Nie przedłużając przechodzę do przepisu.
Składniki:
- ulubiony makaron - ja dałam penne - ilość dla 3 osób
- 4 łyżki masła klarowanego
- 200 g szpinaku w liściach - dałam swój - osobiście przez siebie zamrożony
- 1 mała młoda cukinia
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 150 g mascarpone
- 15 listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz i świeżo zmielona sól morska
Przygotowanie:
- ugotować makaron według przepisu na opakowaniu
- cukinię umyć, osuszyć, odciąć szypułkę i pokroić w plasterki - około 0,5 cm, przyprawić świeżo zmieloną solą
- rozgrzać 1 łyżkę masła i na niej usmażyć cukinie, po 1-2 minuty z każdej strony, zdjąć na talerzyk
- dodać resztę masła i na tej samej patelni poddusić szpinak około 3-4 minuty
- dodać sok z cytryny, świeżo zmielony pieprz, sól i pokrojone liście bazylii
- dodać mascarpone, dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania
- dodać makaron, całość dokładnie wymieszać na patelni, wyłożyć na talerz
- podokładać wcześniej podsmażoną cukinię, podawać z pokrojonym w kostkę pomidorem
Smacznego;)
Moje smaki, mniam:)
OdpowiedzUsuńEwuś ja też uwielbiam takie obiadki:) szczególnie ten makaron:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!! aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńzrobię, bo to moje ulubione składniki :)
U mnie dzisiaj też makaron ze szpinakiem, ale do tego był jeszcze kurczak :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, w najbliższym czasie wypróbuję !
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie obiady:)
OdpowiedzUsuńMniamuśne;)
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem - my też uwielbiamy, szybko, pysznie i smakuje Każdemu;)
OdpowiedzUsuńAbc Mojej Kuchni - ja najbardziej je lubię za to, że pysznie smakują i szybko się je robi;)
Ars Decoria - miło mi;) Pozdrawiam!
Kamciss - a widzisz, jak się zgrałyśmy;)
Kamila - miło mi, Pozdrawiam!
mania - i pysznie smakuje, polecam, daj znać jak smakowało;)
Anula - w takim razie Witaj w klubie;)
Karolka - a jak;)