logo

poniedziałek, 25 listopada 2013

Gulasz wołowy na piwie

Wołowina, ciemne piwo, słodycz miodu, ostrość imbiru.... idealne danie na takie dni jak dziś, jak jutro, jak te, które właśnie nadeszły! Było konkretnie, jedliśmy w ciszy, skupiając się na intensywnym smaku korzennych przypraw, na słodyczy z pasternaka.



Koniecznie do powtorzenia ;)



Składniki na około 2l gulaszu:
  • około 500 g wołowiny - zrazowej górnej
  • 2 cebule
  • 0,5 l ciemnego piwa - dałam Guinessa
  • cynamon, kardamon, pieprz cayene po 1/5 łyżeczki
  • czerwona papryka łagodna, sól himalajska, świeży imbir - po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki oliwy extra virgine
  • 1 duży pasternak
  • 5-6 dużych ziemniaków 
  • 0,5 l piwa
  • 0,75 l wody 
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki


Przygotowanie:
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie
  • wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm kostkę, dodać do cebuli, obsmażyć z każdej strony
  • dodać pokrojony na cienkie paseczki - pasternak, podsmażyć z cebulą i mięsem około 3-4 minut, dodać paprykę, cynamon, kardamon, imbir, sól i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać
  • przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać piwem, dodać miodu, dusić pod przykryciem około 20-25 minut
  • po tym czasie lub ju w trakcie jak będzie za mało sosu, dolać wodę
  • dusić kolejne 40 minut
  • ziemniaki obrać, pokroić na 1 cm słupki, wrzucić do gulaszu i gotować do miękkości 
  • podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką


Smacznego ;)

10 komentarzy:

  1. Mój pan by Ci całował te zdolne rączki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam i zapraszam na mojego bloga po wyróżnienie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne danie na taką porę:) cudownie rozgrzewający! boski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od patrzenia na same zdjęcia robi mi się cieplej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hahaaa, już wiem co zrobię na jakąś romantyczną randkę! :)
    Chyba się od Ciebie w końcu nauczę porządnie gotować !

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz wygląda przepysznie :) z chęcią wypróbuję ten przepis :) A tak po za tym zapraszam na moje pierwsze Candy Konkurs :) http://kociolekmeni.blogspot.co.uk/2013/11/candy-u-meni.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponieważ z lubością wczytuję się w Twoje przepisy i kilka zdążyłam wykorzystać... a do tego zdjęcia i cała oprawa i opakowania są po prostu rewelacyjne... postanowiłam nominować Cię do zabawy Liebster Blog Awards (szczegóły tutaj: http://logomatka.blogspot.com/2013/11/liebster-blog-awards.html), żeby po 1) przełamać tematykę brzuchową ipo 2) powiedzieć o Tobie mojej brzuchatej szajce. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam twój blog na Liebster! Po szczegóły zapraszam do mnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. To danie podałam w moim dzisiejszym menu i domownicy wszystko zjedli :) Fajne w tym daniu jest to że jest dużo przypraw, ja dodatkowo dodałam: 18 ziół ojca Mateusza, przyprawe do gulaszu. Używam przypraw NPS-MIX dostepne sa na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...