Są wspaniałym dodatkiem do sosów, zup, do bigosu, lecza, do wszystkiego co nam tylko przyjdzie do głowy. Ile bym nie zrobiła, tyle zostanie zjedzonych.
Jak napisałam na wstępie, pierwotny przepis mówi o całych pomidorach - takich ze skórką, moje są bez skórki i pokrojone, trzeba sobie ułatwiac życie.
Składniki:
- pomidory - niezbyt duże, dojrzałe
- sól do smaku
Przygotowanie:
- z części pomidorów należy zrobić przecier pomidorowy, jak w tym przepisie, z tym, że delikatnie go osalamy do smaku
- w tym czasie pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki
- wycinamy przy szypułce i inne zielone elementy, tniemy pomidora na 4 lub 6 cząstek i układamy ciasno w słoikach
- zalewamy je powstałym przecierem pomidorowym, powinny sięgać 1,5-2 cm poniżej brzegu słoika
- brzegi wycieramy do czysta i suchą, czystą nakrętką zamykamy słoiki
- pasteryzujemy około 30 minut od zagotowania
- wystudzone słoje, sprawdzamy czy się zamknęły i wynosimy w ciemne, chłodne miejsce
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji
Przepis dodaję do akcji
Moi dziadkowe zawsze robili pomidory w słoiki :) Tylko u nich to był taki gęsty przetarty sok z pestkami, świetny był na zupę :)
OdpowiedzUsuńKażdy sposób na zamknięcie sierpniowych pomidorw jest pyszny i bardzo przydatny zimową porą;)
UsuńDobry sposob na przechowanie aromatycznych pomidorow. Tez bym obrala i pokroila, aby sie pozniej nie bawic w wylawianie skorek :)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak;) Pozdrawiam!
UsuńTeraz jak pomidory tanieją z dnia na dzień, warto zrobić takie słoiczki na zimę, do sosów i zup idealne.
OdpowiedzUsuńCudownie się wyciąga słoiczki i korzysta ile się da;)
UsuńPomidorowa będzie na zimę jak ta lala!
OdpowiedzUsuńNie tylko pomidorowa;) Pozdrawiam!
Usuń