logo

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Konfitura truskawkowo-różana

Moje pierwsze spotkanie z płatkami róży, moje pierwsze "twory przetwory" z ich udziałem, ...
napewno nie ostatnie, bo są magiczne, mają niewinny wygląd a olbrzymią moc w swoich pięknie pachnących płatkach! Uwiebiam!


Powstał już z nich ocet różany, który dziś postaram się "obfocić" i likier. Powstanie jeszcze konfitura i cukier różany, a jak jeszcze dziś dostanę kolejne płatki będzie i miód różany i sok.... poprostu różany tydzień przeplatany truskawkami;)

Kiedy dostałam od Zosi z Ogrodnictwo Lawenda te płatki - wiedziałam, że muszę je połączyć z truskawką i był to strzał w 10-tkę. Jest przy niej troszkę pracy, ale zapachy, które się uwalniają podczas produkcji - rekompensują poświęcony czas.





Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg płatków róży
  • 1 szklanka cukru cukru
  • sok z 2 limonek

Przygotowanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na pół, większe na ćwiartki
  • płatki róży opłukać, osuszyć, wrzucić do makutry, dodać cukier i ucierać aż cukier się rozpuści 
  • do garnka z grubym dnem przełożyć utarte płatki róży, dodać sok z limonek i przesmażyć około 15-20 minut
  • dodać truskawki i smażyć już razem około 40 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
  • gorące nakładać do słoiczków, mocno zakręcić, zosatwić do całkowitego wystygnięcia, wynieść do piwnicy;)

Konfitura ta jest bardzo aromatyczna, różana nuta intensywnie wyczuwalna, dla mnie idealna do cesarskiego omleta lub sernika. Rogaliki z jej udziałem też będą wyjątkowe, polecam!


Smacznego;)

6 komentarzy:

  1. Ogromnie mi się podobają Twoje firmowe etykiety. Z przyjemnością spróbowałabym takiej konfitury, bo bardzo lubię wszystko, co z różą :-)

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie musi być pyszne :) Muszę wybrać się gdzieś w poszukiwaniu płatków róży :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzą mi się takie tarte płatki róż z cukrem ....na zime do pączków:) ...
    Co do Twojej konfitury to musi być nieziemska ...truskawki już obłędnie pachną, a tu jeszcze róża:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny blog - ja polaczylam platki rozy z malinami - wyszlo obledne - nie ucieralam wczesniej tylko namoczylam w cytynie 12 h i wrzucilam do zagotowanych malin - platki same sie rozpadly :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...