logo

sobota, 2 listopada 2013

Żurawina z orzechami, jabłkami i miodem


Uwielbiam te czerwone owoce!
Za kolor oczywiście, za cierpkość, za soczystość, za to "pękanie" gdy bez sumienia wrzucam je do gorącego miodu z orzechami!



Konfitury z żurawin tak przygotowane sprawiają, że kiedy je do czegoś dodasz, to jesz w ciszy, skupieniu, żeby wyczuć każdy smak... jest cudna!
Z ukochanymi orzechami z rodzinnego orzechowca , pod którym uwielbiał przesiadywać mój Tata przy stole zrobionym ze szpuli po kablu przemysłowym.
Te wspomnienia choć piękne są bolesne, bo ani Taty, ani stołu już nie ma, ... jest orzech - duży, piękny, co roku rodzący orzechy dla kilku rodzin!

Może dziwnie to zabrzmi, ale dziś taki dzień, że mnie na zadumę wzięło... więc dedykuję ten wpis mojemu Tacie, który w moim sercu żyje cały czas, ktorego cały czas bardzo Kocham, tylko niestety nie mogę się przytulić, przybiec jak mała dziewczynka, poskarżyć czy pochwalić!





Składniki:

  • 1 kg żurawiny
  • 1 kg szarej renety  - (już po obraniu) - mogą być inne jabłka, ale te pasują najlepiej
  • 400 g orzechów włoskich
  • 1 kg miodu
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:
  • żurawinę umyć
  • na patelni rozgrzać miód, dodać połowę wody - 1/2 szklanki
  • na gorący miód wsypać posiekane orzechy, delikatnie je podsmażając - jaky karmelizując
  • do drugiego garnka wlać pozostałą wodę, zagotować
  • wrzucić do gotującej się wody pokrojone w drobną kosteczkę jabłuszka
  • do miodu z orzechami dodajmy żurawinę i chwilę gotujemy na średnim ogniu - około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
  • rozgotowane jabłka - ma powstać z nich mus dodajemy do żurawiny, całość już na małym ogniu gotujemy około 20-30 minut
  • gorące nakładamy do słoików, mocno zakręcamy
  • pasteryzujemy od zagotowania 10 minut

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wygląda i brzmi super, zwłaszcza że dziś odkryłam, jak żurawina cudownie łączy się z miodem (pod postacią soko-kompotu). Tylko zastanawia mnie, co z miodem - czy to prawda, że podgrzany traci swoje najcenniejsze właściwości? Odkąd o tym usłyszałam (źródła nie pamiętam niestety), przestałam go podgrzewać, żeby się upłynnił i po prostu używałam skrystalizowanego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama co roku robi perfekcyjną żurawinę na surowo tylko z cukrem, jest genialna m.in. do herbaty. Ja w tym roku zrobiłam ją w dżemie z gruszkami i jabłkami, Twojej wersji nie znam, wydaje się ciekawa. Orzechy włoskie są pyszne, ciekawa jestem jak podkręcą smak żurawiny

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam żurawinę, najlepiej suszoną na przegryzkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez lubie zurawine... taka cierpka ale jaka dobra:) Piekny wpis... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłem niedawno dżem żurawina z jabłkiem na próbę z firmy Gomar. Smak wyszedł im nieziemski, polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...