logo

wtorek, 21 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z cukinią

Cukinię uwielbiamy, jest to warzywo, które cały rok jest dostępne w mojej kuchni.
Zupa krem, placuszki czy to ciasto, to już klasyk w naszym domu - uwielbiane ponad wszystko - mocno czekoladowe, wilgotne, mięciutkie,  pachnące czekoladą już z daleka.



Przywiozłam je któregoś dnia do Mamy, zresztą powstało z cukini, które wyszabrowałam podczas 
ostatniej wizyty.




Przepis już był na blogu, ale wstawiony na samym początku, gdzie zdjęcia nie oddały jego uroku, stąd nowy post na to ciasto warte grzechu i pieczenia go, szczególnie, że sezon cukiniowy w pełni.



Źródłem są Moje Wypieki, jednak ja troszkę pozmieniałam pod nasze gusta i piekę to ciasto od ponad 
dwóch lat właśnie według swoich wskazówek.






Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 60 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g - pół tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 3 szklanki startej razem ze skórką cukini
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Sposób przygotowania:
  • miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej
  • wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając
  • dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy,cukier
  • wsypujemy mąkę na przemian z jogurtem, miksujemy i dodajemy kakao
  • czekoladę kroimy, cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • dodajemy do miski i już ręcznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
  • ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, pieczemy od 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wilgotne, ale patyczek ma być czysty)
  • ciasto wyjąć, ostudzić i polać polewą (piekę zazwyczaj późnym wieczorem, ono sobie spokojnie stygnie przez noc, rano robię polewę)


Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 40 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Posmarować na wystudzonym cieście.




Bardzo ważne: ciasto nie może być pieczone w formie wyłożonej papierem, musi być wysmarowana masłem i dobrze posypana bułką tartą, inaczej będzie za mokre, nie odparuje tyle ile potrzeba, a jak wiecie, cukinia ma w sobie bardzo dużo wody.

Smacznego:)

62 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. na szczęście cukinia dostępna jet cały rok, więc zimową porą takie mega czeko ciacho - poprpstu jest wskazane!

      Usuń
  2. Pyszne ciasto. :) Jedno z moich ulubionych. Wyszło Ci naprawdę foremne, bardzo kuszące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama się zachwycałam nad jego wyglądem!

      Usuń
  3. Uwielbiam wypieki z dodatkiem cukinii! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! ja właśnie szukam dobrego przepisu na ciasto z cukinią. w najbliższej przyszłości skorzystam z twojego, bo ciasto wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszło! Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Kolejne ciasto, które muszę upiec!

    OdpowiedzUsuń
  6. oj prawda, ciasto robi furrorę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to takie brownies, tak? :)
    ja mam cukinię i przymierzałam się do zrobienia brownies z cukinią, bez tłuszczu, ale może wypróbuję i Twój przepis.. :) (cukinia jest naprawdę gigantyczna :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie;) Za dużó w nim cukini na brownie i za mało czekolady, ale jest pyszne, więc polecam! Pozdrawiam!

      Usuń
  8. z cukinią, czekoladowe... pychotka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda genialnie i idealnie! Jeszcze nie próbowałam robić ciasta z cukinią, ale po tym co zobaczyłam koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jest wspaniałe, nie za słodkie i takie... musisz upiec;)

      Usuń
  10. uwielbiam ciasto z cukinią, jest takie wilgotne i mocno czekoladowe, a sama cukinia niewyczuwalna:) tylko mnie nigdy nie wyszło takie wysokie, następnym razem skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać mi znać jak wyszło! Pozdrawiam! p.s. ja piekę w małej tortownicy;)

      Usuń
  11. Kobieto kochana! Na Twoj blog trafilam kilka tygodni temu i do dzis zaskakujesz mnie, bo zawsze gdy sobie o jakims jedzeniu pomysle to po chwili pojawia sie u Ciebie na blogu:)
    Chwilowo zanimoglam ale jak wyzdrowieje natychmiast zrobie to ciasto:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko, że nie wiem Komu odpowiadam... dziękuję, miło mi bardzo, na zaskakiwanie mam zbyt mało czasu, bo chętnie bym pokombinowała w kuchni;) Zdrówka życzę i do usłyszenia;) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Jedynym warzywem, które używałam do tej pory w ciastach jest marchewka. Ale ta cukinia też mnie zaintrygowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie cukinia, burak, avokado - jeśłi to warzywo;) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Patera ma kilkadziesiąt lat, od Mamy;)

      Usuń
  14. Nie mogę się napatrzeć na te wspaniałe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że szkoda mi bhło go kroić;) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Wszyscy pieką ciasta z cukinią robiąc mi smaku, chyba też w końcu muszę upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal się jak już upieczesz Tomku;)

      Usuń
  16. Ciasto wygląda tak apetycznie, że chyba wiem na co przeznaczę cukinie z ogrodu rodziców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i w takim razie życzę smacznego;)

      Usuń
  17. Przyznaję, że jeszcze nie jadłam ciasta z cukinią, ale Twój przepis motywuje mnie do upieczenia, no i tłumaczę sobie, że skoro z cukinią to zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że zdrowe, baaaardzo zdrowe;)

      Usuń
  18. wyglada zniewalajaco:) mniam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. no i ja właśnie nabrałam ochoty na coś słodkiego :-D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ewa, zapisuję do zrobienia, bo zamierzałam od dłuższego czasu i nie mogłam się przekonać :-)
    Ale dzięki Tobie naprałam 100% pewności, więc trzymaj kciuki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Basiu! Pochwal sie jak Tobie smakowało;)

      Usuń
  21. Wygląda obłędnie! Uwielbiam takie czekoladowe. Raczej cieżko byłoby mi je przerobić na "dla Alergików" ale jeszcze je przemyślę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi by było ciężko je przerobić, ale Tobie Kasiu, napewno się uda:) Pozdrawiam!

      Usuń
  22. To ciasto strasznie kusi... marchewkowe uwielbiam a to koniecznie muszę wypróbować :)!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi, że ma kusić;) Proszę dać znać jak smakowało;)b Pozdrawiam!

      Usuń
  23. jeszcze ta czekoladowa oprawa... jeju, ależ rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta polewa to istne cudo, sama ją bardzo lubię! Pozdrawiam!

      Usuń
  24. pięknie wygląda, u mnie dzisiaj też produkuje się czekoladowo-cukiniowe ciacho, trochę inny przepis, mam nadzieję, że będzie smakowite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno, z cukini wszystkie ciasta są smakowite;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...