logo

środa, 27 czerwca 2012

Tort śmietanowo-bezowo-truskawkowy z mascarpone

Ten tort powstał na przyjęcie z okazji chrzcin, miał być biały a jednak truskawkowy, bez napisów, wielu ozdób, myślę, że mi się to udało, bo po przyjęciu zadzwoniła Pani i bardzo sobie chwaliła, goście pytali w jakiej cukierni go kupiła, więc mam super reklamę;)



Pomysł szybko zrodził się w mojej głowie, jest prosty i pyszny, podobną wersję ale tym razem dla mojego M. popełnię w ten weekend bo ma chłopak urodziny;)


Nie mam zdjęć w przekroju, te też były robione w pośpiechu, ale jak pisałam chwilę wyżej podobną wersję tylko z innymi owocami robię w ten weekend;)



Składniki na tort o średnicy 28 cm:

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
  • 3 opakowania o 250 g mascarpone = 750 g mascarpone
  • 1 l śmietany 36% schłodzonej przynajmniej 1 dobę w lodówce
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan fix-y
  • 18-20 małych bezików
  • 800 g truskawek
  • 150 ml herbaty truskawkowej - użyłam Dilmah
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:
  • około 8-9 bezików
  • około 7-8 truskawek w całości z szypułką



Przygotowanie:


Biszkopt:
  • jaja, cukier i cukier waniliowy ubijać mikserem bardzo długo, aż masa będzie bielusieńka - około 10-15 minut
  • dodać mąkę i proszek do pieczenia i już na małych obrotach miksować tylko do połączenia
  • piec w 150-160 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka
  • zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec poprzedniego dnia, albo z samego rana
  • tuż przed przystąpieniem do robienia masy, przeciąć na 3 blaty, z tego wierzchniego blatu zebrać te "bezowe słodkie okruszki"
Krem:
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na 4-ry i na małe kawałeczki
  • zaparzyć torebkę herbaty w 150 ml wody, dodać sok z cytryny, wymieszać
  • okruszki z biszkoptu i rozkruszone bezy - około 5-6 bezików rozkruszamy i mieszamy - będzie to posypka na bok tortu
  • schłodzoną śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać około 4-5 minut na wysokich obrotach, dodać śmietan- fixy , pomiksować jeszcze krótką chwilę jakieś 1-2 minuty
  • następnie zmniejszyć obroty dodać mascarpone i wszystko ze sobą miksować do połączenia się składników, wyłączyć mikser
  • dodać pokrojone truskawki, dokładnie wymieszać
  • na paterę albo docelowy talerz układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy herbatą, wykładamy 1/4 naszego kremu, równo rozsmarowujemy
  • na to rozkruszamy 4 beziki, przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym
  • nasączamy herbatą, nakładamy  krem, równo rozsmarowujemy, rozkruszamy kolejne 4 beziki
  • nakładamy już ostatni blat, nasączamy herbatą i kolejną już 3 porcją kremu, który tak jak poprzednio równo rozsmarowujemy
  •  4-tą część kremu nakładmy na boki naszego tortu
  • posypujemy boki, lekko dociskając naszą mieszanką z okruszków biszkoptowych i bezików
  • na wierzchu układamy na przemian truskawkę z bezikiem w minimalnych odstępach, truskawka lub bezik wyznacza nam kawałek - porcję tortu
  • na sam koniec rozkruszamy resztę bezików na wierzchu



Jeszcze raz podam warstwy:
  • biszkopt - nasączanie
  • krem
  • rozkruszone beziki
  • biszkopt - nasączanie
  • krem
  • rozkruszone beziki
  • biszkopt - nasączanie       
  • krem - ostatnia warstwa
  • smarowanie boków, obsypanie z leciutkim dociśnięciem posypki z bezików i okruszków biszkoptu
  • dekorowanie wierzchu tortu całymi bezikami i truskawkami, rozkruszenie na wierzchu bezików




Smacznego;)


55 komentarzy:

  1. Chyba sie do Ciebie wprowadze jak znajdzie sie jakis pokoik wolny, takie pysznosci co jakis czas heh

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!:) Torcik wygląda wspaniale! A te beziki... mmm moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola, dziękuję, wiem, że napewno był pyszny, nad wyglądam muszę jeszcze dużo popracować przy tortach, bo zdolności dekoracyjnych to ja nie posiadam - poprostu za mało ćwiczę;(

