Zupa krem, placuszki czy to ciasto, to już klasyk w naszym domu - uwielbiane ponad wszystko - mocno czekoladowe, wilgotne, mięciutkie, pachnące czekoladą już z daleka.
Przywiozłam je któregoś dnia do Mamy, zresztą powstało z cukini, które wyszabrowałam podczas
ostatniej wizyty.
Przepis już był na blogu, ale wstawiony na samym początku, gdzie zdjęcia nie oddały jego uroku, stąd nowy post na to ciasto warte grzechu i pieczenia go, szczególnie, że sezon cukiniowy w pełni.
Źródłem są Moje Wypieki, jednak ja troszkę pozmieniałam pod nasze gusta i piekę to ciasto od ponad
dwóch lat właśnie według swoich wskazówek.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 100 g masła
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 60 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 50 g - pół tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
- 3 szklanki startej razem ze skórką cukini
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej
- wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając
- dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy,cukier
- wsypujemy mąkę na przemian z jogurtem, miksujemy i dodajemy kakao
- czekoladę kroimy, cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
- dodajemy do miski i już ręcznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
- ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, pieczemy od 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wilgotne, ale patyczek ma być czysty)
- ciasto wyjąć, ostudzić i polać polewą (piekę zazwyczaj późnym wieczorem, ono sobie spokojnie stygnie przez noc, rano robię polewę)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 40 g masła
Bardzo ważne: ciasto nie może być pieczone w formie wyłożonej papierem, musi być wysmarowana masłem i dobrze posypana bułką tartą, inaczej będzie za mokre, nie odparuje tyle ile potrzeba, a jak wiecie, cukinia ma w sobie bardzo dużo wody.
Smacznego:)
Me gusta :)
OdpowiedzUsuńna szczęście cukinia dostępna jet cały rok, więc zimową porą takie mega czeko ciacho - poprpstu jest wskazane!
UsuńPyszne ciasto. :) Jedno z moich ulubionych. Wyszło Ci naprawdę foremne, bardzo kuszące.
OdpowiedzUsuńSama się zachwycałam nad jego wyglądem!
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńMy też;)
UsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńUwielbiam wypieki z dodatkiem cukinii! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMy też, dziękuję!
Usuńpycha! ja właśnie szukam dobrego przepisu na ciasto z cukinią. w najbliższej przyszłości skorzystam z twojego, bo ciasto wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło! Pozdrawiam!
UsuńKolejne ciasto, które muszę upiec!
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
Usuńoj prawda, ciasto robi furrorę :)
OdpowiedzUsuńTo fakt;) Pozdrawiam!
Usuńto takie brownies, tak? :)
OdpowiedzUsuńja mam cukinię i przymierzałam się do zrobienia brownies z cukinią, bez tłuszczu, ale może wypróbuję i Twój przepis.. :) (cukinia jest naprawdę gigantyczna :D)
Raczej nie;) Za dużó w nim cukini na brownie i za mało czekolady, ale jest pyszne, więc polecam! Pozdrawiam!
UsuńWygląda rewelacyjnie. Mniam!
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam!
Usuńz cukinią, czekoladowe... pychotka ! :)
OdpowiedzUsuńOj pychota, pychota!
UsuńCiasto wygląda genialnie i idealnie! Jeszcze nie próbowałam robić ciasta z cukinią, ale po tym co zobaczyłam koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, jest wspaniałe, nie za słodkie i takie... musisz upiec;)
Usuńuwielbiam ciasto z cukinią, jest takie wilgotne i mocno czekoladowe, a sama cukinia niewyczuwalna:) tylko mnie nigdy nie wyszło takie wysokie, następnym razem skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńProszę dać mi znać jak wyszło! Pozdrawiam! p.s. ja piekę w małej tortownicy;)
UsuńKobieto kochana! Na Twoj blog trafilam kilka tygodni temu i do dzis zaskakujesz mnie, bo zawsze gdy sobie o jakims jedzeniu pomysle to po chwili pojawia sie u Ciebie na blogu:)
OdpowiedzUsuńChwilowo zanimoglam ale jak wyzdrowieje natychmiast zrobie to ciasto:) pozdrawiam
Szkoda tylko, że nie wiem Komu odpowiadam... dziękuję, miło mi bardzo, na zaskakiwanie mam zbyt mało czasu, bo chętnie bym pokombinowała w kuchni;) Zdrówka życzę i do usłyszenia;) Pozdrawiam!
UsuńJedynym warzywem, które używałam do tej pory w ciastach jest marchewka. Ale ta cukinia też mnie zaintrygowała :D
OdpowiedzUsuńU mnie cukinia, burak, avokado - jeśłi to warzywo;) Pozdrawiam!
Usuńpiękne i cudowna patera
OdpowiedzUsuńDziękuję! Patera ma kilkadziesiąt lat, od Mamy;)
UsuńWow, oryginalnie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na te wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że szkoda mi bhło go kroić;) Pozdrawiam!
UsuńWszyscy pieką ciasta z cukinią robiąc mi smaku, chyba też w końcu muszę upiec ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się jak już upieczesz Tomku;)
UsuńCiasto wygląda tak apetycznie, że chyba wiem na co przeznaczę cukinie z ogrodu rodziców :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i w takim razie życzę smacznego;)
UsuńPrzyznaję, że jeszcze nie jadłam ciasta z cukinią, ale Twój przepis motywuje mnie do upieczenia, no i tłumaczę sobie, że skoro z cukinią to zdrowe :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że zdrowe, baaaardzo zdrowe;)
Usuńwyglada zniewalajaco:) mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję!
Usuńno i ja właśnie nabrałam ochoty na coś słodkiego :-D
OdpowiedzUsuńCzyli odbior prawidłow;) Pozdrawiam!
UsuńEwa, zapisuję do zrobienia, bo zamierzałam od dłuższego czasu i nie mogłam się przekonać :-)
OdpowiedzUsuńAle dzięki Tobie naprałam 100% pewności, więc trzymaj kciuki :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo dziękuję Basiu! Pochwal sie jak Tobie smakowało;)
UsuńWygląda obłędnie! Uwielbiam takie czekoladowe. Raczej cieżko byłoby mi je przerobić na "dla Alergików" ale jeszcze je przemyślę:)
OdpowiedzUsuńMi by było ciężko je przerobić, ale Tobie Kasiu, napewno się uda:) Pozdrawiam!
UsuńTo ciasto strasznie kusi... marchewkowe uwielbiam a to koniecznie muszę wypróbować :)!!!
OdpowiedzUsuńI o to chodzi, że ma kusić;) Proszę dać znać jak smakowało;)b Pozdrawiam!
Usuńjeszcze ta czekoladowa oprawa... jeju, ależ rozpusta!
OdpowiedzUsuńTa polewa to istne cudo, sama ją bardzo lubię! Pozdrawiam!
UsuńWygląda bardzo apetycznie :}
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńSpisuję i jutro robię!
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowalo;)
Usuńpięknie wygląda, u mnie dzisiaj też produkuje się czekoladowo-cukiniowe ciacho, trochę inny przepis, mam nadzieję, że będzie smakowite
OdpowiedzUsuńNapewno, z cukini wszystkie ciasta są smakowite;)
Usuń