logo

sobota, 29 czerwca 2013

Ocet różany

Ma kolor mojego ulubionego różowego wina, smak i zapach przepyszny i przepiękny, ...
Jak dobrze, że się na niego skusiłam, jaka szkoda, że mam go zaledwie w 3 takich buteleczkach....
za rok zrobię więcej i Was też na to namawiam!


Przepis od Zosi, płatki róż też od Zosi;)



Składniki na 1 l octu różanego:

  • 1 l octu winnego
  • 6 garści płatków róży

Przygotowanie:
  • płatki róż umyć, osuszyć, umieścić w dużym słoju, zalać octem winnym
  • odstawić w ciepłe a najlepiej nasłonecznione miejsce pod przykryciem na 4-5 dni


  • zaglądać od czasu do czasu i zamieszać płatki
  • gdy ocet nabierze już pięknego różowego koloru, zlać go do czystych i suchych butelek, przechowywać w ciemnym miejscu
  • używać do czego ma się ochotę - u mnie najwięcej zastosowań znajdzie w sałatach, marynatach i słodkościach


Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Ale ci zazdroszczę tych róż octu i Pani Zosi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ma ładny kolor, musi pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wg. identycznego przepisu przygotowałam ocet truskawkowy, a o różanym marzę. Czy można wykorzystać płatki takich zwykłych róż ogrodowych, czy wyłącznie dzikiej róży?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm,musi mieć doskonały zapach.
    Do czego użyjesz Ewciu tego octu?
    :)
    Pozdrowienia serdeczne. :*
    Ps Ja płatki róży zbieram idąc na plażę lub z plaży na naszej Wyspie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny kolor ma ten ocet:) ciekawa jestem do czego go użyjesz?:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...