logo

piątek, 4 października 2013

Schab wiśniowy pieczony

Nadeszła jesień, do swojej kuchni zaprosiłam dynię, jarmuż, śliwki i grzyby. Na późne obiady serwuję rozgrzewające zupy krem z marchewki, dyniową, gulaszową i grochówkę.
To o tej porze roku smakują najpyszniej!

Zaprosiłam też więcej mięsa w postaci domowych wędlin, tych najprostszych do przygotowania, bo wystarczy je zamarynować i upiec. Ten wiśniowy schab zamarynowałam razem z pięcioma innymi kawałkami mięs, każde w innym smaku - wyszło przepysznie!


Jeśli nie macie wiśniówki, użyjcie innej nalewki, bo schab przygotowany w ten sposób smakuje wymienicie, a dodatek cynamonu i kardamonu był strzałem w dziesiątkę - było przepysznie!




Składniki:
  • kawałek surowego schabu - około 600 g
  • 250 ml wiśniówki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 ziarenka kardamonu

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć
  • kardamon rozgnieść w moździeżu i dokładnie wymieszać z cynamonem - natrzeć mięso z każdej strony, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny
  • po tym czasie dolać do mięsa wiśniówkę - będzie zanurzone do połowy, marynować przez 2 doby, kilka razy w ciągu tego czasu obkręcać schab, żeby się z każdej strony marynował w wiśniówce
  • po tym czasie umieścić mięso w rękawie do pieczenia bądź zamykanej formie żaroodpornej - piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny i 15 minut
  • wyłączyć piekarnik, mięso zostawić do ostygnięcia  -  idealny na kanapki albo w grubszych plastrach do obiadu, wystarczy dorobić jakiś pyszny sos - ugotować kaszę gryczaną, przygotować buraczki... hmmm, ale bym zjadła ;)

Smacznego ;)

9 komentarzy:

  1. Wierzę na słowo, że był pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję zapach takiej wędlinki, do tego domowy chleb i będzie cudnie:) Zapisane i do wypróbowania niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję zapach takiej wędlinki, do tego domowy chleb i będzie cudnie:) Zapisane i do wypróbowania niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda, a połączenie smaku wiśni i aromatu kardamonu to idealnie moje klimaty. Skorzystam jak tylko piekarnik powróci do życia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł z tym marynowaniem w alkoholu. Ostatnio Pan Jakubiak mial program o nalewkach i tez coś kombinowal z mięsem:) .... bardzo mi się podoba Twoja propozycja wędliny:) buziaki Ewuś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ehhhh mam tylko niecałe w tej chwili 24 h ;p zobaczymy co i jak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia - poczekałam te prawie 48h bo jednak na dzisiaj na obiad obiecałam - aleeeee schab jest obłędny !!! rozpływa się w ustach i ten smak ....
      Wielkie dzięki za inspirację :)
      jeszcze sos zrobię z tej wiśniówki ;) będzie pysznie !
      dzięki raz jeszcze :))))

      Usuń
  7. Nie widzę w przepisie ani grama soli , hm tak ma być ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...