Ten bochenek powstał z myślą o akcji "Upiecz Smakowity Chleb" organizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".
Dziś zapraszam na chleb orkiszowy z udziałem mąki jaglanej razowej i musztardy francuskiej na zakwasie żytnim.
Składniki:
- 225g aktywnego zakwasu żytniego
- 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki jaglanej razowej
- 100 g musztardy francuskiej
- 450 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Przygotowanie:
- zakwas łączymy z wodą i musztardą, dokładnie mieszamy
- dodajemy mąki i drożdze, wrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny
- po tym czasie dodajemy sól, wyrabiamy jeszcze chwilę i albo formujemy okrągły bochen, albo przekładamy do foremki - odpowiedniej dla 1 kg chleba, zostawiamy ciasto, żeby urosło, aż wypełni foremkę po brzegi, w przypadku okrągłego ja zostawiłam go na 1,5 godziny, troszkę poprawiłam, bo się delikatnie rozszedł na boki i delikatnie go nacięłam
- piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni okło 40-50 minut
Smacznego;)
Piękny chleb! Nic tylko nagroda dla Ciebie, trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńTrzymaj Kasiu;)) Dziękuję i Pozdrawiam!
Usuńchlebek genialny!
OdpowiedzUsuń