I mule w moim domu jadamy ostatnio przynajmniej raz na 2 tygodnie;)
Składniki dla 2 osób:
- 1 kg żywych muli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml białego wina
- 200 ml śmietany kremówki
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
- czosnek obrać, rozgnieść, drobno pokroić
- oliwę rozgrzać, zeszklić czosnek - uważać, żeby się nie przypalił
- w tym czasie umyć mule - do dużej miski nalać zimnej wody i delikatnie je w niej przepłukać
- wrzucać do garnka, tylko otrząśnięte z wody, przykryć i na średnim ogniu potrzymać tak około 3-5 minut aż się wszystkie otworzą - te nie otwarte - wyrzucamy!!!
- dolać wino, chwilkę je odparować, dolać śmietanę, pogotować max 1 minutkę
- wyłożyć do dużej miski, polać powstałym sosem i pozypać świeżo pokrojoną kolendrą
Smacznego;)
Takie świeżutkie spróbowałabym :) P. uwielbia takie ze słoiczka. A kolendrę to gdzie dostałaś kochana?
OdpowiedzUsuńDusia, da się zrobić;) A kolendrę to w Piotrze i Pawle kupiłam;)
UsuńDziękuję za przepis! Powtórzę się ale co tam, zazdroszczę Ci tych świeżych owoców morza! Kolacja musiała być pyszna! Korzystając ze swojej pracy, dopytaj proszę szefów kuchni, jak prawidłowo postępować z zamrożonymi mulami. Czekam na wieści z niecierpliwością:)
OdpowiedzUsuńKasiu, proszę bardzo! Dopytam już w poniedziałek i dam Tobie znać!
Usuńale Ci dobrze, mogę się wprosić na taki posiłek? chętnie bym je spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJustynka, zapraszam w następny weekend, będę miała świeżą dostane muszelek, więc chętnie je dla Ciebie przygotuję!
UsuńMule uwielbiam w każdej postaci. Twoje wyglądają bardzo okazale, aż nabrałam ochoty na owoce morza!
OdpowiedzUsuńI my je uwielbiamy! Najlpesze są w Brukseli.... ale mój M. zajada tylko te przeze mnie przygotowane i bardzo sobie chwali!
UsuńKocham owoce morza! Mule wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńCzyli wiesz o czym piszę! I dziękuję i Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam! Kiedys myslalam, ze przyrzadzanie muli to skomplikowana sprawa, tymczasem najtrudniejsze i najbardziej czasochlonne jest... czyszczenie :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z najszybszych i przy tym pysznych dań z owoców morza! Fakt, porządne opłukanie chwilę zajmuję;)
UsuńPyszności,właśnie kolo mojej pracy otworzyli restaurację i tam można ich skosztować
OdpowiedzUsuńPyszności.W Gdańsku koło Akademii Med jest włoska restauracją i tam są pyszne.Polecam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ja zamiast kolendry zwykle daję naszą polską pietruszkę, też wychodzą pyszne
OdpowiedzUsuń