logo

środa, 19 września 2012

Konfitura figowo-pomarańczowa

W sobotę z samego rana, kiedy moi panowie słodko spali pojechałam na swoje ukochane targowisko w Gdańsku, na halę targową.
Kupiłam pomidory grudziądzkie i limę pomarańczową, kalafiora, fasolkę szparagową, bakłażana, dynię, włoszczyznę i figi - niestety ostatnie i jedyne na całym targowisku 3 sztuki.


W pierwszej chciałam je zjeść ot tak, same, do sałatki może, ale stwierdziłam, że jednak je przerobię i w ten sposób powstały 2 słoiczki wspaniałej, jedynej w swoim rodzaju konfitury figowo-pomarańczowej.

Przepis zainspirowany przetworami figowymi z blogu Bea w Kuchni, ale w całości zmontowany w mojej głowie, na mojej kuchence.




Figowiec pospolity (Ficus carica L.), zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym – gatunek drzewa lub krzewu należący do rodzinymorwowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Jest uprawiany w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, oprócz okazów uprawianych występują tu także formy zdziczałe.

Zastosowanie:

  • Wartości odżywcze: świeże figi zawierają od 12 do 25% glukozy i fruktozy, do 4% pektyny, do 7% celulozy, witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają przeciętnie: potas (1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%).
  • Sztuka kulinarna: figi występują w różnych odmianach, np. ciemnofioletowe są spożywane na surowo, a jasnozielone suszone, (nabierają przy tym charakterystycznej, bursztynowej barwy) i sprasowywane, w której to postaci są najczęściej spotykane w handlu i zaliczane do bakalii. Charakteryzują się one dużą wartością energetyczną, gdyż zawierają 50 – 75% cukrów. Suszone figi zawierają bardzo duże ilości magnezu, wapnia i innych soli mineralnych. Wykazano na grupie uczestników, że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli[potrzebne źródło]. Przynajmniej część ze wspomnianych polifenoli ma właściwości przeciwnowotworowe, co z kolei zostało zademonstrowane w badaniu in vitro. Owoce ponadto przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Są podstawą produkowanego na południu Europy wina figowego. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy, która dzięki substancjom zawartym w bielmie ma lekko orzechowy posmak.
  • Figowce często są sadzone w krajach, gdzie rosną jako rośliny wiatrochronne na skrajach plantacji winorośli.
  • Drewno figowców jest twarde i zwarte, dzięki czemu w stolarstwie służy do wyrabiania toczonych drobiazgów.
  • Medycyna ludowa: w krajach południowych zaleca się figi przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości. Konfitury i odwary z "owoców" medycyna ludowa zaleca na nieżyty żołądka i zaparcia. W Gruzji odwar z liści stosowany jest przy kaszlu i przeziębieniach, a sok mleczny do leczenia ran.
  • W starożytności i średniowieczu sok z pędów figowca był używany do sporządania spoiwa temperowego[2]
(informacja z Wikipedii, więcej tutaj)




Składniki:

  • 3 figi - około 300 g
  • 1 średnia pomarańcza
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 50 g cukru brązowego

Przygotowanie:
  • figi delikatnie umyć, osuszyć, pokroić na 4-6 części
  • pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok
  • figi umieścić w misce, posypać skórką, zalać sokiem pomaranczowym, odstawić na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc
  • następnego dnia przekładamy wszystko do garnka, podlewamy likierem, dosypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając - tą ilość smażyłam godzinę, wystudziłam, powtórzyłam godzinne przesmażanie
  • gorące nakładać do słoików, proponowałabym dodatkowe zapasteryzowanie, chociaż 10 minut, jest to moje pierwsze spotkanie z figami w przetworach, a nie chciałabym mieć żadnych przykrych niespodzianek


Smacznego;)



11 komentarzy:

  1. Łomatko... ależ to musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, niebo w ....a co tam, niebo w gębie!!!

      Usuń
  2. codziennie, to u ciebie smaczniej i ciekawiej:) baaaardzo fajna konfitura! właśnie się zastanawiam jak dużą musisz mieć spiżarnię żeby te wszystkie swoje wspaniałości pomieścić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, mam piwnicę, w niej ponad 600 pełnych słoików, jak skonczę z jabłkami to zrobię zdjęcia i się pochwalę;)

      Usuń
    2. woooowww no to pojechałaś;) nie dziwię się, że robisz słoiki:) jakbym miała tyle miejsca również bym się nie zastanawiała:D

      Usuń
  3. U mnie fig brak :( A jak je wcześniej widziałam, to były po 6,90 za sztukę - cena jak dla mnie zaporowa :(
    Zazdroszczę Ci, że choć 3 sztuki znalazłaś i zrobiłaś taką wspaniałą konfiturę.

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też z nimi krucho, ja płaciłam po 3 zł za sztukę, zamówiłam sobie jeszcze 10 , mam podjechać w sobotę;))) Są drogie, ale właśnie kilka takich słoiczków mieć na jesienno-zimową porę.... bezcennne;)

      Usuń
  4. Koniecznie do wypróbowania, musi być pyszna! Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne, dorodne figi! I cudny kolor dzemu :)
    Ciesze sie, ze przepis sie przydal :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam uprawę figi w ogrodzie. Jest łatwa w uprawie i poza tym bardzo łatwo jest ją rozmnożyć przez odkład powietrzny. W ciągu dwóch tygodni już się ukorzenia i tworzy nową, mocną roślinę. Tu są zdjęcia jak to wygląda w praktyce: http://www.poradnik-dzialkowca.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...