logo

środa, 24 października 2012

Bigos na szybko tylko z drobiu

Już od jakiegoś czasu chciało mi się bigosu, ale przesmażanie go przez 3 dni z rzędu, bo tak robię w przypadku tego przepisu mi się nie uśmiechało, pomimo, że jest wyśmienity.
Nie wiem czy lubicie gotować takie dania, bo ja zawsze się nastawiam kiedy będzie właśnie bigos, gołąbki czy zrazy -są to dość czasochłonne przepisy, albo takie, które trzeba przypilnować bardziej niż inne potrawy.


Stąd powstał ten, na szybko, cały z drobiowego mięsa, nawet kiełbasę dodałam drobiową.
Pierwszy raz nie dosładzałam bigosu miodem, pierwszy raz robilam go bez dodatku pomidorów i napewno nie ostatni!




Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 duże cebule
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 kg mięsa - użyłam udek z kurczaka i pierś z indyka
  • 200 g kiełbasy - dalam drobiową
  • po 6-7 ziarenek pieprzu czarnego, ziela angielskiego i listków laurowych
  • 1 szklanka - 250 ml czerwonego wina - dałam wytrawne
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • oliwa do cebuli

Przygotowanie:
  • śliwki i grzyby namaczamy - zalewamy zimną wodą, w osobnych garnuszkach, odstawiamy na 1 godzinę, (możemy to zrobić wieczorem dnia poprzedniego) obgotowujemy, kroimy w cienkie paseczki
  • mięso umyć, osuszyć, ułożyć w garnku, dodać marchew, 1 cebulę, listek laurowy, 2 ziarenka ziela, 2 pieprzu, zalać zimną wodą tylko, żeby było przykryte, i gotujemy wywar, do miękkości mięsa - drób gotuje się dość szybko, pierś z indyka można pokroić na mniejsze kawałki i w ciągu 1-1,5 godziny mamy miękkie mięsko, które wyjmujemy i kroimy jeszcze ciepłe, pierś w kostkę, a udka obieramy i kroimy na drobne kawałki - odcedzamy wywar
  • kiszoną kapustę płuczemy, jeśli jest za kwaśna, wkładamy do już docelowego garnka, gdzie znajdą się nasze wszystkie składniki (ja gotowałam go w 5 l garnku) zalewamy ją bulionem, ale tylko tak, żeby była przykryta i gotujemy na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby podlewamy bulionem
  • dodajemy pokrojone grzyby i śliwki - dalej gotujemy około 1 godziny
  • kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni
  • dodajemy pokrojone mięsa i obsmażoną kiełbasę do bigosu
  • w tym czasie pozostałe 2 cebule obieramy, kroimy w pióra i dusimy na oliwie, jak już się zeszkli dodajemy cukier i karmelizujemy ją
  • dodajemy do bigosu, dodajemy resztę ziela, pieprzu i listki laurowe, dusimy 30 minut, podlewamy winem i dusimy jeszcze kilkanaście minut, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, ja nie skorzystałam, wszystkie smaki dały z siebie to co najlepsze i nie było takiej potrzeby


Smacznego;)


13 komentarzy:

  1. Mmmmm .... takiego bigosu jeszcze nie jadłam. Chętnie bym wyciągnęła z monitora jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Ja też pierwszy raz taki robiłam i wyszedł naprawdę pyszny! Już nie ma;(

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. o tak... syci, rozgrzewa, daje dużo siły;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. super wyglada, aż zgłodniałam !

    OdpowiedzUsuń
  4. jak patrzę na ten twój bigosik, tez mi się zachciało!;)
    mniam mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i bardzo smacznie! Uwielbiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. "Chodzi" za mną taki domowy bigos :-)
    Wygląda bardzo apetycznie :-)
    A ja też czasami wolę wersję "na skróty", bez spędzania w kuchni całego pięknego dnia!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, za mną chodzi kolejny, tym razem z...zdradzę niedługo na blogu;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy przede wszystkim na kompozycji jego składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często bo jest ciężki. Sama robię czasami taki http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/ też jest niezły.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...