logo

niedziela, 2 czerwca 2013

Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu

To jeszcze nie jest sezon na truskawki, ale udało mi się kupić w dobrej cenie kilka pudełeczek czerwonych, pachnących i mega słodkich truskawek. W domu ponad 1 kg rabarbaru czekał na wykorzystanie, stąd pomysł na taką kombinację smakową!


Uwielbiam dodatek imbiru do konfitur czy dżemów,  doszedł więc rum, który idelanie pasuje do truskawek. Wyszło pysznie, słodko, pachnąco, kolejny majowy "twór - wytwór" zamknięty w słoiku!




Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg rabarbaru
  • 150 ml rumu - dałam Bacardi
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • około 700 g cukru - bo miałam bardzo słodkie truskawki, więc ilość cukru dopasujcie pod swoje kubki smakowe

Przygotowanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć i pokroić na kawałki takie około 1 cm, całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać połową rumu, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, co jakiś czas mieszając
  • po tym czasie dodać cukier, imbir i resztę rumu, gotować już bez pokrywki, żeby konfitura zaczęła odparowywać i zacząć gęstnieć (ja gotowałam prawie 1,5 godziny)
  • gorące nakładać do suchych i czystych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić tak na 15-20 minut, żeby się zassało
  • odwrócić już słoiki i postawić w normalnej pozycji, zostawić do całkowitego wystygnięcia, przechowywać w suchym i ciemnym miejscu


Smacznego;)




Z udziałem rabarbaru więcej przepisów jest już na blogu pod tym linkiem.

12 komentarzy:

  1. jak mi sie podobają te Twoje etykietki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna konfitura! Będziemy musieli sobie też taką zrobić :) I słoiczki bardzo ładne, karteczki z podpisami- urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połączenie słodko-kwaśnych smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysl i opakowanie takie że kusi oko :) zapraszam do siebie na bloga na rabarbarowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej jeszcze nie jadłam:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten dodatek rumu i imbiru bardzo mi się podoba:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile wychodzi z tego słoiczków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi z tej ilości wyszło 10 słoiczków o pojemności 370 g i jeszcze 1 miseczka do zjedzenia na bieżąco;)

      Pozdrawiam, nie wiem Kogo?;(

      Usuń
  8. Witam, proszę mi powiedzieć, jaką konsystencję ma mieć ta konfitura przy wlewaniu do słoików? Czy dłuższe gotowanie sprawi, że będzie gęstsza? (przyznam, że nie lubię zbyt lejących konfitur)

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
    Milena

    PS: Pani spiżarnia jest przecudowna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo;)

    Tak, dłuższe gotowanie sprawi, że będzie gęstsza;)

    Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo;(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...