Przygotowanie trwało pół godziny, zjedzenie... kilka minut!
Było niestety rozczarowanie ze strony M., bo ... zabrakło na dokładkę;)
Składniki:
- 200 g zielonych szparagów
- 100 g cukini
- około 10 listków bazylii
- kilka gałązek tymianku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka masła - dałam klarowane
Przygotowanie:
- szparagi obrać, umyć, pokroić, cukinię umyć i pokroić na plasterki
- rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, podsmażyć z obu stron na złoty kolor
- podlać bulionem, przykryć, gotować do miękkości warzyw około 10-15 minut
- dodać całe liście bazylii i same listki tymianku i całość zmiksować blenderem
- podawać z łyżką jogurtu, bazylią, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego;)
musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńmusi smakować wybornie! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDa radę to zrobić z białych szparagów??? - takie ostatnio kupiłam i nie wiem co z nimi zrobić..
OdpowiedzUsuńMasz jakiś pomysł??
Z bialych nic sama nie robiłam, ale wiem, że są pyszne poprostu ugotowane z sosem holenderskim albo innym jajecznym - takim robionym na parze;) Pozdrawiam
UsuńMmm pycha! Takie zupki uwielbiam :>
OdpowiedzUsuńZrobiłam Twoją tartę serową http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/05/tarta-ze-szparagami-cukinia-bazyliai.html :-)
OdpowiedzUsuńMoja jest tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2013/05/serowo-serowo-serowa-tarta.html
Powiem tak...za serami pleśniowymi nigdy nie przepadałam, ale ta Twoja tarta wyglądała tak apetycznie, że musiałam spróbować. Przepyszna i sycąca!
Wpraszam się:)Cudnie podane i kolor już mnie zachwycił:)
OdpowiedzUsuńZielono mi... pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńAlez wiosenna i zielona!:) Musialo byc pysznie!:) U mnie niestety wszysko co zielone to rodzina kreci nosem :))))
OdpowiedzUsuńKREMIK :) Cudowny, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń