logo

czwartek, 20 września 2012

Ciasto bezowe z jesienymi darami


To ciasto powstało z myślą o pewnym konkursie i choć nie zajęło żadnego miejsca, to mój M. po ogłoszeniu wyników powiedział, że dla Niego już wygrało i te słowa, buziak i przytulenie, to najlepsza nagroda, tak więc powiadam Wam, bierzcie udział w konkursach, są też nagrody poza nimi, o wiele więcej warte;)


Zmontowane spontanicznie, z tego co było pod ręką, troszkę takie piernikowe, jesienne, fajne.




Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g powideł śliwkowych z tego przepisu
  • 1/2 szklanki mlka
  • 2 jajka
  • 3 żołtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego z tego przepisu
  • otarta skóra z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 gruszki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 20 g żelfixu 2:1
  • 1 szklanka słodzonej dyni z tego przepisu
  • 3 białka
  • cukier puder


Przygotowanie:
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, resztę papieru wypuścić na zewnątrz, a brzegi posmarować cienko tłuszczem
  • z 3 łyżeczek cukru przygotować karmel - rozpuścić na patelni, a następnie połączyć go z lekko podgrzanym mlekiem i krótko zagotować, wyłączyć
  • żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na gładką masę, dodać do karmelu z mlekiem i pogrzewać na najmniejszym ogniu aż do zgęstnienia masy - nie gotować
  • masło utrzeć z 5 łyżkami cukru na gładką masę, dodać 2 jajka, skórkę cytrynową, miksować
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do masy
  • na sam koniec dodajemy masę karmelową, miksujemy do połącznia się składników
  • masę wyłożyć do tortownicy, na wierzchu delikatnie rozsmarować równo powidła śliwkowe
  • piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni 20 minut
  • białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać resztę cukru jaki nam pozostał
  • masę bezową umieścić na cieście na samych brzegach, ja wykladałam łyżką, piec 1 godzinę w 140 stopniach, wyjąć 
  • jabłko i gruszki umyć, obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle około 3-4 minut, dodać syrop ze słoiczka od słodzonej dyni, dodać zelfix, podsmażyć około 1-2 minuty, wyłożyć w środek ciasta
  • na wierzchu poukładać dynię, poczekać aż całkowicie ostygnie i schłodzić jeszcze chwilkę w lodówce
  • podawać posypane cukrem pudrem 




 Smacznego;)

13 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fajne bylo, takie inne... wprowadzało w nastrój;)

      Usuń
  2. Bardzo fajne:) A takie nagrody są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz mi tak powiedział, normalnie warto było nie wygrać;)))

      Usuń
  3. piękne, takie jesienne,bogate w smaki no i z dynią, właśnie szukam pomysłów na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam też muffinki dyniowe na blogu - pyszne, polecam. To ciasto z użycie dyni słodzonej zapakowane w słoiki, też polecam!

      Usuń
  4. Ciacho wygląda absolutnie przecudnie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie też wygrało,bo ja bardzo lubię takie ciacha co są lekko piernikowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu!!! Takie nagrody prosto z serca - słowa prosto z serca są najpiękniejsze i najlepsze!

      Usuń
  6. Pięknie wygląda, pewnie smakuje tak jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. M. zachwalał bardzo, sąsiadki też;) i Kolega z pracy M. też, więc... musiało smakować;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...