To danie jednonaczyniowe powstało z myślą o konkursie na blogu Filozofia smaku, w którym zresztą zajęło I-sze miejsce!
W całości wymyślone i stworzone przeze mnie, ale zjedzone już przez całą moją rodzinkę - było pysznie i szybko, bez dodatkowych naczyń, stania przy kuchence, co w przypadku mojego rozkładu dnia jest idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
- 3 woreczki ryżu basmati - czyli 300 g
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie samodzielnie zmielona szynka wieprzowa
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki mleka
- 4 jajka
- sól, pieprz i curry do smaku
- 200 ml śmietany kremówki
- 800 ml bulionu z warzyw
- 1 mała cukinia
- 1 opakowanie kulek mozzarelli - około 10-12 kuleczek
- świeży tymianek i oregano
- przygotować formę do zapiekanki: wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wysypać równomiernie ryż
- do miski wbić 1 jajko, dodać mleko, rozmącić, wsypać do tego otręby, namoczyć je, dodać mięso, sól, pieprz i curry - po około 0,5 łyżeczki z każdej przyprawy i dokładnie wymieszać, wyrobić
- tworzyć pulpeciki, układać na ryżu, ja stworzyłam 2 półkola z większymi i mniejszymi pulpecikami
- cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką
- pozostałe jajka - sztuk 3 wybić do miski i dokładnie rozmącić razem ze śmietaną
- połączyć masę jajeczną z ostudzonym bulionem i cukinią,wylać delikatnie pomiędzy pulpeciki - ja to robiłam dużą łyżką
- poukładać pomiędzy kulki mozzarelli
- posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec tak około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 45-50 minut
Zjedliśmy z dodatkiem pomidorów skropionych oliwą, doprawionych świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą morską i bazylią.
genialna! strasznie mi się podoba.
OdpowiedzUsuńI pyszna i jednonaczyniowa.... czy można chcieć więcej;)?
Usuńmmmmm wyglada smakowicie! dzieki za pomysl na kolejny obiad :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, polecam się;)
UsuńRewelacyjny przepis! Gratuluję wygranej!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam!
UsuńTo jest to co dziś zrobię na obiad, dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i dać mi znać jak smakowała;) Pozdrawiam!
Usuńdawno czegoś tak ciekawego nie widziałam! twoje jedzonko mnie oczarowało!:) mam ogromną ochotę sama zrobić taką zapiekankę:) zapisuję przepis:D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zachęcam, robi się praktycznie sama;) Pozdrawiam!
UsuńPiekna ta zapiekanka!:) U mnie dzis taka zwykła ziemniaczana:)
OdpowiedzUsuńJoluś, nie ma zwykłych zapiekanek, każda jest wyjątkowa;) Pozdrawiam!
UsuńGratulacje - bardzo ciekawy pomysl, az sie prosi, by wykorzystac!
OdpowiedzUsuńDziękuję Maggie, wiem, że uwielbiam wszelkie pulpeciki, kotleciki, więc z Twoich rąk taki komplement jest dla mnie wyjątkowo cenny;) Pozdrawiam!
UsuńWygląda pysznie, gratuluje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Tomku!
UsuńKocham te Twoje zapiekanki z tymi kuleczkami mięsnymi :)
OdpowiedzUsuńA ja Kocham Twoje sowy!!!!!;) Buziaki!
Usuńno i zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńChciałam poinformować że ten blog został przeze mnie nominowany do nagrody The Versatile Blogger Award!:)
OdpowiedzUsuńSzczegóły na: http://gryz-przyjemnosci.blogspot.com/2012/09/the-versatile-blogger-award.html
Dziękuję bardzo, to dla mnie bardzo miłe, Pozdrawiam!
Usuń
OdpowiedzUsuńWitam. Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versatile Blogger Award. Jest to rodzaj łańcuszka nominującego ciekawe blogi.
Pozdrawiam, Ewa :)
Gratuluję wygrania!:) Zapiekanka bardzo fajna, pomysłowa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! Pozdrawiam!
UsuńWygląda rewelacyjnie! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPieknie to wyglada i na pewno musze to przetestowac, tylko mam jedno pytanie czy ryz wsypujemy do naczynia zaroodpornego juz ugotowany czy surowy. Przepraszam za tak niestosowne pytanie:)
OdpowiedzUsuńNellie
Nellie - przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale czasu na wszystko mi brakuje;( Tak, surow, tak jak an zdjęciu, gdzie poukładane są pulpeciki na ryżu, on dojdzie, keidy będzie zalany masą jajeczno-śmietanowo-cukiniową z bulionem;) Pozdrawiam!
Usuń