Szczęśliwego Nowego Roku, realizacji planów, spełnienia marzeń i dużo zdrówka!
Jest wiele kulinarnych tematów, które chciałabym rozwinąć w tym roku na blogu i mam nadzieję sukcesywnie do nich dążyć i je realizować, krok po kroku.
Myślałam, żeby pierwszy wpis był na słodko, ale jednak nie, wybrałam przepis na pyszny chleb orkiszowy na zakwasie, który gościł dziś na naszym pierwszym śniadaniu i który sprawił, że pierwszy raz w tym roku jestem z siebie dumna.
Składniki na keksówkę:
- 300 g zakwasu żytniego - aktywnego
- 200 ml wody
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 300 g mąki orkiszowej typ 700
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam do połączenia się - może być ręcznie, może być mikserem - ciasto powinno być dość luźne
- przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
- formę nasmarować olejem, wysypać otrębami, przełożyć do niej ciasto, wyrównać z wierzchu i zostawić do wyrośnięcia - ma być równe z brzegiem formy - w zależności od temperatury pomieszczenia rośnie 2-3 godzin
- wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopiach 1 godzinę
- wyjąć z formy, zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia
Smacznego;)
Chlebek wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem nowości na blogu. Zyczę wszystkiego co najlepsze w Nowym ROku :)
Dziękuję i również Najlepszego w Nowym Roku życzę;)
UsuńPostaram się jak najwięcej pokazać moich bazowych przepisów, niby tak prostych i zwykłych dla mnie a jak przydatnych dla innych. Nowe przepisy na serniki, chleby, przetwory - bo mnóstwo ich w mojej głowie;)
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego
wszelkiej pomyślności
oraz spełnienia najskrytszych marzeń
w Nowym Roku!
Kamila - dziękuję bardzo, tyle życzeń dostałam w tym roku, niby tylko słowa, a jak wiele znaczą!
UsuńSzczęścia, zdrowia i spełnienia marzeń w Nowym Roku, ściskam!
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dota
Dota, świetne i piękne żīczenia, oby się nam spełniły, dziękuję!! I podziwiam Cię za to Twoje bieganie, ja jakoś nie mogę się zmusić;(
UsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za pamięć i sama życzę samych pięknych chwil w Nowym Roku!
UsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńa u ciebie jak widzę, bardzo smacznie rozpoczęty rok:D
Antenka - dziękuję, miło mi bardzo;) Chciałam ciastem, ale stwierdziałam, że chlebem będize tak swojsko, domowo, ciepło, Najlepszego!!!!
UsuńChleb trafia w 100% w moje gusta. Mam tylko jeden problem - zakwas robisz czy kupujesz? Jeśli robisz to mogę prosić jak, a jak kupujesz to gdzie? :) Nie mogę znaleźć chleba w sklepie który by mi w pełni odpowiadał. Może to będzie strzał w 10tkę!
OdpowiedzUsuńAga
Agnieszko - zakwas robię sama - tu masz przepis:
Usuńhttp://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/03/zakwas-zytni.html
Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta (Gdańska) mogę się z Tobą podzielić, mój ma już ponad 9-m-cy i świetnie sobie radzi, udżwignie każdą mąkę;)
Na blogu jest w czym wybierać jeśli chodzi o chleby, jak mogę jeszcze pomóc, to pisz;)
Pozdrawiam!
Dziękuję Ci bardzo. Jestem z Poznania. Zbuduję swój i się pochwalę jak wyjdzie ;)
UsuńPozdrawiam
Aga
Dziękuję bardzo i serdecznie Pozdrawiam w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńChlebuś wygląda apetycznie i na pewno tak smakuje :))
OdpowiedzUsuńMoja Sis często wypieka chlebki może i ja się skuszę ?
Pozdrawiam Ollina :)