Jak dobrze, że się na niego skusiłam, jaka szkoda, że mam go zaledwie w 3 takich buteleczkach....
za rok zrobię więcej i Was też na to namawiam!
Przepis od Zosi, płatki róż też od Zosi;)
Składniki na 1 l octu różanego:
- 1 l octu winnego
- 6 garści płatków róży
Przygotowanie:
- płatki róż umyć, osuszyć, umieścić w dużym słoju, zalać octem winnym
- odstawić w ciepłe a najlepiej nasłonecznione miejsce pod przykryciem na 4-5 dni
- zaglądać od czasu do czasu i zamieszać płatki
- gdy ocet nabierze już pięknego różowego koloru, zlać go do czystych i suchych butelek, przechowywać w ciemnym miejscu
- używać do czego ma się ochotę - u mnie najwięcej zastosowań znajdzie w sałatach, marynatach i słodkościach
Smacznego;)
Ale ci zazdroszczę tych róż octu i Pani Zosi:)
OdpowiedzUsuńAle ma ładny kolor, musi pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńWg. identycznego przepisu przygotowałam ocet truskawkowy, a o różanym marzę. Czy można wykorzystać płatki takich zwykłych róż ogrodowych, czy wyłącznie dzikiej róży?
OdpowiedzUsuńciekawe:)
OdpowiedzUsuńMmm,musi mieć doskonały zapach.
OdpowiedzUsuńDo czego użyjesz Ewciu tego octu?
:)
Pozdrowienia serdeczne. :*
Ps Ja płatki róży zbieram idąc na plażę lub z plaży na naszej Wyspie :)
Przepiękny kolor ma ten ocet:) ciekawa jestem do czego go użyjesz?:) buziaki
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńkusisz! chyba zrobię <3
OdpowiedzUsuń