logo

wtorek, 21 maja 2013

Tarta ze szparagami, cukinią, bazylią i trzema serami

Moje pierwsze spotkanie z ciastem francuskim, pierwsze w mojej kuchni i bardzo udane!


Zielone szparagi, młoda maleńka cukinia, 3 ukochane sery i bazylia prosto z balkonowego ogródka!!!

Zapraszam po nawet nie przepis ale propozycję przygotowania, bo trudno to co zrobiłam w ciągu kilku minut nazwać przepisem;)



Składniki:

  • 1 rulon schłodzonego ciasta francuskiego (mój ważył 230g)
  • 1 krążek sera camembert
  • około 50 g gorgonzoli
  • około 150 g mascarpone
  • 3 malutkie lub 1 mała młoda cukinia
  • około 7-8 zielonych szparag
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól - u mnie czarna cypryjska - uwielbiam!
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  • ciasto rozwinąć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, porobić brzegi - takie na wysokość okolo 1 cm
  • jajko rozmącić, pędzelkiem posmarować całe ciasto
  • szparagi umyć, obrać, przekroić na pół
  • cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na 4-ry
  • na ciasto poukładać warzywa, a pomiędzy nimi sery - camembert i gorgonzola w kawałkach lub plasterkach - mascarpone nakładać łyżeczką, starać się, żeby cały blat ciasta był równomiernie obłożony dodatkami
  • wszystko posypać solą 


  • piec w nagrzanym piekarniku do 230 stopni około 15-20 minut
  • bazylię opłukać i pokroić listki w drobne paseczki, "rozrzucić" po tarcie 


Smacznego;)

p.s. na zimno jeszcze lepsza!!!

6 komentarzy:

  1. prezentuje się znakomicie:) paluszki lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco:-) z chęcią skradłabym kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebo! Cudownie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda :-) Wypróbuję Twój przepis w weekend :-)Nie pogniewasz się, jeśli również zamieszczę go na blogu? Zapewne pozmieniam co-nieco , ale i tak zaznaczę, że to Ty mnie zainspirowałaś ;-)A tak w ogóle, to bardzo lubię Cię odwiedzać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło i cieszę się, że skorzystasz z przepisu, po to one są;) Życzę smacznego i koniecznie daj znać jak już ją zrobisz, chętnie ją u Ciebie podpatrzę;) Pozdrawiam słonecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...