Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, wprowadziłam kilka zmian, ktore według mnie wyszły tej sałatce na dobre, ale Kto ma ochotę, może zrobić według oryginanego przepisu.
Cukinia to,
Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.
Zastosowanie
Szczególną popularnością jarzyna cieszy się w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Kabaczki należą do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną ich zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii. Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać. Dlatego w przetwórstwie przemysłowym zastosowanie znajdują owoce wielkości 10-15 cm chociaż za najsmaczniejsze uważa się owoce w pełni wyrośnięte to jest o długości ok. 25 cm.
(krótka informacja z Wikipedii, więcej tutaj)
Ja podam już swoją wersję i polecam Każdemu, Kto lubi cukinię, sałatka jest jędra, aromatycnza, chrupiąca, pyszna, idealna do mięs z sosami, do mielonych, do zrazów, do gulaszu.
Składniki:
- 3 kg młodych cukini
- 6 dużych cebul
- 3 papryczki chili
- 3 łyżki gorczycy
- 300 g cukru
- 250 ml octu winnego
- 150 g soli
Przygotowanie:
- cukinię umyć, odciąć koncówki i pokroić na cieniutkie plasterki
- zasypać solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 2-3 godziny
- po tym czasie cukinię dobrze wypłukać z soli pod bieżącą wodą, delikatnie odcisnąć
- cebulę pokroić na pół i w cieniutkie pióra
- z papryczek usunąć petki i pokroić na cieniutkie paseczki
- dodać cebulę, papryczki, gorczycę, cukier i ocet do odciśniętej cukini, dokładnie wymieszać, odstawić na kolejne 2-3 godziny
- nakładać ciasno do słoików, podlać na koniec powstałym sokiem
- pasteryzować od chwili zagotowania około 20 minut, wystudzić, wynieść do piwnicy
Smacznego;)
Kochana,dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam!!! :-) Już nie mogę się doczekać
OdpowiedzUsuńNie ma za co, na zdrówko;)
UsuńŚwietny przepis, na pewno skorzystam ! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, niech się miło szykuje i pysznie smakuje;)
UsuńUwielbiam takie sałatki, muszę się w końcu zebrać, kupić cukinie i też coś takiego uskutecznić :)
OdpowiedzUsuńKonieczie Tomku, zimową porą jak znalazł, pyszne słonce w słoiku, witaminowe od tego;)
UsuńFajny pomysł :) jak powrócę w swoje rodzinne strony, to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Pozdrawiam!
Usuńświetna Ewo, może się skuszę, bo mam nadmiar kabaczków:)
OdpowiedzUsuńAniu, kuś się bo warto;)
UsuńTo ja muszę zrobić bo cukinia to moje ulubione warzywko a takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńi ja uwielbiam cukinię, a ta sałatka jet przyjemna i w przygotowaniu i w zjadaniu;)
Usuńinteresująca propozycja, kto wie, może i u mnie zagości bo na działce cukinii w bród :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło Olu;) Pozdrawiam!
Usuńjuż mam cukinię z Lidla (taką jak mowilaś!)i od znajomej:)
OdpowiedzUsuńTo daj mi proszę znać, czy smakowala;)
Usuńprzepis wyglada interesujaco :) uwielbiam cukinie.
OdpowiedzUsuńzastanawiam sie tylko, jak bardzo chrupiaca jest? bo wlasnie na tym mi zalezy, nie lubie rozmemlanych warzyw ;)
pozdrawiam!
ciężkie pytanie... nie jest napewno rozmemlana, jest delikatnie sprężysta, chrupie.... hmmm... zachęcam do zrobienia chociaż na próbę;) Pozdrawiam!
UsuńZ cukinii można zrobić również zapiekankę. U mnie wersja z mikrofali, ale można też w piekarniku.
OdpowiedzUsuńhttp://przepisy-dietetyczne.blogspot.com/2012/08/cukiniowa-zapiekanka-z-mikrofali.html
Pozdrawiam
Świetny przepis! Mam ogrom cukinii do wykorzystania, więc to doskonały pomysł :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, lekko kwaśna, zrobiłam w ub.roku.Teraz przymierzam się ale do dużo większej porcji.Polecam.
OdpowiedzUsuńDostałam od znajomych kilka sztuk cukierni i mam pytanie, czy mogę użyć też tych ok 30 bo
OdpowiedzUsuńmniejszych nie mam.
Siedziałam do 2 w nocy, narobiłam słoików jak wściekła :) Jest bardzo smaczna polecam każdemu!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, czy można dodać do tej cukinii zwykły ocet, czy musi być winny??? i czy można pominąć papryczki chili???? bo mam w domu jedynie suszone chili w kawałkach. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna, tylko z winnym jest delikatniejsza;) Chili lepiej pominąć jak nie ma Pani świeżej, Pozdrawiam, Ewa
Usuńwitam,wygląda przecudownie,ile słoiczków około wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńile sloiczkow wychodzi z tego przepisu,wyglada przepysznie;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, polecam
OdpowiedzUsuńIle wody
OdpowiedzUsuń