logo

wtorek, 25 września 2012

Zupa z korbala

Wiem, wiem, powtarzam się i zachwycam tą książką, ale co ja poradzę, że ona naprawdę jest pełna pysznych przepisów, które kuszą mnie spod prawie 600-set stron;)


Korbala, to po kujawsku dynia i z tego też regionu pochodzi przepis na słodką zupę z jej udziałem.


Recepturę wypatrzyłam w "Kuchni polskiej potrawy regionalne" H. Szymanderskiej.
Zrobiłam z połowy porcji, były to dwa pełne talerze zupy, na pierwsze danie wystarczyło, ale przepis podam jak jest oryginalnie, z moimi dwoma małymi zmianami w nawiasie, ponieważ zależało mi na udziale tej zupy w akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika.




Składniki:
  • 700 g korbali (dyni) już po obraniu i bez pestek
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka śmietany - użyłam roślinnej
  • szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 łyżki płatków migdałowych - zrezygnowałam
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:
  • miąższ dyni pokroić w plastry, zalać wodą, gotować do miękkości, zmiksować
  • śmietankę wymieszać z cynamonem
  • zmiksowane purre dyniowe zagotować, doprawić solą, cukrem
  • dodać śmietankę z cynamonem
  • do zupy wsypujemy ryż i podprażone płatki migdałów - ja pominęłam, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty
  • podajemy gorącą


Smacznego;)


17 komentarzy:

  1. O zupka z dyni! Robię podobnie ale bardziej rzadką:) Dziękuję za dołączenie do akcji. Muszę jeszcze nadrobić wiedzę na temat gatunków dyni, o tej korbala słyszę pierwszy raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, tak nazywają dynię na Kujawach, to nie jest gatunek;)

      Usuń
  2. ciekawie podana :) fajnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tylko spróbowałam, bo wolę wersję wytrawną, M. zjadł całe dwa talerze i marudził, że mało;)

      Usuń
  3. "Zupa z korobala" skojarzyła mi się z zupą z "robala" jednak coś czułam, że to dynia .:) A TĘ zupę zdecydowanie uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas mówi się na dynie korbol :) a co do zupki to muszę ją wypróbować - zostało mi jeszcze ok 15 kg dyni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15 kg to bardzo dużo;) Ale dasz radę Kasiu, Kto jak nie Ty;)

      Usuń
  5. to się nowego słowa nauczyłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. zaintrygowałaś mnie tą nazwą, ale po wejściu widzę, że nie taki diabeł straszny;) wyszła ci bardzo apetyczna zupka, pięknie ją podałaś:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Antenka, w kuchni jest dużo ciekawostek, a ile jeszcze przed nami;)?;)

      Usuń
  7. Ewa,

    bardzo interesująca wersja zupy dyniowej. Świetny kolor! A płatki migdałowe w oryginalnym przepisie mnie zaintrygowały. Spróbuję ich użyć przy gotowaniu tej zupy następnym razem ;-)

    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, z płatkami musi pysznie smakować, ale nie wiedziałam, czy wtedy by się do akcji dla Alergika nadawała, stąd zrezygnowałam;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Lubię takie gęste zupy, musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...