Koniecznie do powtorzenia ;)
Składniki na około 2l gulaszu:
- około 500 g wołowiny - zrazowej górnej
- 2 cebule
- 0,5 l ciemnego piwa - dałam Guinessa
- cynamon, kardamon, pieprz cayene po 1/5 łyżeczki
- czerwona papryka łagodna, sól himalajska, świeży imbir - po 1/2 łyżeczki
- 2 łyżki miodu
- 3-4 łyżki oliwy extra virgine
- 1 duży pasternak
- 5-6 dużych ziemniaków
- 0,5 l piwa
- 0,75 l wody
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie
- wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm kostkę, dodać do cebuli, obsmażyć z każdej strony
- dodać pokrojony na cienkie paseczki - pasternak, podsmażyć z cebulą i mięsem około 3-4 minut, dodać paprykę, cynamon, kardamon, imbir, sól i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać
- przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać piwem, dodać miodu, dusić pod przykryciem około 20-25 minut
- po tym czasie lub ju w trakcie jak będzie za mało sosu, dolać wodę
- dusić kolejne 40 minut
- ziemniaki obrać, pokroić na 1 cm słupki, wrzucić do gulaszu i gotować do miękkości
- podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką
Smacznego ;)
Mój pan by Ci całował te zdolne rączki :))
OdpowiedzUsuńPo prostu wielkie mniam! :)
OdpowiedzUsuńWitam i zapraszam na mojego bloga po wyróżnienie :)))
OdpowiedzUsuńidealne danie na taką porę:) cudownie rozgrzewający! boski!
OdpowiedzUsuńJuż od patrzenia na same zdjęcia robi mi się cieplej :)
OdpowiedzUsuńHahaaa, już wiem co zrobię na jakąś romantyczną randkę! :)
OdpowiedzUsuńChyba się od Ciebie w końcu nauczę porządnie gotować !
Gulasz wygląda przepysznie :) z chęcią wypróbuję ten przepis :) A tak po za tym zapraszam na moje pierwsze Candy Konkurs :) http://kociolekmeni.blogspot.co.uk/2013/11/candy-u-meni.html
OdpowiedzUsuńPonieważ z lubością wczytuję się w Twoje przepisy i kilka zdążyłam wykorzystać... a do tego zdjęcia i cała oprawa i opakowania są po prostu rewelacyjne... postanowiłam nominować Cię do zabawy Liebster Blog Awards (szczegóły tutaj: http://logomatka.blogspot.com/2013/11/liebster-blog-awards.html), żeby po 1) przełamać tematykę brzuchową ipo 2) powiedzieć o Tobie mojej brzuchatej szajce. :)
OdpowiedzUsuńNominowałam twój blog na Liebster! Po szczegóły zapraszam do mnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo danie podałam w moim dzisiejszym menu i domownicy wszystko zjedli :) Fajne w tym daniu jest to że jest dużo przypraw, ja dodatkowo dodałam: 18 ziół ojca Mateusza, przyprawe do gulaszu. Używam przypraw NPS-MIX dostepne sa na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
OdpowiedzUsuń