Kupiłam pomidory grudziądzkie i limę pomarańczową, kalafiora, fasolkę szparagową, bakłażana, dynię, włoszczyznę i figi - niestety ostatnie i jedyne na całym targowisku 3 sztuki.
W pierwszej chciałam je zjeść ot tak, same, do sałatki może, ale stwierdziłam, że jednak je przerobię i w ten sposób powstały 2 słoiczki wspaniałej, jedynej w swoim rodzaju konfitury figowo-pomarańczowej.
Figowiec pospolity (Ficus carica L.), zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym – gatunek drzewa lub krzewu należący do rodzinymorwowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Jest uprawiany w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, oprócz okazów uprawianych występują tu także formy zdziczałe.
Zastosowanie:
- Wartości odżywcze: świeże figi zawierają od 12 do 25% glukozy i fruktozy, do 4% pektyny, do 7% celulozy, witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają przeciętnie: potas (1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%).
- Sztuka kulinarna: figi występują w różnych odmianach, np. ciemnofioletowe są spożywane na surowo, a jasnozielone suszone, (nabierają przy tym charakterystycznej, bursztynowej barwy) i sprasowywane, w której to postaci są najczęściej spotykane w handlu i zaliczane do bakalii. Charakteryzują się one dużą wartością energetyczną, gdyż zawierają 50 – 75% cukrów. Suszone figi zawierają bardzo duże ilości magnezu, wapnia i innych soli mineralnych. Wykazano na grupie uczestników, że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli[potrzebne źródło]. Przynajmniej część ze wspomnianych polifenoli ma właściwości przeciwnowotworowe, co z kolei zostało zademonstrowane w badaniu in vitro. Owoce ponadto przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Są podstawą produkowanego na południu Europy wina figowego. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy, która dzięki substancjom zawartym w bielmie ma lekko orzechowy posmak.
- Figowce często są sadzone w krajach, gdzie rosną jako rośliny wiatrochronne na skrajach plantacji winorośli.
- Drewno figowców jest twarde i zwarte, dzięki czemu w stolarstwie służy do wyrabiania toczonych drobiazgów.
- Medycyna ludowa: w krajach południowych zaleca się figi przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości. Konfitury i odwary z "owoców" medycyna ludowa zaleca na nieżyty żołądka i zaparcia. W Gruzji odwar z liści stosowany jest przy kaszlu i przeziębieniach, a sok mleczny do leczenia ran.
- W starożytności i średniowieczu sok z pędów figowca był używany do sporządania spoiwa temperowego[2]
(informacja z Wikipedii, więcej tutaj)
Składniki:
- 3 figi - około 300 g
- 1 średnia pomarańcza
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 50 g cukru brązowego
Przygotowanie:
- figi delikatnie umyć, osuszyć, pokroić na 4-6 części
- pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok
- figi umieścić w misce, posypać skórką, zalać sokiem pomaranczowym, odstawić na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc
- następnego dnia przekładamy wszystko do garnka, podlewamy likierem, dosypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając - tą ilość smażyłam godzinę, wystudziłam, powtórzyłam godzinne przesmażanie
- gorące nakładać do słoików, proponowałabym dodatkowe zapasteryzowanie, chociaż 10 minut, jest to moje pierwsze spotkanie z figami w przetworach, a nie chciałabym mieć żadnych przykrych niespodzianek
Smacznego;)
Łomatko... ależ to musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńPatyska, niebo w ....a co tam, niebo w gębie!!!
Usuńcodziennie, to u ciebie smaczniej i ciekawiej:) baaaardzo fajna konfitura! właśnie się zastanawiam jak dużą musisz mieć spiżarnię żeby te wszystkie swoje wspaniałości pomieścić:D
OdpowiedzUsuńAntenka, mam piwnicę, w niej ponad 600 pełnych słoików, jak skonczę z jabłkami to zrobię zdjęcia i się pochwalę;)
Usuńwoooowww no to pojechałaś;) nie dziwię się, że robisz słoiki:) jakbym miała tyle miejsca również bym się nie zastanawiała:D
UsuńU mnie fig brak :( A jak je wcześniej widziałam, to były po 6,90 za sztukę - cena jak dla mnie zaporowa :(
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci, że choć 3 sztuki znalazłaś i zrobiłaś taką wspaniałą konfiturę.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
U mnie też z nimi krucho, ja płaciłam po 3 zł za sztukę, zamówiłam sobie jeszcze 10 , mam podjechać w sobotę;))) Są drogie, ale właśnie kilka takich słoiczków mieć na jesienno-zimową porę.... bezcennne;)
UsuńKoniecznie do wypróbowania, musi być pyszna! Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńJest obłędna!!! Polecam!!!
UsuńPiekne, dorodne figi! I cudny kolor dzemu :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze przepis sie przydal :)
Pozdrawiam serdecznie!
Polecam uprawę figi w ogrodzie. Jest łatwa w uprawie i poza tym bardzo łatwo jest ją rozmnożyć przez odkład powietrzny. W ciągu dwóch tygodni już się ukorzenia i tworzy nową, mocną roślinę. Tu są zdjęcia jak to wygląda w praktyce: http://www.poradnik-dzialkowca.pl
OdpowiedzUsuń