logo

niedziela, 2 września 2012

Chleb orkiszowy z amarantusem na drożdżach

Ten chleb piekałam na szybko, na już... bo moi Panowie nie dali mi znać, że ostatnia porcja wlaśnie została zjedzona... Na szczęście z pomocą pośpieszyła mi Ela z Kartoflanego Pola i upieczenie tego chleba razem z rośnięciem zajmuje faktycznie 2 godziny.


Zrobiłam małe kosmetyczne zmiany, przepis podam tak jak ja go już zrobiłam, a po oryginał zapraszam tutaj.



Składniki na 2 bochenki:

  • 700 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki z amarantusa
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 7 g suszonych drodży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 600 ml letniej wody
  • czarnuszka do posypania
  • olej i otręby do formy

Przygotowanie:
  • w misce wymieszać mąki z solą i drożdżami
  • dodać miód, olej i wodę, dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić około 10 minut - ciasto będzie troszkę klejące
  • dwie formy - keksówki dokładnie wysmarować olejem i wysypać otrębami
  • ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać powierzchnię  zwilżonym dłońmi, posypać czarnuszką i zostawić do wyrośnięcia do brzegów foremek
  • piec w 200 stopniach około 45-50 minut 


Smacznego;)

18 komentarzy:

  1. Piękny! Uwielbiam czarnuszkę, więc musiał smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedł ładniutki! A czarnuszka... fajna, inna, taka... hmm... orzechowa.... delikatnie ostra.... w koncu ją sobie kupiłam;)

      Usuń
  2. wygląda kusząco, uwielbiam czarnuszkę jako dodatek do pieczywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją dopiero poznaję, fajna, ale nie za dużo;)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo ładnie :) Ale ja po próbie z bułkami doszedłem do wniosku, że czarnuszka ma dla mnie zbyt intensywny smak do pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, jest intesywna, od czasu do czasu napewno użyję, ale nie za dużo;)

      Usuń
  4. moim ulubionym chlebkiem jest ten orkiszowy właśnie ,a domowy jeszcze lepszy ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. zapraszam do mnie na schabik do chlebka :) http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/02/pieczony-schab/

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, ze sie przydalam :) No i najwazniejsze, ze chleb smakowal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uratowałaś przed brakiem pieczywa;) Dziękuję!

      Usuń
  7. 2 godziny? Koniecznie, ale to już koniecznie zabieram się za jego pieczenie. Już jutro!

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek prezentuje sie wybornie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...