Tak, tak, wyjątkowo dużo go tym razem dodałam i smakował zupełnie inaczej niż te wszystkie dotychczas przeze mnie stworzone;)
Z racji truskawkowego sezonu, górę zwieńczył dodatek konfitury truskawkowej z miętą z tego przepisu.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
- 0,5 kg sera na serniki ( z wiaderka)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- skórka otarta z 1/2 limonki
- kawałek "serca" - tyle ile chcemy dać;) tego nie można przedawkować;)
- słoiczek konfitury truskawkowej lub świeżych truskawek
Przygotowanie:
- spód tortownicy wyłożyć papierem
- do misy miksera wsypać cukier i dodać całe jajka, zacząć ubijać na puszystą masę około 10 minut (jak na biszkopt)
- po tym czasie łyżka po łyżce sera miksując już na małych obrotach
- na sam koniec dodać budyń i otartą skórkę z limonki i "nasze serce" ;)
- przelać do przygotowanej formy, piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 45 minut
- wyłączyć piekarnik, studzić jeszcze w nim bez otwierania przez 15 minut, następnie wyłożyć na blat, zostawić do całkowitego wystygnięcia i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc
- tuż przed podaniem ozdobić konfiturą truskawkową, bezpośrednio na każdy kawałek lub na cały sernik, można też przybrać swieżymi owocami
Smacznego;)
ostatnie zdjęcie mnie oszołomiło! cudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńZa każdym razem, gdy widzę sernik mam ochotę gnać do kuchni... Twój wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńpyszności.. uwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńTaki z sercem jest najlepszy :)!
OdpowiedzUsuńsernik klasyczny , najlepszy z najlepszych !! pełen miłości ;D
OdpowiedzUsuń..wygląda obłędnie... :). I ten mus truskawkowy <3
OdpowiedzUsuńNo z takim skladnikiem nie mogl sie nie udac ani co gorsza nie smakowac!:))))) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuństrasznie żałuję, ze nie mogę tutaj kupić sera na sernik :( jak będę w Polsce zrobię spore zapasy :) bardzo lubię Twoje ciasta.
OdpowiedzUsuńBosko wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, szczególnie te ostatnie zdjęcie bardzo ładne :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy ciasto jakie jadłam! Odkąd przeczytałam przepis zrobiłam (i wyjadłam) ten sernik w tylu wariantach że, zaczynam sie zastanawiać czy czlowiek może przedawkować twaróg :))
OdpowiedzUsuńTeraz czekam tylko na papierówki, zrobię krajankę według Twojego przepisu i będę żyła o serniku i jabłeczniku otrębowym!
Super blog! Super przepisy!
Ewelina
Ewelina - sprawiłaś, że umiech i radość mam od ucha do ucha;) Dziękuję i zapraszam i Pozdrawiam!!!
UsuńWspanialy serniczek ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń