logo

niedziela, 23 czerwca 2013

Sos truskawkowy z limonką, bez cukru

Ten sezon jest eksperymentalny jeśli chodzi o przetwory. Na kilka pytań, które mi zadajecie, będę mogła odpowiedzieć dopiero za rok, sprawdzając jak zachowują się przetwory z użyciem galaretki czy mąki ziemniaczanej;)

Ten sos - to kolejny taki smakołyk - eksperymentalny, a już wiem, że bardzo udany, bo nie został ani jeden słoiczek, wszystko zjedliśmy - do naleśników, do jogurtu, do... sam poprostu wyjadany łyżeczką! Na szczęście dziś po śniadaniu jadę po kolejne łubianki truskawek i szybciutko go dorobię;)


Ze stewią osobiście spotkałam się pierwszy raz i wiem, że co roku, będę z wielką przyjemnością gościć  na swoim balkonie. Oprócz swoich walorów smakowych ma całe mnóstwo innych zalet, w tym ma właściwości bakteriobójcze i nie ulega fermentacji, więc idealnie nadaje się do przetworów. Liście stewii są bogate w witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz wiele mikroelementów.
Ale przede wszystkim - stewia może z powodzeniem zastąpić cukier - jest trzydzieści razy od niego słodsza, łyżeczka suszonych liści wystarczy do osłodzenia litra herbaty.


Więcej możecie poczytac o niej, czyli o roślinie słodszej od cukru tutaj, pod hasłem stewia.




Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 2 limonki - skórka z 1 sztuki, sok z 2 sztuk
  • koło 30 listków stewii

Przygotowanie w Speedcooku:
  • odszypułkowane truskawki i umieścić w naczyniu miksującym, ustawić obroty na 3 i czas 5 sekund
  • listki stewii umyc i drobniutko pokroić, dodać do truskawek, ustawić tylko 1 obrót, temperaturę 100 stopni, czas 10 minut
  • dodać otartą skórkę i sok z limonki, gotować jeszcze 5 minut w tych samych ustawieniach, czyli 1 obrót, temperaturę 100 stopni
  • gorący sos nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały





Przygotowanie tradycyjne:
  • truskawki umyć, odszypułkować, umieścić 1,5 kg truskawek w całości w garnku z grubym dnem, pogotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • następnie przy pomocy blendera zmiksować prawie na gładki sos
  • pozostałe truskawki - 0,5 kg - pokroić na 4-6 części i dołożyć do musu, dodać drobniutko pokrojoną stewię i pogotować jeszcze z 7-8 minut
  • po tym czasie dodać skórkę i sok z limonek, wymieszać i  pogotować kolejne 10 minut już na większym ogniu, cały czas mieszając
  • gorący sos nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały


Smacznego;)

9 komentarzy:

  1. mniammm... od razu przypominiałam sobie , że muszę odebrać truskawy od sąsiada :))) a przecież mieszkanie na ulicy Truskawkowej zobowiązuje :))))
    I muszę koniecznie spytać , czy da się gdzieś nabyć drogą kupna takie cudne buteleczki ??? Pozdrawiam truskawkowo..

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to musi być pyszne! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, juz czuje zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! I te "karafki?" (nie wiem jak się nazywa ta buteleczka)- PRZEPIĘKNE! Też bym takie chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha pomysł! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne te słoiczki:) ....a i sos wspaniały:). O stewii słyszałam już dawno, ale jak do tej pory nie miałam okazji wypróbować jej we własnej kuchni. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym zrobić taki sos, niestety zanim zamówię i dostanę paczkę ze stewią będzie po truskawkach, dlatego moje pytanie brzmi czy można użyć cukru? W jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale dopiero zobaczyłam ten komentarz... wpadł do spamu;(
      Na 2 kg truskawek wystarczy 500-750 g cukru.
      Pozdrawiam;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...