Uwielbiam dodatek imbiru do konfitur czy dżemów, doszedł więc rum, który idelanie pasuje do truskawek. Wyszło pysznie, słodko, pachnąco, kolejny majowy "twór - wytwór" zamknięty w słoiku!
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 kg rabarbaru
- 150 ml rumu - dałam Bacardi
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- około 700 g cukru - bo miałam bardzo słodkie truskawki, więc ilość cukru dopasujcie pod swoje kubki smakowe
Przygotowanie:
- truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć i pokroić na kawałki takie około 1 cm, całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać połową rumu, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny, co jakiś czas mieszając
- po tym czasie dodać cukier, imbir i resztę rumu, gotować już bez pokrywki, żeby konfitura zaczęła odparowywać i zacząć gęstnieć (ja gotowałam prawie 1,5 godziny)
- gorące nakładać do suchych i czystych słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić tak na 15-20 minut, żeby się zassało
- odwrócić już słoiki i postawić w normalnej pozycji, zostawić do całkowitego wystygnięcia, przechowywać w suchym i ciemnym miejscu
Smacznego;)
Z udziałem rabarbaru więcej przepisów jest już na blogu pod tym linkiem.
jak mi sie podobają te Twoje etykietki!
OdpowiedzUsuńMusi smakować idealnie :)
OdpowiedzUsuńPyszna konfitura! Będziemy musieli sobie też taką zrobić :) I słoiczki bardzo ładne, karteczki z podpisami- urocze :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie słodko-kwaśnych smaków:-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysl i opakowanie takie że kusi oko :) zapraszam do siebie na bloga na rabarbarowe wypieki
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTen dodatek rumu i imbiru bardzo mi się podoba:) buziaki zasyłam
OdpowiedzUsuńIle wychodzi z tego słoiczków?
OdpowiedzUsuńMi z tej ilości wyszło 10 słoiczków o pojemności 370 g i jeszcze 1 miseczka do zjedzenia na bieżąco;)
UsuńPozdrawiam, nie wiem Kogo?;(
Witam, proszę mi powiedzieć, jaką konsystencję ma mieć ta konfitura przy wlewaniu do słoików? Czy dłuższe gotowanie sprawi, że będzie gęstsza? (przyznam, że nie lubię zbyt lejących konfitur)
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Milena
PS: Pani spiżarnia jest przecudowna!
Dziękuję bardzo;)
OdpowiedzUsuńTak, dłuższe gotowanie sprawi, że będzie gęstsza;)
Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo;(