logo

piątek, 14 września 2012

Przepis z opakowania - ciasteczka orzechowe

Te ciasteczka robiłam po raz pierwszy ponad 2 miesiące temu i w wolnej chwili, kiedy chce się nam "coś" słodkiego, siegam właśnie po przepis na te ciasteczka.


Znalazłam go na opakowaniu cukru brązowego firmy Diamant, w opisie tworzy się z nich talarki,  ale my lubimy różne kształty.


Szkoda tylko, że nie mogę zrobić guziczków, buźki czy oczu na ciasteczkowych ludzikach, bo moje dziecię, jak widzi "rysy twarzy" i takie tam... to nie zje, bo ciasteczko żyje, bo będzie je bolało jak ugryzie je ząbkami, totalna rozpacz;) Za to dodaje od siebie inwencje twórczą i namiętnie posypuje wszystkie cukrem;)


Robiłam z połowy porcji, ale podaję tak jak jest napisane na opakowaniu.




Składniki:

  • 200 g cukru brązowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków - pominęłam
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:
  • masło zmiksować z brązowym cukrem na puszystą masę
  • dodać przyprawy, żołtko, mleko, wymieszać
  • dosypać zmielone orzechy, mąkę i zagnieść ciasto
  • podzielić ciasto na dwie części, uformować w wałki o długości około 20 cm i odstawić do lodówki na około pół godziny -ja uformowałam w kulę, którą potem wałkowałam i wycinałam ludziki
  • każdy z wałeczków pokroić na 30 talarków, położyć na wysmarowanej blasze i piec w 180 stopniach około 15 minut - ja piekłam 10 minut, musicie ten czas dostosować do swoich piekarników



Smacznego;)

28 komentarzy:

  1. Hehe śmiesznie z tym, że Twoje dziecię nie zje jak widzi rysy twarzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś jak dostał petitka Lubisia i miał go zjeść to byl szloch, płacz... masakra, uspokoić Go nie moglam;)

      Usuń
  2. Smakowite, ciekawe połączenie orzechów i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszniutkie były;) I pachniało tak... świątecznie!

      Usuń
  3. Urocze ciasteczka. :) Kojarzą mi się dziwnie z bajką Shrek, ale to pozytywne skojarzenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. hihihihi dobra historia z tymi buźkami:D:D:D sympatyczne ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka piekę dosyć często, zwykle zwykłe kruche. Będę musiała wykorzystać pomysł i dodać jakiegoś wyjątkowego dodatku kolejnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę niestety za mało takich małych ciasteczek...choć bardzo lubimy, ale się poprawię;)

      Usuń
  6. ja też się przekonałam, że przepisy z opakowań wcale nie są gorsze od tych z fachowo napisanych książek ;) można czasem trafić na prawdziwe perełki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię przepisy z opakowań i zostawiam-zbieram do wypróbowania tyle te, których skład i nazwa zachęca, stąd pomysł na moje piątkowe wpisy;)

      Usuń
  7. Super ciasteczka, dla dzieci idealne.
    I rośnie Ci mały wrażliwy człowieczek, to chyba dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i za synka też;) Jest moim Największym Skarbem!!!!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Proszę w takim razie i się częstuj Dusiu!;)

      Usuń
  9. Śliczne ciasteczka. Przez te ludziki i kolor jakoś tak świątecznie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubimy kruche ciacha :) musze wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Przepis z opakowania, warty polecenia, Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Też mam takie ludzikowe foremki, bardzo fajne ciacha z nich wychodzą ;) Pewnie pachniały bosko, kiedy się piekły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te foremki są cudowne, a ciacha pachniały i pysznie chrupały!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...