Szybki w wykonaniu, uniwersalny, idealny do zup, sosów, jak samodzielny napój, który wystarczy tylko doprawić do smaku solą i cukrem. Pycha!
Pomidor to,
Pomidor (Lycopersicon Mill.) – rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej.
Zastosowanie[edytuj]
Owoce (w znaczeniu botanicznym) są warzywami wg klasyfikacji towarów spożywczych[5]. Pomidory jadalne rosną w naturze w Ameryce Południowej i uprawiane tam są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze i występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny.
Składniki:
- piękne, dojrzałe pomidory
- odrobina wody
Potrzebujemy zdrowe, dojrzałe pomidory, najlepiej z własnej uprawy albo ze sprawdzonego źródła.
Wystarczy je umyć, pokroić nierdzewnym nożem na ćwiartki, rozgotować z małą ilością wody.
Przetrzeć przez sito a powstały przecier ogrzać do zagotowania i gorący przelać do butelek. Dodatkowo należy przecier zapasteryzować - około 20-25 minut od zagotowania.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji
Bardzo fajny pomysł! Tak sobie myślę, że na tej bazie można by zrobić własny sok warzywny. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, tylko go doprawić do smaku i gotowe;)
UsuńMama taki robi i co roku nas nim obdarowuje. A w tym roku po raz pierwszy wyhodowałam swoje własne pomidory, tylko czy starczy czasu na wypróbowanie tych wszystkich przepisów, które zamieszczasz :P
OdpowiedzUsuńSpokojnie, mam zamiar tu być długo, więc zdążysz zrobić, jak nie w tym roku, to w przyszłym;) Pozdrawiam!
UsuńCzy to buteleczki po przecierze LaSelva? ;)
OdpowiedzUsuńA dziś przede mną 15 kg ogórków...
Patyska to po pulpie Arrabiata czy jakoś tak;) Pochwal się jak je przerobisz;)Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie się przecier pasteryzuje :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno w tym roku.
OdpowiedzUsuń