logo

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Dżem porzeczkowo-kokosowy

Słodko-kwaśne porzeczki i kokos, czy to udane połączenie, moim zdaniem tak!
Już widzę to w drożdżowce, bułeczkach, na ciasteczkach czy tarcie, pomyślałam też o serniku kokosowym wykończonym właśnie tym dżemem, co o tym myślicie?




Składniki:
  • 2 kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 400 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
  • porzeczki umyć, oddzielić owoce od gałązki
  • przesypać cukrem, odstawić na 30 minut
  • wstawić na kuchenkę i na wolnym ogniu pogotować około godziny, co jakiś czas mieszając
  • wiórki kokosowe przelać wrzątkiem, dodać do porzeczek, pogotować razem z 25-30 minut
  • gorący dżem nakładać do czystych i suchych słoików
  • odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia




Przygotowanie w Speedcook:
  • porzeczki umyć, oddzielić owoce od gałązki
  • przesypać cukrem, odstawić na 30 minut
  • owoce umieścić w naczyniu Speedcook-a, ustawić obroty na 2, temperaturę 85 stopni i czas 20 minut
  • wiórki kokosowe przelać wrzątkiem, dodać do porzeczek, zostawić takie same ustawienia i pogotować kolejne 10 minut
  • gorący dżem nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały, a jak p[akujemy je w weck-i to zosatwić do całkowitego ostygnięcia - bez odwracania

8 komentarzy:

  1. wow! Co za fantastyczna strona :) Na pewno będę tu częstym gościem! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenia jeszcze nie znałam, ciekawe!.Masz rację w wypiekach może się świetnie sprawdzić. Myślisz, że dobrze się przechowa, pasteryzowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, Witaj;)

      Nie, nie pasteryzowałam dodatkowo, ale zużyję w pierwszej kolejności, bo właśnie nie wiem do końca jak sie zachowa, jeden słoiczek zostawię do sprawdzenia za kilka m-cy.

      Teraz jest szczelnie zakmnięty, zassany, powinno być wszystko ok;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Robiłam w tym roku taki dżem, ale nie przelewałam wiórek wrzątkiem i nie pasteryzowałam, ciekawa jestem jak się przechowa

    OdpowiedzUsuń
  4. Krótkim słowem wstępu chciałabym powiedzieć, że przypadkiem trafiłam na tę stronę, ale aktualnie jest Pani moją idolką :D
    A teraz do pytania, jak zachowuje się ten dżem po dłuższym czasie, czy trzeba jednak pasteryzować, czy spokojnie wytrzyma do zimy (pytanie mocno teoretyczne, bo wiem, że zniknie na pniu)?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  5. Krótkim słowem wstępu chciałabym powiedzieć, że przypadkiem trafiłam na tę stronę, ale aktualnie jest Pani moją idolką :D
    A teraz do pytania, jak zachowuje się ten dżem po dłuższym czasie, czy trzeba jednak pasteryzować, czy spokojnie wytrzyma do zimy (pytanie mocno teoretyczne, bo wiem, że zniknie na pniu)?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wiadomo jak się zachowało? a się pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...