logo

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Sałatka z cukini na zimę

Tą sałatkę zrobiłam pierwszy raz w tamtym roku, bo u Mamy tak obrodziła cukinia, że już nie wiedziałam co z niej zrobić. Posmakowała nam bardzo, stąd została wkomponowana w coroczne przetwarzanie.


Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, wprowadziłam kilka zmian, ktore według mnie wyszły tej sałatce na dobre, ale Kto ma ochotę, może zrobić według oryginanego przepisu.

Cukinia to,
Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2]Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.

Zastosowanie

Szczególną popularnością jarzyna cieszy się w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Kabaczki należą do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną ich zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii. Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupydrugie daniasałatkisurówkinapojedesery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać. Dlatego w przetwórstwie przemysłowym zastosowanie znajdują owoce wielkości 10-15 cm chociaż za najsmaczniejsze uważa się owoce w pełni wyrośnięte to jest o długości ok. 25 cm.
(krótka informacja z Wikipedii, więcej tutaj)



Ja podam już swoją wersję i polecam Każdemu, Kto lubi cukinię, sałatka jest jędra, aromatycnza, chrupiąca, pyszna, idealna do mięs z sosami, do mielonych, do zrazów, do gulaszu.




Składniki:
  • 3 kg młodych cukini
  • 6 dużych cebul
  • 3 papryczki chili
  • 3 łyżki gorczycy
  • 300 g cukru
  • 250 ml octu winnego 
  • 150 g soli
Przygotowanie:
  • cukinię umyć, odciąć koncówki i pokroić na cieniutkie plasterki
  • zasypać solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 2-3 godziny
  • po tym czasie cukinię dobrze wypłukać z soli pod bieżącą wodą, delikatnie odcisnąć
  • cebulę pokroić na pół i w cieniutkie pióra
  • z papryczek usunąć petki i pokroić na cieniutkie paseczki
  • dodać cebulę, papryczki, gorczycę, cukier i ocet do odciśniętej cukini, dokładnie wymieszać, odstawić na kolejne 2-3 godziny
  • nakładać ciasno do słoików, podlać na koniec powstałym sokiem
  • pasteryzować od chwili zagotowania około 20 minut, wystudzić, wynieść do piwnicy


Smacznego;)


27 komentarzy:

  1. Kochana,dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam!!! :-) Już nie mogę się doczekać

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na pewno skorzystam ! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, niech się miło szykuje i pysznie smakuje;)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie sałatki, muszę się w końcu zebrać, kupić cukinie i też coś takiego uskutecznić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konieczie Tomku, zimową porą jak znalazł, pyszne słonce w słoiku, witaminowe od tego;)

      Usuń
  4. Fajny pomysł :) jak powrócę w swoje rodzinne strony, to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna Ewo, może się skuszę, bo mam nadmiar kabaczków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja muszę zrobić bo cukinia to moje ulubione warzywko a takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja uwielbiam cukinię, a ta sałatka jet przyjemna i w przygotowaniu i w zjadaniu;)

      Usuń
  7. interesująca propozycja, kto wie, może i u mnie zagości bo na działce cukinii w bród :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już mam cukinię z Lidla (taką jak mowilaś!)i od znajomej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis wyglada interesujaco :) uwielbiam cukinie.
    zastanawiam sie tylko, jak bardzo chrupiaca jest? bo wlasnie na tym mi zalezy, nie lubie rozmemlanych warzyw ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężkie pytanie... nie jest napewno rozmemlana, jest delikatnie sprężysta, chrupie.... hmmm... zachęcam do zrobienia chociaż na próbę;) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Z cukinii można zrobić również zapiekankę. U mnie wersja z mikrofali, ale można też w piekarniku.
    http://przepisy-dietetyczne.blogspot.com/2012/08/cukiniowa-zapiekanka-z-mikrofali.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis! Mam ogrom cukinii do wykorzystania, więc to doskonały pomysł :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobra, lekko kwaśna, zrobiłam w ub.roku.Teraz przymierzam się ale do dużo większej porcji.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dostałam od znajomych kilka sztuk cukierni i mam pytanie, czy mogę użyć też tych ok 30 bo
    mniejszych nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Siedziałam do 2 w nocy, narobiłam słoików jak wściekła :) Jest bardzo smaczna polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam serdecznie, czy można dodać do tej cukinii zwykły ocet, czy musi być winny??? i czy można pominąć papryczki chili???? bo mam w domu jedynie suszone chili w kawałkach. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko z winnym jest delikatniejsza;) Chili lepiej pominąć jak nie ma Pani świeżej, Pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  16. witam,wygląda przecudownie,ile słoiczków około wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  17. ile sloiczkow wychodzi z tego przepisu,wyglada przepysznie;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...