logo

wtorek, 21 sierpnia 2012

Pomidory pasteryzowane

Jak zaczynałam swoją przygodę z przetworami, to do słoików wkładałam całe pomidory - jak mówi przepis z "Kuchni Polskiej" wydanie XIII poprawione. Ale odkąd tworzę więcej i nowszych smaków, liczy się dla mnie każdy słoik, stąd pomidory lądują przecięte na 4 lub 6 części.


Są wspaniałym dodatkiem do sosów, zup, do bigosu, lecza, do wszystkiego co nam tylko przyjdzie do głowy. Ile bym nie zrobiła, tyle zostanie zjedzonych.


Jak napisałam na wstępie, pierwotny przepis mówi o całych pomidorach - takich ze skórką, moje są bez skórki i pokrojone, trzeba sobie ułatwiac życie.



Składniki:

  • pomidory - niezbyt duże, dojrzałe
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • z części pomidorów należy zrobić przecier pomidorowy, jak w tym przepisie, z tym, że delikatnie go osalamy do smaku
  • w tym czasie pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki
  • wycinamy przy szypułce i inne zielone elementy, tniemy pomidora na 4 lub 6 cząstek i układamy ciasno w słoikach
  • zalewamy je powstałym przecierem pomidorowym, powinny sięgać 1,5-2 cm poniżej brzegu słoika
  • brzegi wycieramy do czysta i suchą, czystą nakrętką zamykamy słoiki
  • pasteryzujemy około 30 minut od zagotowania
  • wystudzone słoje, sprawdzamy czy się zamknęły i wynosimy w ciemne, chłodne miejsce



Smacznego;)


Przepis dodaję do akcji

8 komentarzy:

  1. Moi dziadkowe zawsze robili pomidory w słoiki :) Tylko u nich to był taki gęsty przetarty sok z pestkami, świetny był na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy sposób na zamknięcie sierpniowych pomidorw jest pyszny i bardzo przydatny zimową porą;)

      Usuń
  2. Dobry sposob na przechowanie aromatycznych pomidorow. Tez bym obrala i pokroila, aby sie pozniej nie bawic w wylawianie skorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz jak pomidory tanieją z dnia na dzień, warto zrobić takie słoiczki na zimę, do sosów i zup idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie się wyciąga słoiczki i korzysta ile się da;)

      Usuń
  4. Pomidorowa będzie na zimę jak ta lala!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...