logo

piątek, 31 sierpnia 2012

I MIEJSCE: Zapiekanka ryżowa z cukinią, mozzarellą i pulpecikami


To danie jednonaczyniowe powstało z myślą o konkursie na blogu Filozofia smaku, w którym zresztą zajęło I-sze miejsce! 


W całości wymyślone i stworzone przeze mnie, ale zjedzone już przez całą moją rodzinkę - było pysznie i szybko, bez dodatkowych naczyń, stania przy kuchence, co w przypadku mojego rozkładu dnia jest idealnym rozwiązaniem. 



Składniki:
  • 3 woreczki ryżu basmati - czyli 300 g
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie samodzielnie zmielona szynka wieprzowa
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • sól, pieprz i curry do smaku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 800 ml bulionu z warzyw
  • 1 mała cukinia
  • 1 opakowanie kulek mozzarelli - około 10-12 kuleczek
  • świeży tymianek i oregano

Przygotowanie:
  • przygotować formę do zapiekanki: wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wysypać równomiernie ryż
  • do miski wbić 1 jajko, dodać mleko, rozmącić, wsypać do tego otręby, namoczyć je, dodać mięso, sól, pieprz i curry - po około 0,5 łyżeczki z każdej przyprawy i dokładnie wymieszać, wyrobić
  • tworzyć pulpeciki, układać na ryżu, ja stworzyłam 2 półkola z większymi i mniejszymi pulpecikami


  • cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką
  • pozostałe jajka - sztuk 3 wybić do miski i dokładnie rozmącić razem ze śmietaną
  • połączyć masę jajeczną z ostudzonym bulionem i cukinią,wylać delikatnie pomiędzy pulpeciki - ja to robiłam dużą łyżką


  • poukładać pomiędzy kulki mozzarelli


  •  posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec tak około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 45-50 minut



Zjedliśmy z dodatkiem pomidorów skropionych oliwą, doprawionych świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą morską i bazylią.




Smacznego;)
 

29 komentarzy:

  1. genialna! strasznie mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pyszna i jednonaczyniowa.... czy można chcieć więcej;)?

      Usuń
  2. mmmmm wyglada smakowicie! dzieki za pomysl na kolejny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis! Gratuluję wygranej!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest to co dziś zrobię na obiad, dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo i dać mi znać jak smakowała;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. dawno czegoś tak ciekawego nie widziałam! twoje jedzonko mnie oczarowało!:) mam ogromną ochotę sama zrobić taką zapiekankę:) zapisuję przepis:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zachęcam, robi się praktycznie sama;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Piekna ta zapiekanka!:) U mnie dzis taka zwykła ziemniaczana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joluś, nie ma zwykłych zapiekanek, każda jest wyjątkowa;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Gratulacje - bardzo ciekawy pomysl, az sie prosi, by wykorzystac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Maggie, wiem, że uwielbiam wszelkie pulpeciki, kotleciki, więc z Twoich rąk taki komplement jest dla mnie wyjątkowo cenny;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Kocham te Twoje zapiekanki z tymi kuleczkami mięsnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałam poinformować że ten blog został przeze mnie nominowany do nagrody The Versatile Blogger Award!:)
    Szczegóły na: http://gryz-przyjemnosci.blogspot.com/2012/09/the-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, to dla mnie bardzo miłe, Pozdrawiam!

      Usuń

  10. Witam. Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versatile Blogger Award. Jest to rodzaj łańcuszka nominującego ciekawe blogi.
    Pozdrawiam, Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję wygrania!:) Zapiekanka bardzo fajna, pomysłowa:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieknie to wyglada i na pewno musze to przetestowac, tylko mam jedno pytanie czy ryz wsypujemy do naczynia zaroodpornego juz ugotowany czy surowy. Przepraszam za tak niestosowne pytanie:)

    Nellie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nellie - przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale czasu na wszystko mi brakuje;( Tak, surow, tak jak an zdjęciu, gdzie poukładane są pulpeciki na ryżu, on dojdzie, keidy będzie zalany masą jajeczno-śmietanowo-cukiniową z bulionem;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...