logo

czwartek, 4 kwietnia 2013

Sernik królewski

W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski.
Najlepszy do tej pory jadłam w wydaniu mojej Mamy, ale nie zdobyłam jeszcze przepisu, stąd szukając na niego inspiracji skorzystałam z przepisu Domi w kuchni.
Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.


Zrobiłam z połowy porcji na blaszkę o wymiarach 18 x 18 x 8 cm i takie proporcje podam, po oryginał zapraszam do Domi w kuchni.  Za radą Autorki nie dodawałam więcej cukru do masy serowej, ale jak lubicie "słodsze" ciasta, to to zróbcie (poprostu sprawdźcie ją na surowo).
Najlepszy na drugi a nawet trzeci dzień, pod warunkiem, że nie zostanie zjedzony jeszcze pierwszego;)





Składniki:

  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 125 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • ziarenka z laski wanilii

Przygotowanie:
  • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone drobniutko masło
  • szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcje, jedną równo rozwałkować na spodzie formy i podpiec w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i włożyć na czas przygotowania masy serowej do zamrażarki
  • w misie miksera umieścić twaróg, mąkę z cukrem pudrem i zacząć miksować
  • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach
  • do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, każde miksując około minuty
  • na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii
  • tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód
  • na to ścieramy na tarce jarzynowej, czyli na dużych oczkach drugą część kakaowego ciasta 
  • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc


Smacznego;)



18 komentarzy:

  1. Śliczny, taki równiuteńki. Jeden z moich ulubionych (ja przepis od Mamy mojej zdobyłam;) No nic kochana tylko warsztaty robić...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. choć przyznam szczerze, po świętach nie mogę juz patrzeć na serniki :). To ten prezentuje się iście królewsko i z ochotą bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki piękny... Sernik w każdej postaci i o każdej porze jest pyszny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znakomity królewski sernik - z całą pewnością go zrobię ,już trafia na moją liste;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda! Uwielbiam sernik królewski, ale sama jeszcze nie piekłam, więc Twój przepis mi się bardzo przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie:) porwałabym obydwa;) i wczorajszy i dzisiejszy:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik jest wspaniały! Robiłam go już kilka razy, jestem nim zawsze zachwycona. Cudownie wygląda u Ciebie.
    Pozdrawiam Ewuś:*

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi smaka narobiłaś ;) też u nas na święta był serniczek ale z polewą krówkową i kokosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo mi się tu podoba. aż dodaję do obserwowanych
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam tutaj wszystkich,robie ten sernik czesto, tylko w jednym sobie go udoskonalilam.Do jednej polowy,albo do calego ciasta dodaje kokos /wiurki, chyba tak sie to nazywa/,iasto po upieczeniu jest kruche i pyszne.Dla mnie wszystkie serniki sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. dodajcie do ciasta kokosu, bedzie kruche a smak super

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest wspaniały! : )
    Wygląda przecudownie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Lepszy sernik królewski nie wyszedł mi nigdy a kilka ich już zrobiłam. Następnym razem dodam tylko troszkę więcej cukru do sera ale to już kwestia gustu bo ja lubię się czasem zasłodzić na maxa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...