logo

wtorek, 19 lutego 2013

Ciecierzówka jak ... grochówka!

Ostatnio mam fazę na ciecierzycę i postanowiłam ugotować z niej zupę - nie byle jaką, bo... ciecierzówkę - od grochówkę;)


Nie wiedziałam czego się spodziewać, smak i struktura zupy zupełnie mnie zaskoczyła, ciecierzyca przyjemnie chrupie i powoduje, że jedzenie tej zupy trwa dłużej niż w przypadku grochówki.
Jest pyszna, rozgrzewająca i cudownie sycąca - szczególnie na tą porę roku, polecam i jestem dumna z mojego przepisu.




Składniki:
  • 400 g suchych ziaren ciecierzycy
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g kiełbasy - użyłam śląskiej
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 3-4 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • ciecierzycę opłukać i namoczyć w trzykrotnie większej ilości wody i pozostawić na noc (na około 12 godzin)
  • następnego dnia gotować ją w tej samej wodzie, dokładając tylko żeberka- około 1 godziny, zebrać powstały "szum", żeberka po ugotowaniu wyjąć, ostudzić i obrać mięso z kości
  • warzywa: marchew, pietruszkę, seler - obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do garnka z gotującą się ciecierzycą
  • ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę i też dodać, gotować aż do ich miękkości - około 15 minut
  • w tym czasie pokroić boczek w kostkę i wysmażyć na patelni, dodać do gotującej się ciecierzycy z warzywami
  • kiełbasę pokroić w plasterki i obsmażyć na wytopionym tłuszczu z boczku, całość przełożyć do garnka, dodać mięso z żeberek
  • rozpuścić masło na patelni, pokroić drobno cebulę i zeszklić na złoto
  • podsypać mąką i chwilkę przesmażyć, dodać do garnka, zagotować
  • na sam koniec dodać majeranek i jak mamy czosnek niedźwiedzi, doprawić solą i pieprzem



Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji:
 =  

25 komentarzy:

  1. a mi właśnie po głowie chodziło, jak by wykorzystać ciecierzycę w jakiejś zupie. dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się, że zainspirowałam! Czekam w takim razie na Twoje wydanie!

      Usuń
  2. Ewa,

    os pewnego czasu mam "fazę" na wszystko co z ciecierzycą. Wstyd się przyznać, ale odkryłam ją podczas zeszłorocznego pobytu na Wyspach Kanaryjskich, gdzie jest bardzo popularna i po powrocie zaczęłam jej szukać w Polsce. Najbardziej lubię ją właśnie w zupach i w hummusie. Pyszna jest i ogromnie zdrowa!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, ja się sfilmowałam na ciecierzycę i dodawałaby ją wszędzie;) Jutro zmontuję ją na słodko, właśnie się moczy;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jak dla mnie to zupka idealna. Lubię grochówkę i wszystkie jej podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! Masz być z czego dumna! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję bardzo, poszła w jeden dzień, nie mogliśmy się nią najeść;)

      Usuń
  5. Fantastyczna zupa! Kochanie dziękuję, jest przepyszna! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie, dziękuję!!!! Najbardziej za ten komentarz, tak dawno nic nie napisałeś, tylko jesz i milczysz;)))

      Usuń
  6. Fajna alternatywa grochówki :) Ostatnio też mam fazę na ciecierzycę, chyba nie długo na drugie będę mieć ciecierzyca :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzyca to cudowne kuleczki - mają w sobie pyszną chrupkość i orzechowy posmak, dla mnie bomba, zdrowa bomba;) I w takim razie Witam w klubie fanów ciecierzycy!

      Usuń
  7. A ja jestem dumna z Ciebie i znów "zmałpuję" Twój przepis:) Robiłam już grochówkę z soczewicą, spróbuj, rozgotuje się jak groch:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, "małpuj" ile wlezie, to dla mnie zaszczyt! O, grochówka z soczewicą - wchodzę w to;)

      Usuń
  8. Wyszła Ci wspaniała zupa Kochana:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie ostatnio królowała grochówa, wersję z ciecierzycą muszę kiedyś wypróbować! Na zimową pogodę taka zupka jak znalazł! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jest pysznie! Tylko proszę nastawić się an chrupanie, zupelnie inne doznania smakowe niż przy grochówce, choć smaki podobne;) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Czesto zagladam na Twojego bloga i szukam tutaj inspiracji do swojego kucharzenia.Uwazam,ze nalezy Ci sie wyroznienie,ktore z przyjemnoscia Tobie przyznaję.Zapraszam do siebie po odbior:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidia, bardzo, ale to bardzo dziękuję! Jest mi bardzo miło! Pozdrawiam!

      Usuń
  11. o prosze a ja nie przepadam za grochem wiec to idealne rozwiazanie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się, że się przydała moja "ciecierzówka" . Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...