logo

środa, 21 listopada 2012

Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i cebulką

Zachciało mi się wątróbki, całe wieki jej nie robiłam i nie jadłam, a przecież tak ją lubimy. Nawet synek zachwycony, jadł aż mu sie uszy trzęsły.


Kupiłam do niej specjalnie jabłka szare renety i całość podlałam tym razem cydrem, a jak nie mam to podlewam sokiem jabłkowym - bajka, zwykłe, tanie danie, a takie pyszne!




Składniki:
  • około 0,5 kg wątróbki drobiowej - już oczyszczonej
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki pszennej - do obtoczenia wątróbki
  • 3 duże jabłka - dałam szarą renetę
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka cydru lub soku jabłkowego
  • 3-4 łyżki masła, najlepiej klarowanego a jak nie to zwykłego
  • 2 łyżki majeranku
  • świeżo zmielona sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • jak mało słodkie jabłka - 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
  • oczyszczoną, umytą, osuszoną wątróbkę zalać mlekiem, odstawić przynajmniej na pół godziny do lodówki
  • po tym czasie, wyjąć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych
  • na patelni rozgrzać 2 łyżki masła
  • do miski wsypać mąkę, a w niej obtaczać wątróbki z każdej strony
  • smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony - ja lubię dobrze wysmażoną wątróbkę, więc smażę z każdej strony po 2-3 minuty
  • na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło
  • cebulę pokroić w cienkie pióra, jabłka w palsterki
  • na rozgrzane masło wrzucić cebulę, poddusić, dodać jabłka, poddusić
  • połączyć wątróbkę i cebulę z jabłkiem na jednej patelni - tej większej, podlać cydrem lub sokiem jabłkowym, dusić pod przykryciem okolo 10 minut
  • posolić, popierzyć, dodać majeranek, w razie potrzeby dodać cukier, poddusić jeszcze 2-3 minuty, dokładnie wymieszać i gotowe


Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Kuku! Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster blog ;)
    Po szczegóły zapraszam do siebie:
    http://pokusawkuchni.blogspot.ch/2012/11/wow-zostaam-wyrozniona.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuku! Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster blog ;)
    Po szczegóły zapraszam do siebie:
    http://pokusawkuchni.blogspot.ch/2012/11/wow-zostaam-wyrozniona.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie podlewałam ani sokiem ani cydrem ale ciekawe czy to zmienia smak?

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie!
    przy okazji nominowałam Cie i zapraszam do zabawy http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/11/nominacja-do-liebster-blog-award-2012.html

    OdpowiedzUsuń
  5. ojjj przyznam się że nie jadłam wątróbki na słodko!:)) Myślę że warto spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Agilera - dziękuję;)

    Mama Alergika - dla mnie ejst bardziej soczyste, aromatyczne, jakby zabijało tą wątróbkową goryczkę;) Polecam!

    Bernadeta- Dziękuję i Dziękuję…)

    Leckerbissen-Fräulein - ja uwielbiam, nawet synek polubił! Tanio a tak pysznie, że aż grzech nie spróbować!

    Inspirowane smakiem - czyli znasz się na rzeczy! Pozdrawiam;)

    Kamila - i to jak;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...