logo

niedziela, 26 maja 2013

Szparagi marynowane w oliwie

Uwielbiam szparagi, głównie zielone, najlepiej w najprostszej postaci, ugotowane, doprawione odrobiną dobrej oliwy i solą morską.
Nigdy nie robiłam z nich przetworów, ta próba jest moją pierwszą i już za kilka tygodni powiem - napiszę Wam jak smakują i czy było warto, choć już dziś wiem - że tak;)


Zamknęłam zaledwie 4 pęczki - będą na wyjątkowe okazje, na śniadania do łóżka, na przystawki, do pysznych kolacji, a oliwa, która mi po nich pozosatnie będzie idelana do sałat czy marynat.

Przepis zaczerpnęłam z tej strony, dodałam od siebie zioła i ostrą papryczkę.




Składniki:

  • szparagi zielone
  • 1 l wody
  • 1 l octu winnego -dałam cytrynowy
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka ostrych papryczek
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • szparagi umyć i obrać
  • zagotować wodę z octem i solą, do wrzątku wrzucić szparagi i pogotować je około 5-7 minut
  • po tym czasie, szparagi wyciągnąć i ułożyć na kratce do obeschnięcia
  • następnie do słoików dodać po 2-3 ząbki czosnku, poukładać szparagi , dodać po 2-3 papryczki i zioła
  • całość zalać delikatnie podgrzaną oliwą, żeby wydobyła jak najwięcej aromatu
  • odstawić w ciemne miejsce na kilka tygodni



Smacznego;)


9 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają, a pewnie jeszcze lepiej smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko! Świetne słoiczki.
    Gdzie je kupiłaś Ewuś?
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglaądają przepieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :) Wygląda świetnie, ciekawe jak w smaku hmmm musi być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł:) ....już sobie wyobrażam takie śniadania do łózka .... mniami:) ....a buteleczki piekne ...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają fenomenalnie! Ja też uwielbiam szparagi, ale w takiej postaci jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię takie szparagi od 2 lat, są boskie Polecam. W zeszłym roku zrobiłam dużo i przetrwały zimę, ostatnisłoik zjedliśmy na wielkanoc, polecam raz jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię takie szparagi od 2 lat, są boskie Polecam. W zeszłym roku zrobiłam dużo i przetrwały zimę, ostatnisłoik zjedliśmy na wielkanoc, polecam raz jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie kupić takie superowe słoiki? Hmm...może ja pokroję szparagi i mi wejdą do standardowych? Ale to już nie będzie tak efektownie wyglądać:(
    Ja w piątek zjadłam ostatni słoiczek mojego domowego sosu pomidorowego przygotowywanego we wrześniu. Przetwory są cudowne! Sprawiają, że zima jest pełna letnich smaków i przynajmniej wiem, co jem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...