Chciałam zaskoczyć wszystkich, że strucla nie musi kojarzyć się tylko ze słodkim wydaniem.
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Przygotowanie:
Przepis na tą moją struclę wysłałam na konkurs do Joli z bloga Abc mojej kuchni, trzymajcie kciuki;)
Nadzienie zrobiłam z soczewicy i kurek, dopełniłam ugotowaną wołowiną, która została mi z rosołu, do tego ukochany czosnek niedźwiedzi i wszystko zapowiadało się idealnie, aż do momentu, kiedy rozjechała mi się rosnąc jak szalona i pękla tak niefortunnie, że płakałam i złościłam się na siebie;(
Zaklinałam się, że nie wezmę jej na imprezę, że się nie nadaje, miałam wtedy naprawdę pechowy dzień, ale kiedy ostygła i powiedziałam M., że jak ma ochotę niech kroi, niech je, to byłam mile zaskoczona. W przekroju kusiła swoimi składnikami, pachniała i smakowała pysznie. Ostatecznie zabraliśmy ją ze sobą, a wszyscy Goście byli smacznie zaskoczeni taką wersją strucli.
Na drugi raz zrobię ją tak jak robię makowe, natnę w środku i przełożę do keksówek, będą wtedy wyższe, zgrabniejsze i już mi nie pękną. Udało mi się zrobić nawet zdjęcie zanim je zabrałam, bo sałatka i ciasto niestety nie zdążyłam sfotografować, więc muszę je powtórzyć;)
Zapraszam po przepis na przepyszną wytrawną struclę!!!
Pyszna na zimno, na ciepło, jako dodatek do mięs, sałatek, z sosami, jak Kto lubi!
Składniki na ciasto:
- 630g mąki pszennej tortowej
- 300ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 150 g soczewicy czerwonej
- 100 g masła
- 200 g kurek -dałam mrożone
- 2 szklanki gorącej wody
- 300 g gotowanej wołowiny (pozostała mi po rosole) (można dać inne mięso)
- 8 łyżek czosnku niedzwiedziego
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeżo zmielona sól morska
- 3-4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- do miski wsypać mąkę, dodać cukier i sól, zrobić wgłębienie, dodać wodę, rozkruszyć drożdże, nasypać -pozgarniać troszkę mąki i zrobić rozczyn, zostawić go na 15-20 minut do podrośnięnia
- po tym czasie dodać olej, jajko i wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
- w tym czasie przygotować nadzienie: połowę masła - 50 g rozgrzać na patelni, dodać kurki, poddusić około 5-7 minut ciągle mieszając
- dodać soczewicę, podsmażyć mieszając około 3-4 minut, dodać resztę masła
- podlać 1 szklanką wody, wymieszać i na średnim ogniu dusić aby soczewica się "ugotowała", dodać resztę wody, nadzienie ma być dość gęste,doprawić solą i pieprzem
- piekarnik nagrzać do 190 stopni
- na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na kwadrat około 50x50 cm
- posmarować oliwą, posypać 4 łyżkami czosnku niedźwiedziego
- równomiernie rozmarować nadzieniem
- wołowinę pokroić w plastry i poukładać
- posypać resztą czosnku i zwinąć jak roladę
- ułożyć na blasze wyłożonej papierem - po przekątnej, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia i posmarować mlekiem
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 35-40 minut - ma być rumiana
- wyjąć, zostawić do wystygnięcia
Przepis na tą moją struclę wysłałam na konkurs do Joli z bloga Abc mojej kuchni, trzymajcie kciuki;)
Smacznego;)
nie wpadłabym na to, że struclę można podać na słono. Wspaniałe połączenie smaków...a te kurki...
OdpowiedzUsuńMyślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja!
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
Mi często zdarzają się takie spontaniczne pomysły;) Dziękuję i Pozdrawiam!
Usuńwygląda ekstra, fajne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńDziękuję, fajne na ciepło, na zimno, same czy jako dodatek do mięs czy sałatek, polecam!
Usuńto dopiero oryginalny przepis! wcześniej nigdy nie spotkałam się z taką opcją :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana :)!
Dziękuję bardzo, miło mi, że Was zaskoczyłam;)
UsuńWygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńDziękuję za udział w konkursie:)
OdpowiedzUsuńEwa przecież wygląda pięknie i tak smacznie! Nie wiem dlaczego się złościłaś? Myślę, że można by też zrobić taką struclę z ciastem francuskim!
OdpowiedzUsuńKasiu, dzięki! Do ciasta frnacuskiego to ja się muszę przekonać, bo jakoś tak mnie nie pociąga;)
UsuńŚwietnie wygląda. Wytrawnej strucli jeszcze nie miałam okazji próbować, a pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńI była pyszna i ciekawa, zaskoczyłam wszystkich - siebie też;)
Usuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :http://dusia-gotuje.blogspot.com/
super jest ten Twój struclowy twór :) szczególnie ładnie wygląda samo ciasto, pozwolisz, że skorzystam z przepisu, zmienię "nadzienie" i dam znać, co z tego wyszło
OdpowiedzUsuńPewnie;) I dziękuję;) Czekam z niecierpliwością i serdecznie Pozdrawiam!
UsuńA niech tam sobie pęka, najważniejsze, że smaczne i pachnące!:)
OdpowiedzUsuńKarolka - do domu niech pęka, ale na imprezę, w gości;(
UsuńTwoje przepisy sa bardzo pomyslowe i pracochłonne ,naprawde Cie podziwiam :)
OdpowiedzUsuńSą oczywiscie tez pyszne :) Poniewaz kilka zrobilam :)
Dziękuje, miło mi to czytać;) Najlepszy komentarz, budujący i zachęcający do dlaszego dzielenia się swoją pasją - to ten, że Ktoś zrobił, udało się i jeszcze smakowało;) Pozdrawiam!
Usuńświetny pomysł! nigdy nie jadłam takiej strucli :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ula, jest naprawdę pysznie, polecam, wiem, że by Wam zasmakowała!
Usuń