logo

wtorek, 7 stycznia 2014

Pasztet domowy! Cielęcina, wołowina, wieprzowina i kaczka!


Jak dobrze, że są Święta, bo choć czasu na ich przygotowanie jest mało, to na takie rarytasy jak pasztet zawsze się znajdzie chwila!
W tym roku pomagała mi moja Iskierka :)
Już za momencik mój mały chłopczyk skończy 5 lat i odkąd intensywnie pomaga mi w kuchni - chętniej jada to co sam przygotuje. Ugotowane, przemielone mięso wyjadał łyżeczkami, choć doprawione było naturalnie - bo tylko i aż tym, w czym się gotowało - w warzywach, własnych sokach i ziołach!


To wydanie było podwójnie wyjątkowe, bo połowa wylądowała jako "jadalne prezenty" i gościła w kilku domach w minionych Świętach - co napawa mnie radością i szczęściem, sama uwielbiam być obdarowana w ten sposób.



Dziś np. w czasie kiedy piszę tego posta, obok, pod bawełnianymi ściereczkami rośnie 8 bochenków, część z nich jutro będzie prezentami, tak, bez okazji, bo uwielbiam dzielić się chlebem :)

Przepis podaję na dość dużą porcję, możecie oczywiście zrobić z połowy, albo nawet jednej/czwartej!


Składniki na około 6 keksówek:

  • 1 kg karkówki cielęcej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg udźca wołowego
  • 2 nogi kacze
  • 1 kg podgardla lub pachwiny
  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
  • 50 g suszonych borowików
  • 3 duże cebule
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 5 liści laurowych
  • 7 ziaren ziela
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 bułki kajzerki
  • 10 jaj
  • masło i bułka tarta do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
  • mięso umyć, pokroić już w mniejsze kawałki - ułatwimy sobie pracę i już po ugotowaniu do zmielenia będzie poporcjowane
  • warzywa obrać, pokroić cebulę na cztery, marchew i pietruszkę na 5-6 cm kawałki
  • na rozgrzanej patelni podsmażyć podgardle z każdej strony - około 2 minut z każdej i na wytopionym tłuszczu obsmażyć pozostałe mięso, na sam koniec dodać cebulę, pietruszkę i marchew i delikatnie przypiec warzywa - takie chociaż chwilę podsmażone mają zupełnie inny smak po ugotowaniu
  • w 1 wielkiem bądz 2 dużych garnkach umieścić mięso ( oprócz wątróbki) warzywa, borowiki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranke i sól, zalać zimną wodą, tylko do przykrycia mięsa i gotować pod pokrywką do miękkości - około 1-1,5 godziny
  • po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, grzyby, tyle ile się da, wyłączyć kuchenkę i do gorącego wywaru włożyć wątrobę - ma się sparzyć, nie zagotować - ja ją wkładam na kilka minutv z jednej strony i na kilka z drugiej - sprawdzam przekrawając, czy nie jest surowa, jak jest gotowa, wyjąć, dołożyć do wcześniej ugotowanych składników
  • do wywaru włożyć bułki
  • ostudzone - ale nie zimne mięsa odzielamy od kości - tak jest w przypadku nóg kaczych, mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, z nasączoną bułką na zmianę - jak jest masa za sucha, możemy delikatnie podlać wywarem, który jest bardzo aromatyczny
  • przemielone mięso doprawiamy jeszcze do smaku zmielonym pieprzem, tymiankiem i pieprzem ziołowym, w razie potrzeby solą - choć powinno wystarczyć to, co dodaliśmy do gotującego się mięsa
  • dokładnie wyrabiamy, mieszamy masę na pasztet, dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę
  • przekładamy pasztet do foremek - wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą  - wypełniamy formy zostawiając 2 cm
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy godzinę, ja piekę w termoobiegu, po tym czasie wyciągam pasztet i zostawiam do całkowitego wystygnięcia zanim wyjmę go z formy
  • ja swoje pasztety jak jeszcze byly ciepłe polalam z wierzchu rozpuszczonym masłem i posypałam granatem


Smacznego;)

3 komentarze:

  1. Ależ to musiał być rarytas! Pysznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fajnie. :) ja chciałabym bardzo zrobić domowy pasztet wegetariański :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłedny .... i ten granat na wierzchu:) buziaki Ewuś:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...