Jest to też ulubiony dżem mojej rodzinki, synek zajada sie dżemem od jagodzian - bo tak na niego mówi. Muszę jeszcze się zaopatrzyć w kilka litrow i zrobić, głównie z myślą o Nim.
Składniki:
- 2 kg jagód
- 0,7 kg cukru
- 2 żelfix-y 3:1
Przygotowanie:
- bardzo dokładnie umyć jagody, najpierw pod biezacą wodą, potem w misce - wybrać wszystkie listki i zielone bądz wysuszone owoce - bo takie też się zdarzają, jeszcze raz pod bieżącą wodą, wyłożyć na durszlak, zostawić, żeby ociekły z wody
- wsypać do dużego garnka, dodać żelfix i cukier, dokładnie wymieszać
- wstawić na kuchenkę i pogotować około 7-10 minut ciagle mieszając, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć, mieszać do zaniku piany, nakładać gorące do słoików
- odwrócić do góry nogami, zostawić tak kilka miut, potem odwrócić, zostawic do całkowitego wystygnięcia
Zapraszam także na:
Smacznego;)
p.s. kiedyś nie dodawałam żelfixu do jagód, ale się rozgotowywały i już nie było owoców, tylko papka jagodowa, bo za długo się redukował - gęstniał i więcej cukru wtedy dawałam, a nie ma takiej potrzeby, dżem i tak jest bardzo słodziutki;, stąd od kilku lat w zaledwie kilkanaście minut - razem z myciem mam pyszny dżem gotowy)
jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńSla moich chłopaków numer 1!
UsuńGotowac je bez wody??
UsuńGotowac je bez wody
UsuńGotowac je bez wody??
UsuńSzalejesz w tym roku z jagodami :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
W weekend jadę po następną turę:)
Usuńo taki dżemik idealny dla mnie
OdpowiedzUsuńNajlepszy na świeżym chlebku z serkiem śmietankowym... rozkosz;)
UsuńTym razem ulegam Ci natychmiast i już dziś zrobię:)
OdpowiedzUsuńPrawidłowo Aniu;) Pozdrawiam!
UsuńMniamusny:) Juz drugi raz widzę dzisiaj takowy na blogach i mam na niego coraz większą ochotę:)
OdpowiedzUsuńU mnie bez niego nie byloby przetworów - musi być i koniec, reszta może nie istnieć, cała piwnica mogłaby być w jagodzianach;)
UsuńWitam.Wczoraj byłem na jagodach chcę zrobić taki dżem ale mam pytanie Czy można pozbyć się tych drobnych ziaren? Pozdrawiam i dziękuję za poradę
Usuńsynuś wie co dobre, jagodowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńFaceci tak maja ąi mali i duzi, że się znają na.... dżemach;)
UsuńSuper, dawno nie robiłam dżemu jagodowego :)
OdpowiedzUsuńPora to nadrobić;)
UsuńCzy w najbliższym czsie będzie jakiś smakowity przepis na konfiturę malinową lub wiśniową? malinki chciałam zrobić dla córci, żeby miała dodatek do kaszki, a nigdy nie robiłam takich cudeniek. z góry dziękuję, kasia
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu, tak, będą, postaram się w weekend zaopatrzyc, bo malin i wiśni u Mamy jak na lekarstwo - nie popisały się i nie obrodziły;(
UsuńTeż tak robię od kilku lat i też uważam, że jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Z jagódkami nie ma co kombinowąc - taki dżem, w cukrze i zamrozić - najlepsze co móże być;) Pozdrawiam Basiu;)
UsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuńZaczęłam się zastanawiać jak wygląda Twoja piwnica...:)
Zrobiłam taki sam:) Mam nadzieję, że będzie pyszny:)
OdpowiedzUsuńAsiu, musi być!!! daj znać jak już otworzysz słoiczek;)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńszukalam przepisu na prosty dzem truskawkowy .. i tak trafilam do skarbnicy przepisow ... nigdy nic nie wekowalam , zamrazalam itp .. cale zycie kupowalam ..ale to co teraz w sklepach to jest to nie do zjedzenia ..i tak na ""stare"" lata zaprzyjaznilam sie z kuchnia .
Blog wspanialy , przepisy klarowne proste nawet dla takiego antytalencia jak ja .. gratulacje :))
a ja w tym roku pojadłam jagód jak nigdy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za takiu dżem, tylko ciągle zastanawiam się na tym żelfixem, dawać czy nie :)
OdpowiedzUsuńWitam. Ja corocznie robię kilkadziesiąt dżemów niskocukrowych i mnóstwo innych przetworów.Zainteresował mnie Twój przepis jagodowy. Otóż ja robię podobny z borówki amerykańskiej /własnej, działkowej/ ale dodaje najwyżej 20 dag cukru na ok. 3 kg jagód. Żelfiks tkże!.Nigdy sie nie psują.
OdpowiedzUsuń