logo

piątek, 14 września 2012

Konfitura z borówek

Ostatnio dostałam piękną książkę, a dokładniej księgę, bo jest duża, ma ponad 1000 wspaniałych przepisów i ma dla mnie szczególne znaczenie. Jest to prezent i podziękowanie od malutkiego 2,5 letniego chłopca z przepiękną dedykacją.... ale resztę zachowam już dla siebie.
Mowa o "Kuchni Polskiej, potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej.

Z tej książki zrobiłam konfiturę z borówek, która jest bardzo aromatyczna, inna niż ta, którą robiłam dotychczas.


Przepis jest z działu poświęconemu regionowi Warmii i Mazur i w moim pomorskim klimacie też już ma swoje miejsce.





Składniki:

  • 800 g borówek
  • 400 g miodu
  • spore winne jabłko
  • 2 twarde gruszki
  • 200 g miąższu dyni
  • 2 łyżki usmażonej skórki z pomarańczy - dałam świeżo startą i sparzoną skórkę
  • 2-3 goździki
  • kora cynamonu

Przygotowanie:
  • przebrane i umyte borowki układamy na sicie i trzykrotnie sparzamy wrzątkiem
  • następnie wkladamy do garnka, wlewamy miód, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając około 3-4 minut
  • jabłka, gruszki, dynię - obieramy i kroimy w plasterki albo drobną kostkę
  • dodajemy do borówek i skrapiamy 2 łyżkami wody
  • mieszając, smażymy na niewielkim ogniu kilka minut
  • dodajemy skórkę pomaranczową, cynamon, goździki i nadal smażymy, kolejne kilka minut
  • gorące rozlewamy do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania


Oto ona, pełna wspaniałych przepisów i inspiracj, jest co gotować;)


Smacznego;)


13 komentarzy:

  1. mmmm... szkoda, że nie mam borówek :(

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... szkoda, że nie mam borówek :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna ta konfiturka, moi rodzice byliby zachwyceni :))

    A obok tej książki chodze już ponad pół roku i nie mogę się zdecydować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domi, książka cudna, ma wspaniałe przepisy, krótkie, konkretne, amją to "coś". Zaczęłam od przetworów, ale marzy mi się z niej wszystko po kolei;))) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. taka jaką babcia robi :) uwielbiam do herbaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piłam herbaty z konfiturą z borówek... Pozdrawiam!

      Usuń
  5. masz spory zapasik... chyba podkradnę słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne składniki. Ja do tej pory robiłam najprostszą - po prostu smażyłam owoce w syropie. Wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką najprostszą ale nie w syropie tylko w miodzie już mam na blogu;) Ta też jest pyszna, polecam Patyska i gorąco Cię Pozdrawiam!

      Usuń
  7. i ja mam tę księgę :) świetna jest!

    Ewa- robisz takie fajne zdjęcia- powiększ ich format :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Księga jest cudna! Jak skończę z przetworami, bo póki co one najbardziej mnie kuszą, to wiem, że i tak przerobię z niej każdy przepis - z wyjątkiem tego, czego nie lubimy, ale na szczęście jest tego mało;)

      I dziękuję za komplement, pisałam chyba na facebook-u, jak mam czas, jestem sama w domu to i wena i zdjęcia się udają;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...