      Usuń
  3. cudownie wygląda, a te truskawki... obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Napewno wiem, że był pyszny, a to dla mnie najważniejsze;)

      Usuń
  5. Piękny torcik! I wierzę, że przepyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W to, że pyszny to i ja wierzę, bo ręka sama mi uciekała do miski;)

      Usuń
  6. idealne połączenie smaków!! ależ bym teraz taki zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek bezików i truskawek w masie śmietanowo-mascarponowej idelanie się równoważy i daje pyszne wrażenie;)

      Usuń
  7. Obłędny! I do tego beziki i truskawki. Pyszności!
    Wygląda przecudnie :)

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beziki dają słodkość i chrupią, truskawki orzeźwienie, czego chcieć więcej prawda;)? Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Uwielbiam torty bezowe ale lubię kiedy się kruszą.Twój tort jest świetną alternatywą dla takowych. Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku chrupały, bo nie były zanurzone wkremie, tylko przykryte kolejnym płatem;) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. tort wygląda świetnie, zapraszam do wystawienia go w konkursie, który trwa na moim blogu. na zwycięzcę czeka świetna nagroda
    zapraszam
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, za chwilkę zajrzę i pewnie dołączę;) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. oooo, i znów pyszny tort z pysznymi truskawkami.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W weekend tworzę kolejny, tym razem dla mojego M.;) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Przepięknie wygląda! Masz Kobietko talent kulinarny ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, miło się czyta takie komentarze;)

      Usuń
  12. Rzeczywiście wygląda jak prosto z najlepszej cukierni:) Gratulacje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolka, Ktoś na imprezie powiedział, że pobił smakowo jego malinowego faworyta z Sowy, a to dla mnie mega komplement, nad dekorowaniem to musiałabym jeszcze popracować... Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Co za pyszności tu serwujesz. A ja biedna w pracy mogę się tylko najeść Twoimi pysznymi zdjęciami :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda naprawdę wspaniale! skusiłabym się na taki pyszny i piękny tort bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu, spod Twojego pióra to wspaniały komplement, Ty tak zawsze pięknie dekorujesz swoje wypieki, że aż dech zapiera w piersiach;)

      Usuń
  15. Lubię dodatek mascarpone do ciast. Daje niezwyczajny i charakterystyczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię, szczególnie do takich tortowych kreacji;) Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Jej, jakie pysznosci i Ciebie :) Tez bym pochwalila na miejscu tej Pani ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję bardzo;) Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Torcik cudowny, bardzo pięknie się prezentuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewa ja chcę z Tobą zamieszkać:) Pysznościowy ten torcik i ten krem mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. jak dużo mascarpone! :) cuuuuudny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie był wysoki, ale szeroki;) Pozdrawiam Kochana!

      Usuń
  20. Normalnie sadyzm w czystej postaci! Takie kuszące pyszności pokazywać ludziom, co walczą dzielnie z pokusami!;-)))Ewo, jesteś wielka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję! Na moje szczęście też moglam tylko na niego popatrzeć i go przygotować;) Pozdrawiam!

      Usuń
  21. No coz, pewnie powtorze moje przedmowczynie,ale musze to napisac -niesamowity ten tort! Zapewne duzo pracy Cie kosztowal.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ma się upieczony wcześniej biszkopt to reszta to pikuś - ale przyjemnie się go robiło, nie liczyłam czasu, był tworzony podczas maratonu ciastowo-chlebowego w miniony weekend;)

      Usuń
  22. Piękny ten torcik, gratuluję super pomysłu :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. uuuu, nieźle wygląda, musiał być pyszny nie miał wyjścia

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam piec torty ...a masa z mascarpone w połączeniu z truskawkami musiała smakować wspaniale:) ...a dla M wszystkiego naj:)

    OdpowiedzUsuń
  25. sezon na truskawki się skończył więc mam pytanie : czy mogę do środka użyć mrożonych truskawek, a te z dekoracji zastąpić innymi owocami? liczę na odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...