Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!
Ispiracją był przepis znaleziony w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, ale tak mam zapisane w moim zeszycie - przepis z miesięcznika;)
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
- 250 g maku
- 200 g miękkiego masła
- 300 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- soki skórka otarta z 1/2 cytryny
- 6 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka
- 130 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- mak zmielić na sucho, ale nie cały, ja mielę z tej porcji około 150-180 g, resztę zostawiam w całości, bo lubię znaleźć całe ziarenka maku (mielę go w młynku do kawy, który służy mi do mielenia cukru na puder; można w maszynce do mięsa, ale trzeba mieć specjalne sitko do mielenia maku, ewentualnie kupić już gotowy zmielony mak)
- miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę, dodać 200 g cukru, ziarenka z laski wanilii, otartą skórkę z cytryny
- dodawać jajka, jedno po drugim i ubić na gęstą masę
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wymieszać z powstałą masą
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 175 stopniach
- białka ubić na sztywną pianę, pomału dosypując resztę cukru (100g)
- dodać do niej wiórki kokosowe i sok z połówki cytryny
- po 30 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, naciąć je na powierzchni wzdłuż na głębokości około 2 cm
- wyłożyć rownomiernie pianę kokosową i wstawić do piekarnika jeszcze na 40 minut - dalej pieczemy w 175 stopniach
- po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy żeby całkowicie ostygło
Smacznego;)
Jak dla mnie kokos i mak, to smaki swiateczne :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńEwa,
OdpowiedzUsuńale Ci fajny wzorek wyszedł :) Fakt, to ciasto wygląda bardzo świątecznie. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem maku.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i sobotnio,
E.
Cudowna! :) Nie jestem jakąś wielką fanką makowców, bułek z makiem itp., głównie dlatego, że w kupnych ciastach maku jest bardzo, bardzo mało i ciasto jest jakieś takie suche, ale jak zrobiłam makowiec sama smakował mi o wiele bardziej, a ta Twoja babka to już mnie normalnie powaliła na kolana! Tyle maku nie widziałam chyba jeszcze w żadnym cieście! ;))
OdpowiedzUsuńMmm jak świątecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńświetna ta babunia - kokos ,mak - pycha *.*
OdpowiedzUsuńśliczniutka!!! aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSliczna!:) I MUSI BYC smaczna - uwielbiam wszystko co z makiem mniam!!!:))))
OdpowiedzUsuńMogłabym zjeść wszystko, co jest z kokosem :) pysznie wygląda ta Twoja babka + fajne wyszło "serduszko" z maku :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Pachnie świątecznie!
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda! Zapisuję, do jak najszybszego wykonania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ciasto i na dodatek z kokosem!
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy w Liebster Blog.
Uwielbiam mak, wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok! Trzeba będzie koniecznie spróbować. Pozdrawiam K
OdpowiedzUsuńAleksandra Rybińska - fakt, że w tych Świątecznych klimatach takie połączenia najpyszniej smakują;)
OdpowiedzUsuńMadame Edith, dziękuję Edith, wyszło i ładnie i pysznie! Ja też Pozdrawiam!
Milena - kupnego makowca nie pamiętam kiedy jadłam, ta babka fakt, mega makowa, pyszna, fajnie łączy się z kokosem, polecam!
Kamciss, Łucja, teenager, Kulinarne pasje Ani - dziękuję i polecam Wam tą babkę!
OdpowiedzUsuńBity kęs, Marzena -Dziękuję, starałam się;)
asiathinksthings.com - też mi się podoba ten wzorek;) Dziękuję:)
Kamia, Dzikowiec, gosik 2.0 - dziękuję;)
Natalia - zaskakujące połączenie, kokosowa góra pyszna i słodka;)
Kasia Bellingham www.angielskieogrody.com - dziękuję Kasiu daj znać jak zrobisz;)
CIASTO SUPER W SMAKU POLECAM!!! BARDZO ŁATWE W WYKONANIU!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia:)
OdpowiedzUsuń