałam 200 g)
  • 100 g pokrojonej czekolady deserowej (dałam gorzką)
  • 150 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 275 g cukru brązowego (dałam biały, brązowego nie miałam)
  • 150 ml kwaśnej śmietany (dałam jogurt naturalny, śmietany nie miałam)
  • 2 ubite jajka
Lukier: pominęłam, dałam za to około 300 g wypestkowanych czereśni
  • 200 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek wody
  • 2 lyżki śmietany
  • 15 g słodzonego masła

Przygotowanie:
  • posmarować cienko tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm i wyłożyć pergaminem
  • rondelek ustawić na małym ogniu, wlac wodę, dodać mało i czekoladę, roztopić je często mieszając
  • do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać, dodać masę czekoladową, wymieszać starannie
  • dodać kwaśną śmietanę, jajka i dokładnie utrzeć na jednolitą masę - użyłam do tego miksera
  • umyć i wypestkować czereśnie
  • wlać ciasto do formy, posypać czereśniami, lekko je wciskając w ciasto
  • piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 35-40 minut
  • zostawić w formie do ostygnięcia - hahahha - u mnie nie realne;)


  • aby przyrządzić lukier, należy w rondelku ustawionym na małym ogniu rozpuścić czekoladę w wodzie, dolać śmietanę, wymieszać i zdjąć z kuchni, dodać schłodzone masło, wymieszaći polac lukrem ostudzone ciasto, przy pomocy łopatki rozsmarować równo lukier na powierzchni ciasta


Smacznego:)

34 komentarze:

  1. a któż by nie pożarł takiego pysznego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że też lubisz trochę pozmieniać w przepisach:))) Wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię lubię, jeszcze o tej porze roku - wolę zamienić polewę na owoce, których świeżych zimą nie ma... Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Świetne połączenie :) Wygląda pysznie.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim ciastem to musiała być udana wyprawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, po kurkobraniu takie ciacho i kawa w termokubku - bezcenne;)

      Usuń
  5. Pyszne, idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż uwielbia takie zestawienie wiśni i czekolady, muszę koniecznie wypróbować Twoje ciacho! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z winiami będzie ejszcze lepsze, bo są kwaśniejsze od czereśni;) Pozdrawiam i czekam na info, jak smakowało:)

      Usuń
  7. Najbardziej podoba mi się zmiana na różowo "zostawić w formie do ostygnięcia - hahahha - u mnie nie realne;)", bo to oznacza że ciasto pyszne i znika ekspresowo! A jeśli to oznacza, że znika bo masz w domu swoich wielbicieli niezależnie czy ciasto pycha czy nie, to jeszcze lepiej:) Wygląda super, uwielbiam czekoladowe, a tak rzadko je robię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaa, u mnie Kasiu domu tylko serniki stygną i te co na zimno muszą się schłodzic, o reszcie mogę zapmniec, pochłaniane na gorąco;) A t jest napradę pyszniutki, cudnie pachnie czekoladą, jest mięciutkie, delikatnie wilgotne, napewno upiekę je jeszcze bo szybciutko sie robi i jest pyszne!

      Usuń
  8. Pyszne ciasto na letni deser:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie czekoladowe ciacha! nic dziwnego, że znikł w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm... wygląda jak brownie:). Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda, to fakt, ale choć nie jadłam i nie robiła brownie, to to nie ejt jak brownie;) ALe polecam, Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Może to dziwne, ale ciasta z czereśniami jeszcze nigdy nie jadłam :) U mnie w domu zawsze królowały wiśnie lub inne owoce, a czereśnie się po prostu jadło.
    Ale ten Twój placek wygląda bardzo zachęcająco. Musi być pyszny!

    Życzę Ci miłego dnia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu rodzinnym Mama robiła ciacha ze wzytkim co jej w rękę z drzewa wpadło;) Moje chłopaki maja długie zęby na owoce i warzywa, więc przemycam i dodaję gdzie ię da, ama uwielbiam ciata z owocami, Oni nie, wiecj mało ich u mnie, bo sama nie przejem... To ejt pyzne, można dac każdy owoc, ale jak dla mnie do czekoaldy pauje włanie czerenia, wiśnia, malina, porzeczki.... Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Bardzo, bardzo apetyczne. Lubię owoce w ciastach czekoladowych:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda cudownie czekoladowo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. oj zjadłoby się Ewuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadło, zjadło, jeszcze we wspólnym towarzytwie... Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Pysznie wygląda, a w Poznaniu jeszcze można kupić czereśnie...Super propozycja na weekendowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto w przepisie jest bez owoców, z nimi - jakikikolwiek będzie pyszne, tak więc polecam! Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Pyszne! i czereśnie tak fajnie pasują do czekolady!
    Pozdrawiam serdecznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Masło i czekoladę rozpuścić w wodzie czy na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rondelek ustawić na małym ogniu, wlac wodę, dodać masło i czekoladę, roztopić je często mieszając - rozpuścić to wszystko razem, woda jest w tym cieście składnikiem.

      Pozdrawiam, znowu nie wiem Kogo...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...