logo

sobota, 11 sierpnia 2012

Przecier pomidorowy w butelkach

Najzwyklejszy, najprostszy przepis na przecier, który upatrzyłam sobie w Kuchni Polskiej wydanie XIII poprawione.


Szybki w wykonaniu, uniwersalny, idealny do zup, sosów, jak samodzielny napój, który wystarczy tylko doprawić do smaku solą i cukrem. Pycha!

Pomidor to,
Pomidor (Lycopersicon Mill.) – rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej.




Zastosowanie[edytuj]

Owoce (w znaczeniu botanicznym) są warzywami wg klasyfikacji towarów spożywczych[5]. Pomidory jadalne rosną w naturze w Ameryce Południowej i uprawiane tam są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze i występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny.


Składniki:

  • piękne, dojrzałe pomidory
  • odrobina wody


Potrzebujemy zdrowe, dojrzałe pomidory, najlepiej z własnej uprawy albo ze sprawdzonego źródła.
Wystarczy je umyć, pokroić nierdzewnym nożem na ćwiartki, rozgotować z małą ilością wody.
Przetrzeć przez sito a powstały przecier ogrzać do zagotowania i gorący przelać do butelek. Dodatkowo należy przecier zapasteryzować - około 20-25 minut od zagotowania.



Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji


8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł! Tak sobie myślę, że na tej bazie można by zrobić własny sok warzywny. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama taki robi i co roku nas nim obdarowuje. A w tym roku po raz pierwszy wyhodowałam swoje własne pomidory, tylko czy starczy czasu na wypróbowanie tych wszystkich przepisów, które zamieszczasz :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, mam zamiar tu być długo, więc zdążysz zrobić, jak nie w tym roku, to w przyszłym;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy to buteleczki po przecierze LaSelva? ;)
    A dziś przede mną 15 kg ogórków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska to po pulpie Arrabiata czy jakoś tak;) Pochwal się jak je przerobisz;)Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Właśnie się przecier pasteryzuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...