logo

czwartek, 4 lipca 2013

Sernik z nutą kardamonu, cytrusów, białą czekoladą i czereśniami

Ten sernik powstał na zamówienie dla wyjątkowo serniko-lubiącej Osoby, więc wyobraźcie sobie, jak bałam się rekacji, czy będzie dostatecznie dobry, czy się sprawdzę, czy zdam test;)

I zdałam! Celująco! Trzymajcie teraz kciuki, żeby ocena moich pozostałych kulinarnych umiejętności była również zadowalająca, a spełni się moje marzenie;)


Sernik jak już zauważyliście ostatnio, dostaje ode mnie extra dawkę mojego serca - dzięki niemu był idealny, zjedzony co do ostatniego okruszka, choć się nie kruszył;)




Składniki na tortownicę o średnicy 15 cm:
  • 0,5 kg sera na serniki - z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • 3 rozgniecione - rozmiażdżone ziarenka kardamonu
  • otarta skórka z 1/4 pomarańczy i 1/2 cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka wody
  • kawałek "serca" - ile chcemy dodać, nie da się przedawkować;)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • świeże czereśnie -około 300 g

Przygotowanie:
  • spód tortownicy wyłożyć papierem
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • do misy miksera dodać ser, cukier, mąkę, śmietankę i dokładnie zmiksować
  • w tym czasie na patelni rozpuścić cukier, dodać wodę i otarte skórki z cytrusów, podsmażyć je, skarmelizować - muszą być naprawdę "otarte" na najdrobniejszych oczkach, żeby wkomponowały się masę i dały dużo aromatu, ostudzić
  • wbijać po 1 jajku, każde miksując około 1 minuty
  • dodać rozgnieciony kardamon, skarmelizowane skórki z pomarańczy i cytryny a także "nasze serce"
  • przelać do formy i piec w 175 stopniach około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 godzinę i 45 minut
  • wyłączyć piekarnik, studzić jeszcze przy uchylonych drzwiczkach około 15-20 minut, następnie zostawić do całkowitego wystgnięcia na blacie, wstawić na całą noc do lodówki
  • następnego dnia, w garnuszku umieścić śmietankę i białą czekoladę, podgrzewać aż do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia całej polewy
  • ostudzoną posmarować wierzch sernika, udekorować świeżymi czereśniami


Smacznego;)




10 komentarzy:

  1. Mniam, mniam... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie :) Sama chciałabym taki dostać! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda jak dzielo sztuki
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez z tych sernikolubnych, wiec nic dziwnego, ze zaslinilam klawiature, patrzac na twoje dzielo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! Mała porcyjka, ale zawsze można zrobić z podwójnej ilości, no nie? :)
    Super. Trzymam kciuki Ewuś! :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, intrygujące połączenie smaków :)
    Trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest przecudowny. Te czereśnie nadają mu charakteru :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...