Najlepszy do tej pory jadłam w wydaniu mojej Mamy, ale nie zdobyłam jeszcze przepisu, stąd szukając na niego inspiracji skorzystałam z przepisu Domi w kuchni.
Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Najlepszy na drugi a nawet trzeci dzień, pod warunkiem, że nie zostanie zjedzony jeszcze pierwszego;)
Składniki:
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 125 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- ziarenka z laski wanilii
Przygotowanie:
- do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone drobniutko masło
- szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcje, jedną równo rozwałkować na spodzie formy i podpiec w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i włożyć na czas przygotowania masy serowej do zamrażarki
- w misie miksera umieścić twaróg, mąkę z cukrem pudrem i zacząć miksować
- dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach
- do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, każde miksując około minuty
- na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii
- tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód
- na to ścieramy na tarce jarzynowej, czyli na dużych oczkach drugą część kakaowego ciasta
- pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
Smacznego;)
Śliczny, taki równiuteńki. Jeden z moich ulubionych (ja przepis od Mamy mojej zdobyłam;) No nic kochana tylko warsztaty robić...;)
OdpowiedzUsuńchoć przyznam szczerze, po świętach nie mogę juz patrzeć na serniki :). To ten prezentuje się iście królewsko i z ochotą bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńjaki piękny... Sernik w każdej postaci i o każdej porze jest pyszny!! :)
OdpowiedzUsuńwyglada pieknie!
OdpowiedzUsuńznakomity królewski sernik - z całą pewnością go zrobię ,już trafia na moją liste;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Uwielbiam sernik królewski, ale sama jeszcze nie piekłam, więc Twój przepis mi się bardzo przyda:)
OdpowiedzUsuńDoskonały! Pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) porwałabym obydwa;) i wczorajszy i dzisiejszy:D
OdpowiedzUsuńBłogosławieństwo Pana nad tym blogiem!
OdpowiedzUsuńSernik jest wspaniały! Robiłam go już kilka razy, jestem nim zawsze zachwycona. Cudownie wygląda u Ciebie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewuś:*
ale mi smaka narobiłaś ;) też u nas na święta był serniczek ale z polewą krówkową i kokosem ;)
OdpowiedzUsuńCudowny jest! :)
OdpowiedzUsuńCudo !!!
OdpowiedzUsuńbardzo mi się tu podoba. aż dodaję do obserwowanych
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Witam tutaj wszystkich,robie ten sernik czesto, tylko w jednym sobie go udoskonalilam.Do jednej polowy,albo do calego ciasta dodaje kokos /wiurki, chyba tak sie to nazywa/,iasto po upieczeniu jest kruche i pyszne.Dla mnie wszystkie serniki sa pyszne.
OdpowiedzUsuńdodajcie do ciasta kokosu, bedzie kruche a smak super
OdpowiedzUsuńJest wspaniały! : )
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie!
Lepszy sernik królewski nie wyszedł mi nigdy a kilka ich już zrobiłam. Następnym razem dodam tylko troszkę więcej cukru do sera ale to już kwestia gustu bo ja lubię się czasem zasłodzić na maxa :)
OdpowiedzUsuń