logo

sobota, 24 listopada 2012

Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko

Od dziś jak już będą słodkości, to tylko w klimacie Świąt, z makiem, orzechami, bakaliami, cytrusami, czekoladą. Z racji tego, że od miesiąca wróciłam zawodowo do pracy, piec będę głównie w weekendy i tak wczoraj upiekłam babę makowo-kokosową a dziś keks orzechowy.


Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!


Ispiracją był przepis znaleziony w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, ale tak mam zapisane w moim zeszycie - przepis z miesięcznika;)




Składniki na keksówkę o długości 30 cm:

  • 250 g maku
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • soki skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 6 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 130 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
  • mak zmielić na sucho, ale nie cały, ja mielę z tej porcji około 150-180 g, resztę zostawiam w całości, bo lubię znaleźć całe ziarenka maku (mielę go w młynku do kawy, który służy mi do mielenia cukru na puder; można w maszynce do mięsa, ale trzeba mieć specjalne sitko do mielenia maku, ewentualnie kupić już gotowy zmielony mak)
  • miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę, dodać 200 g cukru, ziarenka z laski wanilii, otartą skórkę z cytryny
  • dodawać jajka, jedno po drugim i ubić na gęstą masę
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wymieszać z powstałą masą
  • keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 175 stopniach
  • białka ubić na sztywną pianę, pomału dosypując resztę cukru (100g)
  • dodać do niej wiórki kokosowe i sok z połówki cytryny
  • po 30 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, naciąć je na powierzchni wzdłuż na głębokości około 2 cm
  • wyłożyć rownomiernie pianę kokosową i wstawić do piekarnika jeszcze na 40 minut - dalej pieczemy w 175 stopniach
  • po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy żeby całkowicie ostygło


Smacznego;)

19 komentarzy:

  1. Jak dla mnie kokos i mak, to smaki swiateczne :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa,
    ale Ci fajny wzorek wyszedł :) Fakt, to ciasto wygląda bardzo świątecznie. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem maku.

    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i sobotnio,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna! :) Nie jestem jakąś wielką fanką makowców, bułek z makiem itp., głównie dlatego, że w kupnych ciastach maku jest bardzo, bardzo mało i ciasto jest jakieś takie suche, ale jak zrobiłam makowiec sama smakował mi o wiele bardziej, a ta Twoja babka to już mnie normalnie powaliła na kolana! Tyle maku nie widziałam chyba jeszcze w żadnym cieście! ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna ta babunia - kokos ,mak - pycha *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczna!:) I MUSI BYC smaczna - uwielbiam wszystko co z makiem mniam!!!:))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogłabym zjeść wszystko, co jest z kokosem :) pysznie wygląda ta Twoja babka + fajne wyszło "serduszko" z maku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! Pachnie świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialnie wygląda! Zapisuję, do jak najszybszego wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne ciasto i na dodatek z kokosem!
    Zapraszam do zabawy w Liebster Blog.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam mak, wspaniałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślinka leci na sam widok! Trzeba będzie koniecznie spróbować. Pozdrawiam K

    OdpowiedzUsuń
  12. Aleksandra Rybińska - fakt, że w tych Świątecznych klimatach takie połączenia najpyszniej smakują;)

    Madame Edith, dziękuję Edith, wyszło i ładnie i pysznie! Ja też Pozdrawiam!

    Milena - kupnego makowca nie pamiętam kiedy jadłam, ta babka fakt, mega makowa, pyszna, fajnie łączy się z kokosem, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kamciss, Łucja, teenager, Kulinarne pasje Ani - dziękuję i polecam Wam tą babkę!

    Bity kęs, Marzena -Dziękuję, starałam się;)

    asiathinksthings.com - też mi się podoba ten wzorek;) Dziękuję:)

    Kamia, Dzikowiec, gosik 2.0 - dziękuję;)

    Natalia - zaskakujące połączenie, kokosowa góra pyszna i słodka;)

    Kasia Bellingham www.angielskieogrody.com - dziękuję Kasiu daj znać jak zrobisz;)

    OdpowiedzUsuń
  14. CIASTO SUPER W SMAKU POLECAM!!! BARDZO ŁATWE W WYKONANIU!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...