logo

niedziela, 24 lutego 2013

Chleb na ciemnym piwie

Tęsknię za wolnym dniem, za dniami, żebym mogła w ciszy, spokoju, bez pośpiechu powyrabiać sobie chleby, powygniatać je, nadać im ukochane kształty i patrzeć jak rosną a potem rumienią się w piekarniku.... Nie wiem, czy aż tak wolne dni będą w najbliższym czasie, ale kilka takich godzin napewno sobie wygospodaruję i poświęcę na chlebowe popołudnie, bo brakuje mi tego i to bardzo...


Ten chlebek, choć nie dużych rozmiarów, sprawił mi dużo radości, bo już samo oczekiwanie... co z tego będzie było niespodzianką. Było też troszkę ugniatania i formowania, chociaż i tak wylądował w garnku do pieczenia....


Już kiedyś piekłam chleb na piwie, ale na jasnym, przepis macie tutaj.
Teraz przyszła pora na chleb z ciemnego piwa, które dostałam przy okazji zwierzania Browaru Piwna z Gdańska wraz z innymi Blogerkami.


Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku.


Składniki:
  • 400 g mąki chlebowej
  • 1 łyżka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g ciemnego piwa  - dałam Alt -( tu możecie o nim poczytać) 


Przygotowanie:
  • przesiać mąkę do dużej miski
  • dodać sól, wymieszać, pokruszyć drożdże, wymieszać
  • wlać piwo i szybko wymieszać - tylko do połączenia się składników
  • miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 14 godzin
  • po tym czasie na oprószony blat mąką wyjąć ciasto i złożyć je trzy razy
  • spróbować nadać kształt kuli, chociaż nie będzie to łatwe, ciasto jest dość rzadkie, ale nie klejące, ja wyłożyłam garnek papierem do pieczenia i wsunęłam do niego mój chlebek złączenie do dołu, w nim wyrastał - około 2 godzin - ma podwoić swoją objętość i w nim go piekłam w 240 stopniach, najpierw przykryty około 15 minut, potem odkryty kolejne 15 minut
  • upieczony wyjąć z piekarnika, z garnka i zostawić do całkowitego wystygnięcia


Smacznego;)

16 komentarzy:

  1. Ewuś, piękny ten chlebek! Jak ja dawno chleba nie piekłam.
    Też brakuje mi tych kilku godzin wolnego.
    Ach, może kiedyś.
    A na razie pozachwycam się Twoim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję! Jak napisałam, brakuje mi czasu na wiele,w tym na spokojne tworzenie kolejnych bochenków.... ale przyjdzie taki dzień, że nic nie będzie ważne, tylko mój spokój i on - chleb, taki mój, wyczekany, spokojnie i z miłością tworzony, krok po kroku, dzień po dniu;)

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba Twój chlebek. Jedyne co muszę zrobić to kupić w końcu garnek żeliwny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczku - piekłam w zwykłym garnku,, wyłożyłam go tylko papierem i się upiekł;) Polecam i Pozdrawiam!

      Usuń
  3. fajny pomysł :) piwo nadało mu kolorek i smak, hm...słodkawy? podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Uleńka! Kolorek tak i smak też, ale nie słodkawy - to piwo było ciemne i gorzkie, taki konkretny posmak chmielu!

      Usuń
  4. fenomenalny!
    piękne zdjęcia :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko - dziękuję, normalnie rosnę, kiedy mi piszesz, że mam piękne zdjęcia!

      Usuń
  5. To ja poproszę taki na śniadanko! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, podaj adres, wyślę jak znowu upiekę!

      Usuń
  6. Fantastyczny chlebek, koniecznie muszę wypróbować przepis! Najpierw czeka mnie kupno garnka, od dawna planowane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinka, garnka żeliwnego nie posiadam, upiekłam w teflonowym, wyłożyłam papierem i już;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...