logo

niedziela, 19 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe

Sezon ogórkowy w pełni, zrobiłam jeszcze takie w zalewie słodko-ostrej z musztardą, ale o nich po weekendzie. Dziś zapraszam na najlepsze ogórki w najlepszej - Maminej marynacie, ktorą jak już wiecie marynuję grzybki, jajka, buraczki i wiele innych pyszności.


Na 1 l słoik daję po 4-5 krążków marchewki, 2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, 1 kwiat kopru, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3-4 ziela, 4-5 zarenek pieprzu.

Poniżej przedstawię poszczególne składniki, a Wy już według wyżej napisanych wskazówek napełniajcie słoiki przyprawami.



Składniki:

  • ogórki - umyte, im mniejsze, tym lepsze;)
  • cebula - pokrojona w krążki 
  • marchew - pokrojona w krążki
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper - świeży z kwiatostanem
  • majeranek - suszony
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe

Przygotowanie:
  • na dno słoika dajemy kwiat kopru, gorczycę, ziele, pieprz
  • marchew i cebulę - już pokrojone - sparzamy wrzątkiem
  • układamy ogórki, ciasno, ale nie na siłę, w połowie słoika dodajemy cebulę, marchew i czosnek, układamy drugą warstwę
  • sypiemy majeranek, dajemy liście laurowe, zalewamy gorącą zalewą


Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Zagotować, gorącą napełniać słoiki, zapasteryzować około 3-5minut od zagotowania.


Smacznego;)


18 komentarzy:

  1. wspaniałe ogóreczki! moja rodzinka byłaby zachwycona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne! Zimą idzie słoik za słoikiem, teraz jeszcze małoolnymi się zajadamy;)

      Usuń
  2. Ładnie sterczą Twoje ogórki.
    Może mi pomożesz z moim małym problemem.
    Jako, że nie miałam czasu na zbieranie ogórków to urosły mi moje do wagi ok 600g na 1 ogórek:D W związku z czym przerobiłam je na nasze ulubione ogórki w curry. Ogórki zalewam letnią zalewą (woda, cukier, ocet i przyprawy, wstawiam do garnka słoiki i gotuję 3 minuty od momentu zawrzenia wody. Nie wiem czemu, ale w nie każdym słoiku nakrętka się "wklęśnie" Wyglądają na zawekowane, ale wieczko "klika". Muszę je wyjadać teraz czy nie ma takiej potrzeby i przezimują w piwnicy?

    Z góry dzięki za pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, ja, jakbym nie była pewno czy są zawekowane, to napewno bym odwróciła je do góry dnem, postawiła na kilka minut i sprawdziła, czy nie przeciekają, jak nie, to spokojnie bym wyniosła do piwnicy czy spiżarni i w pierwszej kolejności zjadała właśnie te z "podejrzanych" słoików;) Jak wyciekają- koniecznie zmień, nakrętki i zapasteryzuj jeszcze raz. Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odpowiedź. Zrobiłam dokładnie tak jak piszesz. Niestety 2 słoiczki się zepsuły. A przyczynę już znam:)
      Przyjechałam moja mama i za głowę się schwyciła jak zobaczyła, że pasteryzuję je i mam odkryty garnek;)

      Usuń
    2. Hmm muszę zacząć dopisywać fgaktycznie o przykrywaniu garnka przy pasteryzacji;) Nie ma jak to Mama;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Piękne, uwielbiam kartuskie ogóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z tego co sie orientuje, waznym skladnikiem w ogorkach kartuskich jest papryka. dlaczego jej tutaj nie ma? :)
    moja babcia zawsze do ogorkow konserwowych dodawala lisc wisni :)

    ps. bardzo fajny blog. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak od zawsze robi ogórki moja Mama, ponad 40 lat i ja od jakiś 10-12-tu;) Nigdy nie dawałyśmy papryki;) Może taki zwyczaj na Pomorzu, nie wiem, spytam z ciekawości Mamę;) I miło mi, Pozdrawiam i zapraszam!

      Usuń
  6. Super! Chyba zaczne tez jakies przetwory robic bo Twoj blog do tego naprawde zacheca:) Zawsze wydawalo mi sie to bardzo pracochlonne i skomplikowane:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak mi miło będzie, jak zaczniesz sobie magazynować pyszności na zimę, zobaczysz jak to cieszy i wciąga;l) Jak będę mogla pomóc, to pisz śmiało;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. zrobiłam tak na próbę 3 słoiki :)
    mam 2 pytania:
    kopru dać sam koszyczek czy z całą łodygą
    kiedy zdążą się zakonserwować, żebym mogła sprawdzić jaki mają smak i czy mi odpowiada????
    bo chcę zrobić ich dużo, ale nie wiem jak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koszyczek z łodygą - im więcej tym lepiej ;) Najlepiej odczekać prynajmniej z tydzień do 10 dni, niech postoją w ciemnym i chłodnym miejscu, już będą mialy smak ;) Pozdrawiam i proszę dać mi znać czy zasmakowały ;)

      Usuń
    2. ogórki wyszły....bajka!!! :)
      polecam niezdecydowanym :)))))

      Usuń
  8. Ogórki są rewelacyjne w smaku, jeśli ktoś się zastanawia, warto je spróbować zrobić, ja w każdym razie nie trafiłam jeszcze na lepszy przepis.
    Mam tylko jeden problem- często wychodzą mi miękkie i nie potrafię zaskoczyć, co robię źle. Czy to wina ogórków? A może macie jakieś sprawdzone zasady, których należy się trzymać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak co roku siegam po Twoje przepisy Ewuś, na kartuskie i na kanapkowe z curry . Ile bym nie zrobiła zawsze mało . Pozdrawiam gorąco :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...