Zrobiłam małe kosmetyczne zmiany, przepis podam tak jak ja go już zrobiłam, a po oryginał zapraszam tutaj.
Składniki na 2 bochenki:
- 700 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g mąki z amarantusa
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 7 g suszonych drodży
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 600 ml letniej wody
- czarnuszka do posypania
- olej i otręby do formy
Przygotowanie:
- w misce wymieszać mąki z solą i drożdżami
- dodać miód, olej i wodę, dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić około 10 minut - ciasto będzie troszkę klejące
- dwie formy - keksówki dokładnie wysmarować olejem i wysypać otrębami
- ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać powierzchnię zwilżonym dłońmi, posypać czarnuszką i zostawić do wyrośnięcia do brzegów foremek
- piec w 200 stopniach około 45-50 minut
Smacznego;)
Piękny! Uwielbiam czarnuszkę, więc musiał smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyszedł ładniutki! A czarnuszka... fajna, inna, taka... hmm... orzechowa.... delikatnie ostra.... w koncu ją sobie kupiłam;)
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco, uwielbiam czarnuszkę jako dodatek do pieczywa
OdpowiedzUsuńJa ją dopiero poznaję, fajna, ale nie za dużo;)
UsuńWygląda bardzo ładnie :) Ale ja po próbie z bułkami doszedłem do wniosku, że czarnuszka ma dla mnie zbyt intensywny smak do pieczywa :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, jest intesywna, od czasu do czasu napewno użyję, ale nie za dużo;)
Usuńpięknie wyrośnięty
OdpowiedzUsuńmoim ulubionym chlebkiem jest ten orkiszowy właśnie ,a domowy jeszcze lepszy ;D
OdpowiedzUsuńDomowy, każdy jest pyszny;)
Usuńzapraszam do mnie na schabik do chlebka :) http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/02/pieczony-schab/
OdpowiedzUsuńFajnie, ze sie przydalam :) No i najwazniejsze, ze chleb smakowal :)
OdpowiedzUsuńUratowałaś przed brakiem pieczywa;) Dziękuję!
Usuń2 godziny? Koniecznie, ale to już koniecznie zabieram się za jego pieczenie. Już jutro!
OdpowiedzUsuńSzybciuteńki;) I pyszny!
Usuńchlebek prezentuje sie wybornie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo;)
Usuń