Te żeberka przygotowałam w najprostszy sposób świata, podsmażyłam, podlałam wodą, dodałam suszone grzyby - podgrzybki, zajączki i kozaki, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i zabieliłam sos mascarpone - do tego kasza gryczana i ogórki z chilii - wspaniały obiad gotowy!
Składniki:
- około 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 szklanki wody
- 3-4 łyżki mascarpone
- świeżo zmielona sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- żeberka umyć, osuszyć, pociąć na kawałki z 2 kostkami
- rozgrzać oliwę i na gorącą kłaść żeberka, obsmażyć z każdej strony
- całość zalać wodą, żeby były przykryte, dodać pokruszone suszone grzyby
- posolić, przyprawić pieprzem, przykryć i dusić do miękkości około godziny
- dodać mascarpone, jeszcze chwilę pogotować i doprawić do smaku
Smacznego;)
Oj jak ja lubię taki obiad - kasza, sosik, ogórasy (choć wolę buraczki na ciepło) i najchętniej wołowinka, choć dobrze przyrządzonymi żeberkami nie pogardzę! :)
OdpowiedzUsuńpiszę się na takie żeberka:) tylko muszę suszone grzyby kupić!
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńTakie polskie i takie smaczne:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam żeberek...ale mi smaka narobiłaś! :) Świetny zestaw, taki mega domowy obiad,mniam! :)
OdpowiedzUsuńWszędzie gdzie nie spojrzę - grzybki! :) Pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania.żeberka palce lizać.
OdpowiedzUsuńPychotka:) ja ostatnio eksperymentowałam z żeberkami w jabłkach, ale takie z grzybami plus kasza to zdecydowany faworyt rankingu:)
OdpowiedzUsuńalucha - u nas i buraczki i takie ogóraski do kaszy z sosikiem bardzo smakują;)
OdpowiedzUsuńoliwek - napisz adres, to Ci wyślę moje;)
Anula, pyszny, pyszny;)
Mama Alergika - i proste;) Polecam i Pozdrawiam!
Carunia - u mnie przynajmniej raz na 2 tygodnie;) Dziękuję i Pozdrawiam!
Milena - Suszone grzybki w sosiku są pyszne!
Bernadeta - my też, o chłopakach nie wspomnę;) Dzięki!
Karolka -żeberak, kasza, sosik z suszonymi grzybkami.... Dzięki! Pozdrawiam!