Przepis tak naprawdę podam na syrop i opiszę sposób wykonania, zachęcam do zrobienia, gruszki Konstancje cały czas są w sprzedaży, a zima długa się zapowiada, więc będą jak znalazł!
Składniki na syrop:
- 1 l wody
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
a ponadto:
- sok z cytryn
- gruszki
Przygotowanie:
- gruszki umyć, obrać, wydrążyć z gniazda nasiennego
- jak już mamy pełną miskę gruszek, skropić je sokiem z cytryn - na około 2-3 kg już obranych gruszek potrzebujemy sok z 1-2 cytryn - wymieszać, odstawić
- do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy, po około 10 minutach - dodajemy rozcięta laskę waniliową
- do wrzącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy aż do zeszklenia (będą miały przezroczystą barwę) około 7-10 minut
- wyciągamy i tak gotujemy kolejną partię
- same owoce układamy w słoiku, nie dociskamy, układamy luźno, żeby słoik był pełen do 3/4 wysokości
- na sam koniec gotujemy pozostały syrop i gorącym zalewamy nasze gruszki
- zamykamy - zakręcamy, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
- po tym czasie dodatkowo pasteryzujemy, 10-15 minut od zagotowania się wody w garnku
Skoro masz tak dużo gruszek ja się z chęcią jakąś częścią zaopiekuję :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na takie gruszeczki , na zimę jak znalazł ! :)
Ja uwielbiam takie gruszeczki. Zawsze kieddy je jem prxypominaja mi sie wakacje spedzane u dziadkow w dziecinstwie. Chyba tez sprobuje zrobic, bo zaplulam sobie palmciaka ;)
OdpowiedzUsuńCudne! Przygarnęłabym słoiczek z gruszkową zawartością ;)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu korzystam z przepisów z Twojego bloga ale jakos nigdy nic nie napisałam....już to nadrabiam:)
Otóż upiekłam wiele ciast, zapasteryzowałam kilkadziesiąt słoików,które teraz spoglądają z piwnicznych półek i czekają na swój moment, wiele uroczystości rodzinnych inspirowanych było Twoimi przepisami i radami- za wszystko dziękuje i czekam na dalsze wpisy.
Zawsze z chęcią tu zaglądam:)
Pozdrawiam!
Marta.K.
Jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńmniami, w tym roku tez zrobie :)
OdpowiedzUsuń